Kysely: sima ja munkit vapun suosituimmat suuhunpantavat

Vapun ruokapöydässä ja piknikvilteillä halutaan ehdottomasti herkutella. Juhlapäivän suosikkisyömiseksi suomalaiset nostavat vapun alla kauppoihin ilmestyvän siman, hyvänä kakkosena tulevat sokeriset munkit, kertoo Sinivalkoinen jalanjälki -kampanjatutkimus.

Suomalaisen työn päivä on oiva tilaisuus muistaa suomalaisia työntekijöitä ja tukea suomalaista työtä, kampanja muistuttaa.

MAINOS

Taloustutkimuksen toteuttaman Sinivalkoinen jalanjälki -kyselyn mukaan tutut, perinteiset maut pitävät pintansa kevään karnevaalin juhlinnassa.

Kysyttäessä vappuaaton tärkeintä elintarviketta suurimman suosion reilun tuhannen vastaajan keskuudessa sai sima, jonka nosti ykköselintarvikkeeksi 69 prosenttia vastaajista. Seuraaville sijoille nousivat munkit, nakit, perunasalaatti ja kuohujuoma.

– Vappu on siitä helppo juhla, että halutessaan vaikka kaiken tarjottavan voi ostaa valmiina. Toisille taas yhteiset munkinpaistotalkoot ovat ainoa oikea tapa aloittaa juhlinta ja he valmistelevat myös hyvissä ajoin ennen h-hetkeä siman itse, Suomalaisen Työn Liiton tutkimuspäällikkö Jokke Eljala kuvailee.

– Vappuun perinteisesti liitettäviä tippaleipiä suosi vastaajista hieman yllättäen vain vajaa neljännes, eli 23 prosenttia vastaajista. Tuloksissa mielenkiintoista on myös sillien suosio: vanhemman ikäpolven parissa ne keräsivät 26 prosentin kannatuksen, mutta nuoremman ikäpolven parissa kannatus ylsi vain yhteen prosenttiin, hän jatkaa.

Vappuna ruokaostoksilla korostuvat helppous ja nopeus

Tiettyjen einesten ja valmisruokien, kuten perunasalaatin ja nakkien sekä naposteltavien, kuten sipsien ja dippikastikkeiden kulutus on vappuna huipussaan. Myös panimotuotteiden rooli on merkittävä. Ostoskoreihin valitaan runsaasti myös piknikille sopivia tuotteita.

Erilaisia valmiita vaihtoehtoja löytyy kymmenittäin kauppojen valmisruokahyllyistä, mutta niitä ostetaan yhä enemmän myös K-ruokakauppojen palvelutiskeiltä.

– Palvelutiskiltämme myytäviä valmiita salaattivaihtoehtoja on lukuisia ja ne tehdään itse kaupan omassa keittiössä. Valmiit salaatit sopivat mainiosti piknik-evääksi tai kotiin vapun illanistujaisiin tai ruokapöytään.

– Kiireiselle nämä kaupassa itse tehdyt valmiit ruoat ovat hyvä vaihtoehto ja helpottavat muuta ruoanvalmistusta. Myös myynniltään Suomen suurimmasta salaattibaaristamme saa näppärästi herkulliset eväät vaikka piknikille, vinkkaa Helsingin keskustan K-supermarket Postitalon kauppias Aki Luomanen.

K-ruokakaupoissa palvelutiskien tarjonta räätälöidään paikallisten tottumusten ja makumieltymysten mukaan.

Suomalaisen työn päivä on oiva tilaisuus muistaa suomalaisia työntekijöitä, sillä suomalaisten tuotteiden ostaminen edesauttaa maan työllisyyttä ja luo uusia työpaikkoja: Suomalaisen Työn Liiton selvityksen mukaan kymmenen euron lisäpanostus kuukaudessa suomalaisiin tuotteisiin toisi maahan vuodessa 10 000 uutta työpaikkaa.

Suomalaista työtä tukevat tuotteet erottaa K-ruokakauppojen hyllyjen välissä Sinivalkoinen jalanjälki -kampanjatunnuksesta sekä Avainlippu, Design from Finland, Sirkkalehti ja Hyvää Suomesta -merkeistä.

Mitkä ovat Vappuaaton tärkeimmät elintarvikkeet?
•Sima (63 %)
•Munkit (54 %)
•Nakit (49 %)
•Perunasalaatti (46 %)
•Kuohuviini/Samppanja (41 %)
•Tippaleipä (23 %)
•Lihapullat (16 %)
•Sillit 13 %

MAINOS
Exit mobile version