MAINOS

Tupakoitsijoita rohkaistaan savuttomuuteen Euroopan laajuisesti

Euroopan unionin laajuista entisten tupakoitsijoiden päivää vietetään tänään perjantaina 30. lokakuuta.

Euroopan komission Ex-tupakoitsijaa ei pysäytä mikään -kampanja rohkaisee tupakoitsijoita siirtymään savuttomaan elämäntapaan. Sauhuttelu tulee kalliiksi paitsi tupakoitsijoille myös yhteiskunnalle.

MAINOS

Tähtisädetikut syttyvät tupakoimattomuuden kunniaksi ympäri Euroopan perjantaina 30. lokakuuta, jolloin jokainen entinen tupakoitsija voi sytyttää kynttilän Euroopan unionin digitaaliselle kartalle juhlistaakseen savutonta elämäntapaansa.

Kyseessä on Euroopan komissio vuonna 2011 käynnistämä kampanja, jolla kannustetaan 24–35-vuotiaita tupakoitsijoita lopettamaan tupakointi.

Vuosittain lähes 700 0000 ihmistä EU-maissa kuolee tupakan aiheuttamiin sairauksiin. Tupakan aiheuttamia kuolemantapauksia on enemmän kuin liikenneonnettomuuksien, rikollisuuden ja huumeiden aiheuttamia kuolemia yhteensä.

Tupakoinnin arvioitiin aiheuttavan vuonna 2009 noin 544 miljardia euron kokonaiskustannukset EU:n jäsenvaltioissa. Tupakoinnin kustannuksia suomalaiselle yhteiskunnalle on myös selvitetty, ja THL:n raportin mukaan tupakoinnista yhteiskunnalle aiheutuvat kustannukset vuonna 2012 maksoivat yhteensä 1,5 miljardia euroa.

Suomessa työikäisistä miehistä tupakoi päivittäin 17 prosenttia ja naisista 14 prosenttia. Vaikka suomalaisten tupakointi on vähentynyt, päivittäin tai satunnaisesti tupakoivia on 15–84-vuotiaiden keskuudessa vielä noin 875 000.

Tupakoitsijoista tupakoinnin haluaisi lopettaa 58 prosenttia. Kuluneen vuoden aikana vakavan lopettamisyrityksen tupakoinnin lopettamiseksi oli tehnyt 35 prosenttia päivittäin tupakoivista miehistä ja 42 prosenttia päivittäin tupakoivista naisista.

iCoach auttaa lopettamaan

Tämän vuoden kampanjaa edistetään iCoach-terveysvalmennussovelluksen uudistetulla versiolla, jonka on ottanut käyttöön jo noin 26300 tupakoinnista eroon pyrkivää EU-kansalaista.

Kaiken kaikkiaan iCoach-sovelluksen on ladannut jo yli 450000 eurooppalaista, ja ilmainen sovellus on saatavilla sekä verkossa että mobiilisovelluksena Apple- ja Android-laitteilla 23 kielellä 28 EU-maassa.

iCoach 2015 -sovellus opastaa käyttäjää vuorovaikutteisten työvälineiden avulla viisivaiheisessa tupakoinnin lopettamisprosessissa ja tarjoaa eri vaiheissa vinkkejä ja haasteita.

Haasteet auttavat tupakoitsijoita asettamaan pieniä, saavutettavissa olevia tavoitteita ja saamaan riippuvuuden paremmin hallintaan.

MAINOS
Exit mobile version