-0.1 C
Alajärvi
lauantai 02.3.2024
MAINOS

Jyskeen yleisurheilu vahvassa nosteessa

Lehtimäen Jyske on jo useiden vuosien ajan ollut maamme ainoa yleisurheiluseura, joka on saanut Kalevan kisoihin mukaan kolme sellaista keihäänheittäjää, jotka ovat seuran omia kasvatteja. – Yksi toinenkin seura on saanut Kalevan Kisoihin kolme edustajaa, mutta he eivät ole seuran omia kasvatteja, kertoo Jyskeen yleisurheilujaoston puheenjohtaja Jari Lepistö.

Sen lisäksi että Jyskeen urheilijoita on maamme huipulla, myös takaa tuleva nuorten urheilijoiden joukko on laaja. Yleisurheilu on saanut uutta virtaa seuran puheenjohtaja Tuula Kurunmäen vetämistä talven yleisurheilutreeneistä, joissa aktiivisesti on ollut mukana toistakymmentä tulevaisuuden lupausta.

MAINOS

Jyske tunnetaan keihäänheittäjistään, mutta myös juoksun keskimatkoilla riittää jännitettävää, kun naiset 19 vuotta -ikäluokassa vielä tämän kauden kisaava Sanni Taipalus asettuu lähtöviivalle. Sannin päämatka on 800 metriä, mutta hän juoksee myös 400 ja 1500 metrin matkoja.

Paras saavutus on aika 2,15 viime kaudelta 800 metriltä. PM-kisoissa Norjassa hän oli mukana viime kesänä, saavutti SM -pronssia ja KLL:n SM-kisoissa hopeaa.
Viime talvi sujui Sannilla harjoittelun osalta hyvin, hän on ollut terveenä ja harjoittelumääriä on saatu selvästi lisättyä. Sanni harjoittelee viikoittain yhteisharjoituksissa Seinäjoella tai Kuortaneella valmentajansa Mikko Kuivisen johdolla.

Tavoitteena tälle kaudelle on parantaa ennätyksiä kaikilla matkoilla. 800 metriä pitäisi mennä alle 2,14, jolloin paikka Kalevan Kisoihin aukeaisi.

Keihäskaarti iskussa

Jyskeen keihäskaarti on saanut menneen talven harjoitella terveenä ja odotukset ovatkin korkealla.

Viimeistä vuonna naiset alle 23 -sarjassa kisaava Janette Lepistö nakkasi keihästä viime kaudella 52,50 ja hallissa helmikuussa reilut 53 metriä. Talvi sujui harjoittelun osalta hyvin hallikisoihin saakka. Sen jälkeen Janettea vaivasi pitkin kevättä väsymys, mutta nyt hän on jälleen virkeänä ja valmiina kesän koitoksiin.

Janettea valmentaa Kari Ihalainen ja hän kuuluu nuorten maajoukkueeseen. Viime kesänä hän sijoittui Kalevan kisoissa viidenneksi ja tänä vuonna on pystyttävä vähintään samaan. Tätä tärkeämpi tavoite kuitenkin on alle 23 -vuotiaiden EM -kisat Tallinnassa heinäkuussa sekä oman ikäluokan SM -kisat. Seuraavalla kaudella Janette siirtyykin sitten aikuisten sarjoihin.

Viimeistä vuonna naiset alle 23 -sarjassa kisaava Janette Lepistö nakkasi keihästä viime kaudella 52,50 ja hallissa helmikuussa reilut 53 metriä.
Viimeistä vuonna naiset alle 23 -sarjassa kisaava Janette Lepistö nakkasi keihästä viime kaudella 52,50 ja hallissa helmikuussa reilut 53 metriä.

Ari Mannion ykköstavoite tälle kaudelle on pärjätä MM-kisoissa Pekingissä. Talvi on sujunut harjoittelun osalta hyvin, loukkaantumiset eivät ole vaivanneet ja muutosta on nyt tehty sen verran, että peruskuntokautta jatkettiin pidempään, jotta kesän parhaat heitot eivät ajoittuisi alkukesään.

Mannio kilpailee Suomessa melko ahkerasti alkukaudella, mutta käy myös Yhdysvalloissa Timanttiliigan kisoissa. Alkukauden jälkeen katsotaan jatkon kisaohjelmaa.

Pasi Mäkipelto on niin ikään tyytyväinen talven harjoituskauteen ja nauraa, että kun hän viime kesänä 35 -vuotiaana kiskaisi ennätyksensä 73,52, ei hän veteraani-iästä huolimatta voinutkaan lopettaa keihäänheittoa.

Pasi toimii palomiehenä Tampereella ja koska myös ammatti vaatii hyvää yleiskuntoa, on sitäkin hyvä ylläpitää monipuolisella ja tavoitteellisella harjoittelulla.

Tavoitteet Pasi on asettanut Kalevan kisoihin, joissa ennätyksen heittämällä finaalipaikka olisi selvä. Muitakin kisoja kesäkaudelle on luvassa sen mukaan mitä työt sallivat, mutta vuosien karttuessa Pasi on alkanut entistä enemmän kuunnella kroppaansa ja pitää tarkoin huolta siitä, että loukkaantumisia ei tulisi. Huonossa säässä hän ei heitä, lihashuolto on säännöllistä ja jokaisella heitolla hän yrittää muistaa, että huonolla tuurilla kyseessä on viimeinen heitto.

Jyskeen keihäsmiehistö on saamassa myös jatkoa, sillä Pasin pojista varttunee keihäänheittäjiä heistäkin. – 8 -vuotias Roope heittää keihästä jo kuin miehet, Pasi nauraa ja kertoo, että poika edustaa Lehtimäen Jyskettä, tottakai! Myös perheen nelivuotias harjoittelee heittämistä jo kovasti pallon kanssa.

Mäkipelloilla keihäänheitto onkin sukuvika, sillä myös Pasin isä, isoisä ja veljet ovat olleet keihäänheittäjiä.

Myös Lehtimäellä keihäsjunioreita on varttumassa. Yksi heistä on 12 -vuotias Saga Kurunmäki, joka on heittänyt keihästä nyt parin vuoden ajan äitinsä Tuulan valmennuksessa. Viime kesältä Sagalla on plakkarissa piirinmestaruus -pronssia ja komein kaari on kantanut yli 24 metriä!

Laji tuntuukin Sagasta mukavalle ja tälläkin kaudella pm-kisat ovat tärkein tavoite. Keihään heittelemisen lisäksi Saga harjoittelee mm. lenkkeillen ja talvella kahvakuulaillen.

Tuula Jokiaho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät