-12.8 C
Alajärvi
maanantai 22.4.2024
MAINOS

Salen kioski on palvellut Soinissa lähes 30 vuotta

Sauli Kotanen on viihtynyt tiskin takana lähes päivittäin vuodesta 1986 lähtien
Sauli Kotanen on viihtynyt tiskin takana lähes päivittäin vuodesta 1986 lähtien

Kyläkioski S. Kotanen Soinin Keisalankylässä sai alkunsa pienestä mummonmökistä vuonna 1986 Saulin saavuttua kesänviettoon kotikonnuilleen. Syksyn tultua kioskin ovet kuitenkin sulkeutuivat, mutta vain viikoksi. Sauli palasi takaisin asumaan synnyinkotiinsa Vaasassa yli 25 vuotta vietetyn ajan jälkeen. Hän päätti jatkaa kyläkioskin toimintaa.

Vuonna 1986 perustettu yritys toimi ensin vaatimattomissa tiloissa. Liikkeeseen hankittiin kyläläisille tarpeellisia elintarvikkeita. Parin vuoden kuluttua laajennus tuli eteen, koska tarvetta ilmeni. Nykyisiin mittoihin kyläkioski tuli vuoden 1992 laajennuksessa. Siitä lähtien Salen kioskista on saanut monenlaista elintarviketta ja lahjatavaraa. Myöskin grillituotteet ovat kuuluneet valikoimiin. Kyläkioskissa on tehty täytekakkujakin monenlaisiin tilaisuuksiin.

MAINOS

-Olen aina tykännyt ihmisten parissa olemisesta, joten tämä on ollut sopivaa puuhaa, kertoo 73-vuotias Sauli Kotanen ja lisää, että kyläkioskin pitäminen on hänelle ollut elämäntapa.

-80-90 -luvuilla kylillä oli kovasti elämää. Taloissa oli asukkaita ja kyläkauppaelämä kukoisti. Rajoitetut kauppojen aukioloajat antoivat potkua kyläkauppoihin ja -kioskeihin. Aukioloaikojen vapautumiset ovat olleet kuolinisku suurelle osalle pieniä kauppoja ja kioskeja.

Salen kioski on palvellut Soinissa jo 30 vuoden ajan.
Salen kioski on palvellut Soinissa jo 30 vuoden ajan.

Kyläkioski S. Kotasen lopetus on nyt ovella. Täytekakkukahvit juotiin sunnuntaina 4.10. Porukkaa tuli kahvittelemaan kauempaakin. Sulkemisen jälkeen kylä jää paljosta paitsi.

-Liikkeessämme on käynyt asiakkaita oman kylän lisäksi myös naapurikunnista saakka. Monelle asiakkaalle kioski on ollut kohtaamispaikka, kylän sosiaalinen keskus. Paikan päällä on kohdattu asiakkaiden kanssa monet ilot ja murheetkin, kertoo Kotanen.

Kyläkioski on ollut avoinna ympäri vuoden joka päivä. Jouluaattona ja joulupäivänä on ollut lyhennetty aukioloaika. Alussa kyläkioski oli avoinna aamusta iltakymmeneen. Sauli on hoitanut myynnin puolen ja vaimo Tuulikki on hoitanut kirjapitotyöt.

-Meille on tullut suoraan tavarat Atrialta, Valiolta ja Koffilta. Muut tarvikkeet olemme hankkineet omalla perheellä eri tukkuliikkeistä. Moni tavarantoimittaja on todennut, että olemme ainoita kylillä toimivia kyläkioskeja isolla alueella.

Kotasen kyläkioski ei vielä täysin sulkenut oviaan. Ovet ovat avoinna joka päivä parin tunnin ajan klo 17-19. Hyllyillä on tavaraa vielä jonkin verran jäljellä. Eli kioskille voi tulla vielä poikkeamaan, toteaa kyläläisten kohtauspaikkana toimivan kyläkioskin omistaja.

Rami Puro

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät