25.6 C
Alajärvi
perjantai 24.5.2024
MAINOS

Seksuaalinen hyväksikäyttö jättää arvet

Alajärveläinen nuori nainen halusi jakaa oman tarinansa, jotta voisi vihdoin päästää irti menneestä. Henkilön nimi on muutettu.

-Haluan jakaa tapahtuneen osittain selviytymistarinana sekä haluan painottaa sitä, että apua tulisi hakea heti vastaavaa koettuaan. Yksin ei kannata jäädä eikä saa alkaa syyttämään itseään, Sara kertoo. -Toivottavasti tämä juttu voi auttaa jotain muuta samanlaisten asioiden kanssa kamppailevaa.

Sara oli vasta 13-vuotias tyttö menettäessään neitsyytensä. Häntä käytettiin seksuaalisesti hyväksi tuolloin ensimmäisen, mutta ei valitettavasti viimeisen kerran. Yksikin kerta saattaa jo tuhota uhrin elämän niin, että vaikean tapahtuman käsittely ja itsesyytös pilaavat koko elämän.

MAINOS

Sara täytti 23 vuotta, kun hän sopi lähtevänsä ystävänsä kanssa juhlimaan Tampereen keskustaan. Saralla ei ollut kyytiä kaupungille ja hän tiesi miespuolisen tuttavansa olevan autolla liikenteessä, joten hän kysyi, josko saisi kyydin. Mies kävi kavereidensa kanssa hakemassa Saran kotoaan ja he suuntasivat kaupunkiin, missä Saran ystävä liittyi porukkaan. Yöllä miehen tarjoaman drinkin jälkeen Sara alkoi tuntemaan oloaan koko ajan huonommaksi. Hän alkoi oksennella ja pyysi, että joku veisi hänet kotiin.

Sara pääsi turvallisesti kotiin ja nukahti sohvalle. Hetkeä myöhemmin ovi kuitenkin aukeni ja sama tuttu mies tuli sisään. Saraa tilanne ahdisti, sillä hän olisi halunnut vain nukkua pahan olonsa pois. Mies alkoi riisua humaltunutta naista. Saran koko vartalo oli aivan turta, eikä hän pystynyt liikkumaan. Hänet oli huumattu.

Sara toivoi, että voisi unohtaa yön tapahtumat, mutta hän muisti ne täysin kirkkaasti aamun valjetessa. Avuttomana ja pystymättömänä puolustautumaan hän oli antanut miehen tehdä itselleen kauheuksia, jotka vieläkin saavat hänessä kylmät väreet aikaan.

Kylillä mies kehuskeli ystävilleen kuinka hän on viettänyt astetta rankemman yön Saran kanssa. Itsesyytös ja häpeä omasta huolimattomuudesta oven lukitsemisen suhteen valtasivat Saran ja hän mietti, miten tilanteessa tulisi toimia. Aiemmin seksuaalista hyväksikäyttöä kokeneena hän kuitenkin päätti, että tällä kertaa hän ei ala syyttämään itseään.

Kolme päivää myöhemmin ystäviensä kanssa juteltuaan hän rohkaistui soittamaan terveyskeskukseen. Siellä häntä ei suostuttu ottamaan vastaan, koska tapahtuneesta oli kulunut liikaa aikaa. Sara hakeutui poliisin puheille ja tutkinta aloitettiin. Asiasta käytiin oikeustaistelua kolme vuotta – täysin turhaan. Vaikka syytetyn tarina oli epäjohdonmukainen, ei asialle saatu oikeanlaista päätöstä.

-Olisin vienyt asian korkeimpaan oikeuteen jos olisin yhtään varakkaampi. Haluan kuitenkin uskoa, että tilit tasataan jossain vaiheessa ja karma tekee tehtävänsä, Sara kertoo.

Tapahtuneen jälkeen Sara ei kyennyt nukkumaan kuukausiin. Hänelle määrättiin unilääkkeitä ja muita rauhoittavia kovan ahdistuksen vuoksi. Paino tippui äkisti kymmenen kiloa. Tampereella ollessaan hän ei pystynyt pyörittämään normaalia arkea, joten hän päätti muuttaa perheensä luokse Alajärvelle.

Mukaan hän ei ottanut mitään huonekaluja tai tavaroita, sillä ne muistuttivat ikävästä kokemuksesta. Tuttua ystäväverkostoa paikkakunnalta ei löytynyt, mutta hän kokee saaneensa tarvitsemaansa keskusteluapua, mikä on auttanut häntä eheytymään.
Tällä hetkellä Saralla on mies ja lapsia, mutta työelämään hän ei ole vielä kyennyt. Hänellä on haaveena opiskella uusi ammatti ja alkaa harrastamaan asioita, joista hän saa iloa elämäänsä.

-Toipuminen ottaa oman aikansa ja vaikka olen vieläkin tapahtumista henkisesti hajalla, niin suunta on ylöspäin, Sara toteaa positiivisesti.

Roosa Linnanmäki

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät