-7.3 C
Alajärvi
sunnuntai 21.4.2024
MAINOS

4H tarjoaa nuorille mielekästä tekemistä – uudet ideat tervetulleita!

Alajärven 4H -yhdistyksen toiminnanjohtajana huhtikuussa aloittanut Ella Aunola valmistelee parhaillaan pian käynnistyvää uutta toimintajaksoa 4H -työssä.

Ella on kotoisin Raahesta ja ammatiltaan nuoriso- ja vapaa-ajanohjaaja. 4H -toiminta on hänelle entuudestaankin hyvin tuttua, onhan hän itse ollut aikanaan aktiivinen kerhonjohtaja ja ollut mukana mm. järjestämässä 4H -työleiriä ja muuta toimintaa.

MAINOS

Muutto ja kotiutuminen Raahesta Alajärvelle ovat sujuneet kivuttomasti, tosin Ella myöntää että edelleen jonkin Alajärven kylän nimen kuullessaan pitää hetkeksi pysähtyä miettimään, missä suunnassa se sijaitsee! Kyliä tuntuu olevan niin valtavan paljon!

Työhön tarttuminen huhtikuussa kesken kauden osoittautui hyväksi asiaksi, sillä näin Ella pääsi heti sisälle siihen, millainen toimintakulttuuri paikkakunnan 4H -yhdistyksessä on ollut ja kesän leireillä on tutustunut paitsi lapsiin ja nuoriin, myös moniin muihin toimijoihin.

Nyt leirien päätyttyä Ella onkin keskittynyt alkavan syyskauden suunnitteluun ja monenlaista mukavaa onkin luvassa.

– Kesän säkkikeräys jatkuu vielä elokuun puoliväliin saakka ja koulujen alkamisen myötä myös kerhotoiminta käynnistyy, Ella kertoo. Kerhoja on ollut viime kaudella seitsemän, joista kokkikerhot keskustassa ja Lehtimäellä, puuhakerho Uusikylällä, liikuntakerho ja monitoimikerhot Alakylällä sekä monitoimikerhot myös Kaartusella ja Myllykankaalla.

Tällä tietoa kaikki vanhat kerhot ovat jatkamassa, jos vain ohjaajat kaikkiin löytyvät, mutta Ella toivoo että uusiakin kerhoja saataisiin käyntiin. Etenkin sellaisille kylille, joissa nyt ei ole ollut kerhotoimintaa, sitä voitaisiin mielellään käynnistää!

– Pyrin nyt kartoittamaan toiveita missä kerhoja tarvittaisiin, millaisia kerhoja ja mistä niihin löytyy ohjaajat.

– Olisi mukava kokeilla täällä myös uudenlaisia kerhoa. Mille kuulostaisi vaikkapa käsityökerho tai tuunauskerho?

Ella toivookin, että ideoita ja toiveita kerrottaisiin hänelle, sillä 4H:n kautta voidaan järjestää melkein mitä vain!

Syyslomalle 4H:n toimesta on suunnitteilla kursseja, tytöille esimerkiksi korukurssia. Lisäksi ajatuksena on syksyn mittaan kokeilla uudelleen hygieniapassi -koulutuksen järjestämistä, koska passista olisi paljon hyötyä nuorille. Keväällä koulutukseen tulijoita ei ollut riittävästi. Toiveita erilaisten kurssien aiheista voi aivan kuka vain laittaa Ellalle vaikkapa sähköpostilla tai soittamalla!

– 4H:lla on laajat mahdollisuudet järjestää erilaista toimintaa, kun vain tiedän mikä tämän alueen nuoria kiinnostaa! Kannattaa siis olla yhteydessä ja kertoa, millaista toimintaa juuri sinä haluaisit!

Työpalvelua ja yrittäjyyttä

Paitsi kursseja ja kerhoja, 4H on myös aitoa ja oikeaa työtä nuorille.

– Meillä on työpalvelussa mukana seitsemän aktiivista 15-18 –vuotiasta nuorta, joita voi 4H:n kautta tilata työtehtäviin, esimerkiksi ruohonleikkuuseen, siivoukseen, ikkunan pesuun, ruoan laittoon tai talvella lumen luontiin.

– Nuoria on työpalvelussa mukana eri puolilta pitäjää. Työntekijän saa soittamalla minulle ja mietin sitten sopivan nuoren tehtävään. Nuori täyttää tekemästään työstä tuntilistan, jonka perusteella yhdistys lähettää asiakkaalle laskun. Hinta on 13 euroa sekä arvonlisävero tunnilta ja lisäksi matkakulut 44 senttiä kilometri.

– 4H toimii nuoren työnantajana, joten se hoitaa kaikki vakuutukset ja muut työnantajavelvollisuudet.

Töitä nuorilla on ollut ihan mukavasti, mutta lisääkin kaivattaisiin. Työpalvelu toimii kautta vuoden. Myös uudet innokkaat nuoret mukaan työpalvelurinkiin ovat tervetulleita!

Uutta intoa on Alajärven nuorilta löytynyt myös 4H yritystoimintaan. Tänä kesänä oman 4H -yrityksen on perustanut Jaakko Kujala, jonka yritys on Apupalvelu Kujala.
Yritys tuottaa apupalveluja kuten auton pesu, ruohon leikkuu, pensaiden leikkuu, maalaamiset, laatoitusten ja kivetysten teko, polttopuiden laitto ja monet muut työt.

Jaakko voi toimia myös apurina rakennuksilla tai traktorikuskina pellolla tai nevalla. Pääalueena Jaakolla on Alajärven itäinen alue, Hoisko, Luoma-aho, Paalijärvi, Kortekylä, Iiruu, Uusikylä sekä Möksy, mutta muuallekin on mahdollisuus tulla!

Myös muita omasta 4H -yrityksestä kiinnostuneita nuoria on ilmaantunut ja Ella kertookin, että hän opastaa nuoria mielellään yrityksen perustamiseen. 4H -yritys on turvallinen tapa kokeilla yrittäjyyttä, koska sen voi lopettaa koska vain ja suuria taloudellisia riskejä ei ole. 4H -yrittäjä voi olla iältään 13-29 -vuotias.

Tuula Jokiaho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät