3.1 C
Alajärvi
sunnuntai 26.5.2024
MAINOS

Roosa suuntaa vuodeksi Jenkkeihin

Alajärveläinen 17 -vuotias Roosa Takala hyppää huomenna maanantaina lentokoneeseen ja suuntana oli monivuotisen unelman huipennus: nuorisovaihtovuosi Yhdysvalloissa!

Aluksi Roosa lentää New Yorkiin kolmen päivän Rotary -vaihto-oppilaiden yhteiseen kokoontumiseen ja sieltä loppuviikolla Michiganiin Chicagoon, josta hänen vaihtoperheensä hakee hänet St Josephiin. Tässä pienessä kaupungissa Roosa asuu seuraavan vuoden ajan.

MAINOS

– Kaupunki on ilmeisesti vähän Alajärveä pienempi ja lähin suurkaupunki on Chicago, Roosa kertoo. Alkavan vuoden aikana hän asuu kaupungissa kolmessa eri perheessä. Niistä ensimmäisessä on vanhempien lisäksi Roosaa vuoden nuorempi tytär.

Roosalle nuorisovaihtoon lähteminen, ja nimenomaan Yhdysvaltoihin, on monivuotisen unelman huippu. Myös äiti Minna Luiro kertoo, että hän on jo vuosien ajan aavistellut, että tytär haluaa vaihtoon ja Minna ei ole ollenkaan varma edes siitä, jääkö Roosa aikuisena lainkaan Suomeen – niin paljon kiinnostusta maailmalle hänellä on.

– Kuitenkin vasta viime lokakuussa anoimme luvan vaihtoon lähtemiselle ja tässä sitä nyt ollaan. Järki sanoo, että vuosi tulee olemaan tytölle ihana ja tärkeä kokemus, mutta sydän kyllä sanoo toista. Itketty on ja tullaan varmasti vielä monta kertaa itkemään, Minna nauraa.

Kesän aikana Roosa on valmistautunut matkaan olemalla mukana Rotaryjen koulutuksessa Suomessa, jossa hän kuuli myös aiemmin vaihdossa olleiden vinkkejä ja kokemuksia. Suomesta lähtee Rotaryvaihtoon Yhdysvaltoihin tänä vuonna 43 nuorta.

Vaikka Roosalla on kiinnostusta matkailuun, niin tätä ennen hän ei ollut käynyt Pohjoismaiden ulkopuolella. Tuleva vuosi onkin todella suuri uuden oppimisen paikka.

Koulu hänellä alkaa uudessa kotikaupungissaan syyskuun kahdeksantena päivänä. Hän menee High Schooliin senioriksi. Suomessa Roosa olisi aloittanut toista vuottaan lukiossa ja vaikka tulevakin talvi on täynnä opiskelua, niin Yhdysvalloissa suoritetut opinnot eivät korvaa suomalaisen lukion kursseja. Niinpä vaihtovuosi tullee pidentämään ylioppilaslakin saamista vuodella.

Roosa uskoo, että koulunkäynti on Yhdysvalloissa helpompaa kuin Suomessa, vaikka koulupäivät ovatkin pitkiä. – Yhdysvalloissa harrastukset on liitetty koulupäivään ja siksi päivät venyvät.

Roosa myöntää, että vaikka vaihtovuosi on odotettu, niin on toki haikeaa kun kaikki kaverit jää tänne. Hän kuitenkin odottaa innolla kielen syvempää oppimista, uusia kavereita ja kokemuksia sekä vaihtovuoden tarjoamaan kansainvälistymistä. – Lähtö jännittää, mutta kun pääsen liikkeelle, niin sen jälkeen kaikki on seikkailua.

Roosa ei tule käymään Suomessa vaihtovuotensa aikana eikä myöskään perheellä ole suunnitelmia käydä tyttöä tapaamassa. Skype on hyvä yhteydenpitoväline, joten kuulumisia voidaan sen avulla vaihtaa tiiviisti.

Jotta kotona ei kävisi liian hiljaiseksi, niin Roosan huoneen on jo nyt valloittanut Minnesotasta Alajärvelle saapunut 15 -vuotias Emma, joka saapui vaihtoon Alajärvelle eilen lauantaina. Hän on tulevan vuoden aikana Alajärvellä kolmessa perheessä.

Tuula Jokiaho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät