Villa Rantakaislassa suunnataan tulevaan valoisin ajatuksin

Mainos[adrotate banner="3"]

Lehtimäen Rannankylällä sijaitseva Villa Rantakaisla on yksityinen, vuonna 2008 perustettu ympärivuorokautisen palveluasumisen koti, jossa työskentelee kahdeksan henkilöä ja asukaspaikkoja on 12.

Henkilökunta on koulutettua ja työssä on mm. sairaanhoitaja, lähihoitajia ja mielenterveyshoitaja. Kodissa asuu myös muistisairaita, joka yrittäjä Sanna Joensuun mukaan onkin yksi merkittävimmistä syistä sille, miksi tehostettuun palveluasumiseen nykyisin hakeudutaan.

MAINOS

Rantakaislaan ei enää sijoiteta asukkaita kaupungin maksusitoumuksella, vaan uudet asukkaat ovat itsemaksavia. Joensuu muistuttaa, että itsemaksavana asukkaaksi voi tulla siinä vaiheessa, kun se ihmisestä itsestään tuntuu tarpeelliselle, eikä muualta määrättyjen kriteerien mukaan.

Rantakaislassa painopiste on siirtymässä itsemaksaviin asiakkaisiin. Vapaita paikkoja talossa on muutamia, mutta uusia asukkaita on tullut säännöllisesti ja kyselyjä nykytoiminnasta riittää. – Meiltä kysellään, miten tänne pääsee ja monet myös pelkäävät että olemme lopettamassa, mutta näin ei ole, Joensuu vakuuttaa.

– Meille voi hakeutua kuka tahansa ja mistä tahansa. Itsemaksavilla asukkailla on meille vuokrasuhde, johon on mahdollisuus saada Kelalta asumistukea. Lisäksi voi saada hoitotukea, jonka saaminen ei ole tuloista riippuvaista.

Joensuu muistuttaa, että vaikka kaupungin maksusitoumuksella Rantakaislaan ei enää voi muuttaa, kannattaa taloon muualta tulevan kysyä omasta kotikunnastaan mahdollisuutta maksusitoumukseen. – Näitä tilanteita voi tulla esimerkiksi silloin, jos hoidon tarpeessa oleva on tältä seudulta kotoisin ja haluaa muuttaa tänne viimeisiksi vuosikseen, tai jos hänen lapsensa asuvat täällä.

Lyhytaikaisesta hoidosta apua omaishoitajan jaksamiseen

Muutosten myötä toimintaan on tullut mukaan lyhytaikaisen hoidon tarjoaminen. – Itsemaksavia asiakkaita voi tulla myös lyhytaikaiseen hoitoon esimerkiksi silloin, jos omaishoitaja tarvitsee muutaman tunnin tai viikonlopun vapaata.

Päivähoidossa laskutus on kympin tunnilta ja se sisältää hoivan lisäksi ruoan, huoneen, lääkityksestä huolehtimisen sekä avustamisen. Yön yli hoidoista hinnat sovitaan erikseen.

Tämä mahdollisuus päivä- tai viikonloppuhoitoon on otettu hyvin vastaan tilanteissa, joissa ikääntyneistä puolisoista toinen on toisensa omaishoitaja. – Lapset voivat ostaa äidille tai isälle lahjakortin päivä- tai viikonloppuhoitoon niin, että hoitava vanhempi saa omaa aikaa.

– Näin lapset voivat osallistua äidin tai isän hoitoon, vaikka itse olisivatkin kaukana, Joensuu sanoo.

Hyvää elämää loppuun saakka

Rantakaislan toiminnan tavoitteina ovat yksilöllisyys, voimavaralähtöisyys, itsemääräämisoikeuden kunnioittaminen ja kokonaisvaltainen asukkaan tarpeiden huomioiminen.

Käytännössä asukkaan omatoimisuutta tuetaan mahdollisimman pitkään. – Me emme keskity asukkaan sairauteen, vaan hänen jäljellä oleviin voimavaroihinsa.

Itsemääräämisoikeutta kunnioitetaan esimerkiksi siten, jos asukas ilmoittaa, ettei hän halua juuri sinä päivänä pesulle. Silloin henkilökunta joustaa ja asiaan palataan myöhemmin. Tämä käytäntö kuulla asiakkaan toiveita vähentää merkittävästi rauhoittavien lääkkeiden käyttöä.

– Meillä henkilöstö on asukkaita varten, eikä toisinpäin, Joensuu sanoo. – Kokonaisvaltainen asukkaiden huomioiminen ja heidän turvallisuudestaan huolehtiminen ammattitaitoisen henkilökunnan avulla on tärkeää.

Rantakaislassa asukas syö aamiaisensa silloin, kun hän haluaa herätä. – Aamiainen on tarjolla aamuviidestä alkaen, sillä osa asukkaista haluaa nousta varhain. Aamiaistarjoilu jatkuu aina kello 9.30 saakka, sillä toiset haluavat nukkua pidempään. Mikäli puoli kymmeneltä ei vielä huvita nousta, viedään aamiainen huoneeseen.

Omassa keittiössä valmistetulle lounaalle, päiväkahville ja illalliselle kokoonnutaan yhteen. Tämäkin ylläpitää asukkaiden omatoimisuutta. Apua saa aina tarvitessaan, mutta asukkaita ei yliauteta vaan kaikelle annetaan aikaa. – Ketään ei jätetä sängyn pohjalle makaamaan vain siksi, että se on henkilökunnalle helpompaa.

Talossa on monenlaista ohjelmaa joka vaihtelee vuodenajan, juhlapyhien ja toiveiden mukaan. Välillä askarrellaan ja lauletaan, välillä kuullaan paikalle saapuneita vierailijoita vapaaehtoisista ohjelmanesittäjistä seurakuntaan.

– Omaiset vierailevat meillä paljon ja he ovat merkittävä voimavara koko toiminnalle.

Hyvät yhteydet omaisiin näkyvät myös silloin, kun on aika siirtyä saattohoitovaiheeseen. – Meillä saattohoitojaksot ovat yleensä lyhyitä, vain muutamia päiviä. Tämä johtuu siitä, että asukkaiden toimintakyky säilyy ja he ovat pitkään mukana yhteisessä toiminnassa.

– Kun saattohoito alkaa, omaisilla on mahdollisuus olla siinä mukana ja tarvittaessa myös yöpyä meillä.

Rantakaislassa tulevaisuuteen suhtaudutaan valoisasti, sillä asukasta kunnioittavan ja kiireettömän hoidon maine on kiirinyt ja myös itsemaksavia asukkaita tuntuu löytyvän.

Tuula Jokiaho

MAINOS
Edellinen artikkeliJärvi-Pohjanmaan tyttöjen ja poikien leiri pidetään tänä kesänä Vimpelin Rantakylässä
Seuraava artikkeliPuutarhan istutus- ja suunnittelupäivä Kurejoen puutarhalla