25.6 C
Alajärvi
perjantai 24.5.2024
MAINOS

Ole loistava! Valoton pyöräilijä ja heijastimeton jalankulkija leikkivät hengellään

Lähiajovaloilla ajava autoilija huomaa pimeässä liikkuvan jalankulkijan noin 40 metrin etäisyydeltä, kun taas heijastinta käyttävä jalankulkija näkyy jopa noin 150 metrin etäisyydeltä.

Siksi hämärän ja pimeän aikaan ulkona liikkuessa on aina käytettävä laadukasta, CE-merkinnällä varustettua heijastinta. Jalankulkijalla paras paikka heijastimelle on oikealla puolella noin puolen metrin korkeudella.

MAINOS

– Juuri nyt, iltojen pimetessä, on oikea aika laittaa heijastin heilumaan. Pienellä ja yksinkertaisella tavalla parannat omaa turvallisuuttasi merkittävästi, kun taas lipaston laatikossa lojuva heijastin ei auta ketään.

– Ja pikku vinkkinä, lemmikinkin havaittavuus paranee huomattavasti, kun kaulapannassa tai talutushihnassa on heijastin, muistuttaa johtava asiantuntija Jussi Pohjonen.

Älä ole Yrmy, ole loistava!

Kohta polkupyöriin voi asentaa myös vilkut

Pyöräilijän tulee käyttää valoja pimeän tai hämärän aikaan. Valoja edellytetään myös silloin, kun näkyvyys on huono. Etuvalo on pakollinen, mutta myös takavaloa on hyvä käyttää.

Myös pyöräilijään kiinnitettävät valaisimet ovat sallittuja, esimerkiksi otsalamppua voi käyttää polkupyörän ajovalona.

– Uudet LED-valaisimet ovat parhaimmillaan hyvin tehokkaita. Oman näkyvyyden lisäksi pyöräilijöiden olisi hyvä muistaa, että polkupyörien valot eivät saa häikäistä muiden ajoneuvojen kuljettajia. Laissa ei määritellä tarkkoja rajoja häikäisylle, mutta kanssakulkijat kannattaa huomioida myös tässä asiassa, huomauttaa erityisasiantuntija Timo Kärkkäinen.

Lokakuun 2015 alusta alkaen polkupyöriin voi asentaa myös suuntavalaisimet eli vilkut. Myös muut keltaiset tai ruskeankeltaiset sivuille suunnatut valaisimet ovat lokakuun alusta alkaen sallittuja polkupyörissä.

Valojen lisäksi pyöräilijän on huolehdittava pyörän heijastimista. Uudessa pyörässä tulee olla etu-, taka- ja poljinheijastimet sekä heijastimet pyörän sivuilla tai heijastavat renkaat.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät