-8.6 C
Alajärvi
lauantai 02.12.2023
MAINOS
MAINOS

Osaamisen Ovi Työelämään -koulutuksella uusia mahdollisuuksia työelämään

Työttömyyden kasvu näkyy erityisesti pitkittyneinä työttömyysjaksoina. ELY-keskus ja TE-toimisto ovat pohtineet uudenlaisia koulutusmalleja kohentamaan työvoimakoulutuksen avulla pitkään työttömänä olleiden työllistymismahdollisuuksia.

Syksyllä 2014 aloitettiin uudenlainen asiakaslähtöinen koulutus, Osaamisen Ovi Työelämään, jossa rakennettiin henkilökohtaisia koulutuspolkuja opiskelijan toiveiden mukaisesti tavoitteena joko täydentää työllistymisen esteenä ollutta puuttuvaa osaamista tai kokonaan opiskella uusi ammatti.

MAINOS

Koska osallistujien viimeisimmistä opinnoista oli saattanut vierähtää pitkäkin tovi, tai osalta osallistujista puuttui tyystin ammatillinen koulutus, varattiin opintojen tueksi myös työ- ja koulutusvalmentajan palveluita.

Puoli vuotta kestäneen koulutuksen tavoitteena oli ennen kaikkea löytää sopiva työssäoppimispaikka, johon opiskelijalla olisi mahdollisuus työllistyä koulutuksen päätyttyä.

Osaamisen Ovi Työelämään -koulutuksessa opintoja voidaan suorittaa useilla kymmenillä eri toimialoilla. Sedu Aikuiskoulutuksen eri puolella Etelä-Pohjanmaata järjestämän koulutuksen ensimmäiset yhdeksän ryhmää ovat päättäneet koulutuksensa kevään ja kesän aikana.

Kaiken kaikkiaan koulutuksen alussa olleelle tutustumisjaksolle lähti mukaan 159 osallistujaa, joista 109:lle räätälöitiin oma henkilökohtainen opintopolku. Suurin osa opiskelijoista oli ammatinvaihtajia, osalla oli tutkinto vanhentunut eikä koulutuksen mukaista työkokemusta ollut ehtinyt kertyä. Opintoja suoritettiin laajasti yli 40:stä eri tutkinnosta.

Suosituimmat tutkinnot olivat hotelli-, ravintola- ja cateringalan perustutkinto sekä taloushallinnon, kotityöpalvelujen, myynnin ja automaatioalan ammattitutkinnot. Moni opiskelija sai mahdollisuuden uuteen ammattiin ja innostui jatkamaan alkaneita opintojaan tutkintoon saakka joko omaehtoisina opintoina työttömyysetuudella tai sivutoimisesti opiskellen.

Koulutuksesta kerättyjen palautteiden perusteella valtaosa opiskelijoista katsoi, että koulutus lisäsi heidän mahdollisuuksiaan ammatin löytymiseen ja palaamiseen työelämään. Kokemukset ensimmäisistä ryhmistä olivat niin rohkaisevia, että ELY-keskus on hankkinut samanlaista, osallistujan tarpeisiin vastaavaa koulutusta myös kuluvalle syksylle ja ensi vuodelle, itse asiassa ensimmäiset ryhmät ovat jo käynnistyneet.

Kouluttautuminen ja oman osaamisensa kehittäminen on erinomainen keino vastata työmarkkinoiden muutospaineisiin. Työvoimakoulutus on mahdollisuus ammatin vaihtamiseen.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät