13.8 C
Alajärvi
perjantai 24.5.2024
MAINOS

Hanke- ja yritystukien haku avautuu

Hyrrä lähtee pyörimään toukokuun 11. päivä, jolloin avautuu maaseudun yritys- ja hanketukien jatkuva haku. Haettavaksi tulevat yritystuet, osa yleishyödyllisistä investointi- ja kehittämishankkeista, tiedonvälityshankkeet, valtakunnalliset koordinaatiohankkeet sekä maaseudun innovaatioryhmien hankkeet.

Koulutushankkeiden sekä yhteistyötoimenpiteen mukaisten hankkeiden haku aukeaa kesäkuussa. Kesäkuussa aukeaa myös vesihuolto- ja kyläverkkoinvestointien haku sekä teemahankkeiden haku. Ely-keskuksissa päätöksenteko alkaa syksyllä, mutta Leader-hankkeilla on jatkuva haku heti 11.5. alkaen.

MAINOS

Aisapari saa parahiksi Pallo liikkeelle -tiedotuskiertueensa valmiiksi haun avautumisen kynnyksellä. Yhteensä 18:aan tilaisuuteen on osallistunut sadoittain seudun asukkaita, yrittäjiä ja yhdistysväkeä.

– Ideoita ja innostusta hankkeiden hakemiseen on joka puolella aluetta, Aisaparilla iloitaan. Nyt on aika valmistaa suunnitelmat ja pistää hakemus vetämään. Aisaparin henkilöstö auttaa kaikissa kysymyksissä.

Hakemuksen voi tehdä sähköisesti Hyrrä-palvelussa (www.mavi.fi/hyrra). Sähköiseen asiointiin tunnistaudutaan pankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai sirullisella henkilökortilla. Lisäksi hakijan tulee huolehtia ennen hakemuksen tekemistä, että hänellä on kirjautumiseen tarvittava Katso-tunniste ja valtuutukset tehtynä osoitteessa yritys.tunnistus.fi.

Aloittava yrittäjä voi hakea tukea myös ilman Katso-tunnistetta. Yhdistysten kannattaa varmistaa myös, että nimenkirjoittajat ovat rekistereissä ajan tasalla.

Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukset ja Leader-ryhmät neuvovat tukien hakemisessa ja Hyrrä-järjestelmän käytössä. Maaseudun yritys- ja hanketuet rahoitetaan Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta 2014–2020.

Perustamis- ja investointitukea yrityksille

Maaseudun yritystukia voivat hakea maaseudun yrittäjät – maatilakytköstä ei vaadita. Yrityksen perustamistukea voi saada uuden yrityksen perustamiseen ja jossain tapauksissa yrityksen merkittävään tuotannon tai liiketoiminnan muutokseen.

Yritysten investointitukea myönnetään tuotantotilojen tai uusien koneiden hankkimiseen sekä rakentamiseen. Yrittäjä voi saada tukea myös investoinnin toteutettavuustutkimukseen. Toteutettavuustutkimuksella voi selvittää esimerkiksi kannattaako hankkia valmis tuotantorakennus vai rakentaa uusi.

Hankkeissa monia mahdollisuuksia kehittämiseen

Hanketukia voivat hakea julkis- ja yksityisoikeudelliset yhteisöt, kuten järjestöt, kyläyhdistykset ja oppilaitokset.

Maaseudun asukkaat voivat kehittää hankkeiden avulla esimerkiksi asuinympäristöään, asukkaiden yhteistä toimintaa sekä alueen viihtyisyyttä ja vetovoimaisuutta. Yleishyödyllisinä investointeina tukea voi saada esimerkiksi yhteisten tilojen kunnostamiseen tai kulttuuri- ja luonnonperinnön säilyttämiseen.

Tiedonvälityshankkeessa jaetaan uusinta tietoa maaseudun yrittäjille, asukkaille ja muille toimijoille. Hankkeissa voidaan nostaa esiin maaseudun elinvoimaisuuteen ja kilpailukykyyn vaikuttavia asioita.

Maaseudun innovaatioryhmien (EIP) hankkeet tavoittelevat käytäntölähtöistä maa- ja metsätalouden, elintarvikkeiden jalostuksen tai biotalouden innovaatiota. Maa- ja metsätalousministeriö valitsee noin 10 EIP-ryhmää kaudelle 2014–2020.
Lisäohjeita löytyy Aisaparin kotisivulta ja henkilökunnalta.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät