1.1 C
Alajärvi
sunnuntai 03.3.2024
MAINOS

Korkeamaan tuulivoimakaava hyväksyttiin Soinissa

Soinin kunnanvaltuusto kokousti maanantaina parituntisen kokouksen. Kokousajasta puolitoista tuntia käsiteltiin Korkeamaan tuulivoimakaavaa. Kaava-aineistoa esitteli kaavan suunnittelija Minna Vesisenaho Ramboll Oy:stä.

Vesisenaho selvitti kaavan taustoja. – Kaava on tullut vireille vuonna 2013. Matkan varrella voimaloiden määrä on vähentynyt 25 voimalasta 19 voimalaan. Voimaloiden vähentymisen syynä ovat olleet lähinnä luontoarvoista lähtevät syyt.

MAINOS

– Kahden kilometrin sisällä suunnitelluista tuulivoimoista on 17 vakituista asuntoa ja 11 vapaa-ajan asuntoa. Jokainen asunto on kuitenkin reilusti yli kilometrin etäisyydellä voimaloista.

Kaavan mukaan voimalan koko voi olla 3-5 MW:n voimaloita. Vaaditut melumallinnukset on tehty ja muutenkin kaavassa on esillä tarkat luontoselvitykset. Kunnanjohtaja Stefan Sundberg toi esille hankkeen tärkeyden.

– Tuulivoima-asiaa on viety pari vuotta eteenpäin jo edeltäjäni Reino Määtän johdolla. Soinin tarvitsee kaikki kolme tuulivoima-aluetta pönkittämään kunnan taloutta tulevaisuudessa. Konttisuon kaavat hyväksyttiin aiemmin jo kahdeksalle voimalalle.

– Tämän Korkeamaan alueen jälkeen on tulossa vielä Pesolan alueen kaava. Tällä tavoin voimme kehittää kuntaamme luonnollisella, ympäristöystävällisellä tavalla. Jos emme hyväksy kaavoja, tuulivoima-alueet siirtyvät muualle, totesi Sundberg.

Kaavoihin vastaesityksen teki valtuutettu Marja-Elina Puronhaara. Hän esitti, että voimalan tehojen kasvaessa etäisyys asutukseen nousee. Hän vaati myös jokaiselle voimalalle omaan ympäristölupaa ja vastuuvakuutusta. Taru Mäkipelto kannatti esitystä.

Äänestyksessä Marja-Leena Rinne oli heidän puolellaan. Näin kaava hyväksyttiin äänin 16-3.

Talousarvion toteutumista alkuvuoden osalta selvitettiin hallintojohtaja Hannele Hannulan toimesta.

– Tilanne näyttää heinäkuun lopun tilanteen mukaan varsin hyvältä. Tuloksesta on tulossa näillä näkymin hieman arvioitua parempi.

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Juha-Pekka Keisala totesi, että loppuvuosi täytyy elää tarkan talouden aikaa.

Perusturvalle myönnettiin lisätalousarviota kuluvalle vuodelle. Määrärahojen kokonaistarve ei muutu, mutta suurtuotteisiin tulee muutoksia. Perhepalveluiden rahan tarve on peräti 170000 euroa talousarvioon nähden.

Vastaanottopalveluista tulee säästöä kuitenkin 120000 euroa. Perhepalveluiden osalta valtuusto antoi asian kunnanhallituksen pohdittavaksi perhepalveluiden ylityksen syyt ja tarvittavat toimenpiteet.

Järvi-Pohjanmaan nykymuotoisen yhteistyön päättyy ensi vuoden loppuun. Vuonna 2009 alkanut yhteistyö muuttuu nykyisestä. Kunta päätti siirtää perusturva-asiat Pihlajalinnan hoitoon. Koska perusturvan asiat koskettaa budjetista yli 60 prosenttia, jäljelle jää enää 40 prosentin osa muilta sektoreilta. Valtuusto päätti irtisanoa teknisen toimen, vapaa-aikatoimen ja sivistystoimen sopimuksen.

Nykyinen malli on koettu raskaaksi ja monimutkaiseksi. Lautakuntien valta on ollut voimakas, koska esimerkiksi otto-oikeus on puuttunut hallituksilta. Hyviäkin asioita yhteistyössä on ollut vuosien saatossa.

Sivistyslautakunnan varajäseneksi paikkakunnalta muuttaneen Serena Boan tilalle valittiin Hanna Viirumäki.

Rami Puro

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät