24.7 C
Alajärvi
maanantai 27.5.2024
MAINOS

Alajärvellä ei haluta unohtaa yhtäkään nuorta

Alajärven nuorisopalvelut esittäytyivät yhteistyökumppaneilleen ja kaikille kiinnostuneille torstaina järjestetyssä avoimien ovien päivässä. Väkeä kävi paikalla ilahduttavan paljon ja tietoa siitä, mitä kaikkea nuorten kanssa ja heidän hyväkseen tehdään, saatiin jaettua kiitettävässä määrin.

– Halusimme paitsi tavoittaa yhteistyökumppanimme, myös lisätä yleistä tietoutta siitä, mitä kaikkea tarjontaa on. Meillä on uutta toimintaa ja uusia ihmisiä, siksi on tärkeää kertoa kaikille ruohonjuuritasolta hallintoon saakka mitä tehdään ja kuka tekee, kertovat Etsivän nuorisotyön Maarit Korkia-aho ja Kaisa Karvonen, Starttipaja Laiturin Henna Oravasaari sekä vapaa-aikaohjaaja Oskari Viitakangas.

MAINOS

Avoimet ovet järjestettiin Nuorisovintillä, jossa sijaitsee niin etsivän Nuorisotyön kuin Starttipaja Laiturinkin toimistotilat ja myös Oskarin työajasta iso osa kuluu Nuorisovintillä.

Starttipajalta tulevaisuuden unelmia

Starttipaja Laituri on uusinta palvelua alueen nuorille, sillä sen ensimmäinen kolmen kuukauden starttivalmennusjakso on parhaillaan käynnissä.

Henna Oravasaari kertoo, että ensimmäisessä ryhmässä on mukana viisi nuorta Alajärveltä ja Vimpelistä. uusi ryhmä aloittaa tammikuussa ja jatkossa ryhmät ovat ehkä hieman isompia. Toiminta kattaa kaikki Järvi-Pohjanmaan kunnat.

Starttipaja Laituri on nuorille kolmen kuukauden mittainen pysähdyspaikka, jossa treenataan arjen ja elämän hallintaa. Sillä pyritään selkeyttämään nuoren tulevaisuudensuunnitelmia sekä kannustetaan oman reitin löytämisessä.

Toiminta on suunnattu 15-25 vuotiaille nuorille, jotka ovat ilman työ- tai opiskelupaikkaa ja tarvitsevat tukea arkensa hallitsemiseen ja tulevaisuuden suunnitelmien tekemiseen. – Starttipajalla nuorta autetaan saamaan ote omaan elämäänsä, löytämän ne unelmat ja asiat joihin hän haluaa tähdätä.

Etsivät etsivät ja auttavat

Etsivä nuorisotyö on jo melko vakiintunutta toimintaa ja myös se kattaa kaikki Järvi-Pohjanmaan kunnat. Uutena etsivänä työnsä aloittanut Maarit Korkia-aho kertoo, että työllä autetaan 15-29 -vuotiaita nuoria tulevaisuuden suunnittelussa, arjenhallinnassa tai vaikkapa harrastuksen löytämisessä.

– Etsivät voivat myös yhdessä nuoren kanssa kartoittaa opiskelu- ja työpaikkoja. Palvelu on vapaaehtoista, maksutonta ja luottamuksellista. Etsivän juttusille voi hakeutua itse, yhteydenotto voi tulla myös vanhemmilta, kavereilta tai vaikka nuoren koulusta. Etsivän puoleen voi kääntyä pieneltäkin tuntuvan asian takia.

Joskus etsivän nuorisotyön rooli nuoren elämässä on hyvin lyhytaikaista, joskus se voi kestää vuosia. Tavoitteena on löytää nuorelle päämäärä ja kiinnityskohta elämään ja auttaa häntä eteenpäin kaikin mahdollisin keinoin.

Palvelujen ulkopuolella olevien nuorten määrä on suuri, mistä syystä Etsivän nuorisotyön rooli on tärkeä. Viime vuonna tehdyn tutkimuksen mukaan Alajärvellä näitä nuoria, jotka eivät ole opiskelemassa, työssä tai muiden palvelujen piirissä, on 92-154, Soinissa 24-39 ja Vimpelissä 25-42.

Nuorisovaltuusto Alajärvelle!

Oskari Viitakangas kertoi avoimien ovien päivän vierailijoille Alajärven nuorisopalvelujen tarjonnasta nuorille. Retkien, aloitteiden, tapahtumien, leirien, konserttien ja kerhojen lisäksi on monenmoista muutakin.

– Ensi vuonna on tavoitteena saada nuorisovaltuusto toimimaan myös Alajärvellä ja nyt näyttäisikin sille, että aktiivisia nuoria saadaan siihen mukaan, Oskari kertoo. Tähän saakka homma on toiminut niin, että Oskari on laatinut nuorten ideat aloitteiksi, jotka sitten on viety eteenpäin.

Ensi vuonna käynnistyy uudelleen myös tyttötoiminta Mimmit. Se on ollut syyskauden tauolla, mutta uusi aloitus on luvassa. Toiminta on suunnattu 8-12 -vuotiaille tytöille. Se on matalankynnyksen sosiaalista nuorisotyötä, jossa tyttöjä tuetaan kasvamaan omannäköisiksiin nuoriksi naisiksi.

Nuorisovintin nuorisotiloissa on niin ikään monenlaista tekemistä. Keskiviikkoiltaisin siellä on yleensä paikalla noin 40 nuorta ja perjantaisin 60-70. Toiminta on järjestettyä eikä pelkkää oleilua, erityisessä suosiossa ovat biljarditurnaukset ja tietovisat, joita pidetään erikseen tytöille ja pojille.

Biljardi on kuitenkin Nuorisovintin harrastuksista suosituin eikä ihme, onhan tarjolla myös opetusta lajiin pätevän henkilön, Sakari Peltomäen, opastuksella.

Lisäksi katsotaan elokuvia ja pelataan pleikkaria, välillä kokkaillaan keittiössä. Nuorisovintillä järjestetään myös erilaisia teemoja ja tapahtumia sekä paikalle kutsutaan erikoisvieraita.

– Nuorisotilojen viikonloppuaukioloja on toivottu, samoin sitä että ovet olisivat avoinna myöhäisempään. Tähän resurssimme eivät kuitenkaan riitä, Oskari kertoo.

Tuula Jokiaho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät