Monipuoliset palvelut tarjoava Kanavan Kevari Alajärven vuoden yrittäjä

Mainos[adrotate banner="3"]

Alajärven Yrittäjät palkitsi tänään illalla Vuoden yrittäjänä 50 vuotta toimineen Kanavan Kevarin.

Kanavan Kevarin perustivat vuonna 1965 Anja ja Juha Rantala. Tänä päivänä työtä jatkaa Anjan valvovan silmän alla perustajien lapset Kirsi Kalmu ja Kai Rantala.

MAINOS

Anja muistelee, miten 60 -luvun alkuvuosina hän oli töissä kaupassa ja Juha ajoi kuorma-autoja. Ajatuksena oli perustaa kunnon huoltoasema, joita tuolloin ei paljonkaan ollut, vaan polttoaine ostettiin kyläkauppojen pihassa olevista pumpuista.

Huoltoaseman perustamista varten ei kuitenkaan saatu tarvittavaa liittymää ja lupia. Yrittäjyys kuitenkin houkutteli, olihan Juha yrittäjäperheestä. Hänen kotonaan oli ollut makkaratehdas ja sekatavarakauppa. Näin Anja ja Juha päätyivät perustamaan kaupan ja baarin.

Yrittäjän taival ei kaikilta osin alkanut onnekkaasti, sillä jo vuonna -68 yrityksessä tapahtui tulipalo. Kauppaa pidettiin väliaikaisesti kodin yhteydessä, kunnes uusi, nykyisinkin käytössä oleva kiinteistö kaupalle ja baarille rakennettiin.

Perheen lapset Kai ja Kirsi oppivat aivan lapsesta lähtien työntekoon yrityksessä. Vakituisesti he siirtyivät omaan yritykseen Kai vuonna 1986 ja Kirsi 1989. Vastuu yritystoiminnan vetämisestä siirtyi heille kokonaan isän äkillisen kuoleman jälkeen 22 vuotta sitten. Samaan aikaan kommandiittiyhtiö muutettiin osakeyhtiöksi.

Vuonna 1985 toimenkuvaan tuli mukaan Seo -huoltoasemapalvelut ja 1989 kiinteistöön toteutettiin laajennus. Tuolloin rakennettiin tilausravintola ja hotellihuoneet. Majoitusta hotelli tarjoaa nyt kaikkiaan noin 20 vuodepaikkaa 1-4 -hengen huoneissa.

Alkuperäinen ajatus oli rakentaa hotellipuoli niin suureksi, että linja-autolastillinen matkaajia olisi voinut siellä majoittua, mutta rakennusaikana maahan iski lama ja valuuttalainojen korot nousivat pilviin. Velka tuplaantui hetkessä ja niinpä hotellipuolen laajennus jäi.

Tilausravintola rakennettiin, koska tuohon aikaan Anja alkoi keskittyä pitopalvelutoiminnan pyörittämiseen.

Yrittäjyyden rinnalla Anja, kuten jo miehensä Juhakin, ovat uhranneet paljon aikaansa myös järjestötoimintaan. Juha oli aikanaan mukana Alajärven Yrittäjien hallituksessa ja miehensä menehtymisen jälkeen Anja toimi ensin Naisyrittäjien puheenjohtajana ja myöhemmin 90 -luvun alkupuolelta usean vuoden ajan Alajärven Yrittäjien hallituksessa ja sen puheenjohtajana.

Lounaskahvio ykkönen

Tänä päivänä Kanavan Kevari on monipuolinen toimija, joka tarjoaa niin lounaskahvion, tilausravintolan, pitopalvelua, elintarvikeputiikin, Seo-huoltoaseman kuin majoitustakin.

Yrittäjät Kirsi Kalmu ja Kai Rantala laskevat, että toiminnan tärkein osa on lounasravintola. Myös hotellitoiminta on tärkeää, sillä esimerkiksi ensi talveksi se on myyty jo lähestulkoon täyteen. Valtaosa majoittujista on yritysmajoittujia, eli alueella työssä olevia, joiden koti on muualla.

Polttoainekauppa on pienien katteiden vuoksi lähinnä lisäpalvelua, mutta toki polttoöljyn myynti on aivan merkittävä osa toimintaa.

Työssä on kahden yrittäjän lisäksi kolme vakituista työntekijää ja Anja toimii edelleen tärkeänä neuvonantajana.

Yrityksen asiakaskunta muodostuu pitkälti tien päältä tulevista asiakkaista, etenkin kesäaikaan. Kanavan Kevarin sijainti on autoilijalle mainio ja siihen on helppo poiketa tankkaamaan niin autonsa kuin itsensäkin. Muutoin asiakkaat tulevat lähialueilta ja myös lähisahalta käy runsaasti lounasasiakkaita.

Kaille ja Kirsille ajatus perheyrityksen jatkamisesta on aina ollut lähes itsestään selvää. Kai tuli työhön mukaan vakinaisesti heti armeijasta päästyään, mutta Kirsi kävi kokeilemassa palkkatyötä pankkimaailmassa hetken aikaa. Loppujen lopuksi yrittäjyys oli kuitenkin aivan luonnollinen ratkaisu.

Yritystä viedäänkin tänään eteenpäin sisarusten hyvässä yhteistyössä ja seuraavana investointikohteena tulee olemaan hotellihuoneiden päivittäminen, jota on jo pikkuhiljaa aloiteltukin. Työtä tehdään varmasti lisää ensi vuoden aikana.

Alajärven Yrittäjät ry:ltä saatu huomionosoitus Vuoden yrittäjäksi valinnan myötä lämmittää mieltä, mutta toki 50 vuotinen menestyksellinen toiminta onkin jo vahva näyttö siitä, että palkinto on myös ansaittu. Yrittäjäperheen elämässä kulunut vuosi on ollut monien perhejuhlien aikaa ja tämä juhlahetki sopi saumattomasti kokonaisuuteen.

Tuula Jokiaho

MAINOS
Edellinen artikkeliAlajärven tuloveroprosentiksi 22
Seuraava artikkeliHankerahoitus työllistää ja aktivoi – Aisaparin 17. toimintavuosi alkaa