Ikäihmisten palvelusuunnitelmaan tulossa isoja muutoksia

Mainos[adrotate banner="3"]

 

Hilkka Palomäki, Marita Ylilahti ja Päivi Joensuu suhtautuvat  positiivisesti palvelusuunnitelmassa tapahtuviin muutoksiin.
Hilkka Palomäki, Marita Ylilahti ja Päivi Joensuu suhtautuvat
positiivisesti palvelusuunnitelmassa tapahtuviin muutoksiin.

Järvi-Pohjanmaan alueen vanhustyön visiona on ikäihmisten itsenäinen ja täysipainoinen elämä omassa kodissaan. Vanhustyönjohtaja Marita Ylilahti kokee, että alueen vanhuksista suurin osa asuu kotonaan toimintakykyisenä ja tyytyväisenä elämäänsä. Tästä syystä hänen mielestään on tärkeää, että kotihoitoa tukeviin palveluihin ja ennaltaehkäisevään toimintaan panostetaan. Riskiryhmänä ovat erityisesti muistisairaat, hiljattain leskeytyneet ja ikääntyneet omaishoitajat.

Ikäihmisten kotihoidon tavoitteena on tukea kotona selviytymistä järjestämällä erilaisia palveluja kotiin. Tämä vaatii työntekijöiltäkin uudenlaista työotetta.
Palveluvastaava Päivi Joensuu kertoo, että nykyaikaista tekniikkaa otetaan avuksi, jotta ikäihmistä pystytään auttamaan omassa kodissaan pidempään. Esimerkiksi päiväraporttien teko voidaan suorittaa sähköisesti, jolloin turhaa toimistolle ajamista ei synny. Tämä antaa enemmän yhteistä keskusteluaikaa asiakkaan kanssa, mikä on usein kaikkein arvokkainta yksinäiselle vanhukselle.

MAINOS

Ensivuoden aikana odotetaan niin sanotun kauppakassipalvelun käynnistymistä, jonka avulla vanhuksen ostosten teko helpottuu. Kauppakassipalvelu liitettäisiin mahdollisesti asiointiliikenteeseen. Ylilahden mukaan tulevaisuudessa olisi tarkoitus saada myös lääkärinpalvelut autoon, jolloin palvelu tulee suoraan asiakkaan luo.

-Minusta olisi hienoa, että esimerkiksi verenpaineen mittaus voitaisiin tehdä samassa kylässä useille vanhuksille samalla kertaa, eikä kenenkään tarvitsisi lähteä terveyskeskukseen sitä varten, Ylilahti kertoo palvelubussi- suunnitelmasta, josta todennäköisesti tulee totta seuraavan viiden vuoden aikana.

Ylilahti puhuu myös hyvinvointitelevisioista, joka mahdollistaisi ikäihmisen yhteydenpidon niin ystävien, omaisten kuin kotihoidonkin kanssa.

Asumista ja elinympäristöä kehittäviä toimenpiteitä on muun muassa Kaupinkartanon toiminnan muutos tavalliseksi palvelutaloksi, joka lisää alueen monimuotoista asumispalvelutarjontaa. Myös Kultakämmennessä on toimintamallia muutettu tekemällä talon sisälle pieniä asumisyksiköitä, joilla on omat hoitajansa. Näin ollen asiakkaan hoiva on entistä henkilökohtaisempaa ja laadukkaampaa.

Ikäihmisten palvelujen suunnitelmaa seurataan eri mittareilla. Suunnitelman toteutumisesta raportoidaan vuosittain perusturvalautakunnalle ja vanhusneuvostolle. Kuntalaisten osallisuutta toiminnan kehittämiseen lisätään kansalaiskuulemisella, joka järjestetään ensi vuoden puolella ensimmäisen kerran.

-Muutosta on tulossa aika lailla, mutta mielestäni parempaan suuntaan. Tulee ottaa huomioon, että vanhukset ovat tulevaisuudessa erilaisia, kuin aiemmin, Ylilahti sanoo.

Roosa Linnanmäki

MAINOS
Edellinen artikkeliSalen kioski on palvellut Soinissa lähes 30 vuotta
Seuraava artikkeliPoikkeuslupa yhden suden pyyntiin Perhon ja Kivijärven kuntien alueille