25.6 C
Alajärvi
perjantai 24.5.2024
MAINOS

Auto ja Konekorjaamo Terho Kytölä Lehtimäen vuoden yrittäjäksi

Lehtimäen Yrittäjät ry on palkinnut vuoden yrittäjänä Rannankylällä sijaitsevan Auto ja Konekorjaamo Terho Kytölän.

Yritys on perustettu 80 -luvun loppupuolella. Tuota ennen Terho työskenteli korjaushommissa Vapolla, mutta Vapolla alettiin tuolloin vähentää omien huoltomiesten käyttöä. – Siinä tuli sopiva sauma oman yrityksen laittamiseen, Terho muistelee.

MAINOS

Aluksi yritykselle laitettiin tilat vanhaan navettaan ja niitä laajennettiin hallia rakentaen.

Auto- ja Konekorjaamon hallia on laajennettu kolmasti ja nyt tilaa on noin 400 neliötä.
Auto- ja Konekorjaamon hallia on laajennettu kolmasti ja nyt tilaa on noin 400 neliötä.

– Aluksi tein paljon töitä huoltoauton avulla reissutöinä, mutta nykyisin kaikki työ tehdään tässä korjaamolla. Halliin mahtuvat sisälle myös kaivinkoneet ja meillä korjataan kaikkea mopoista työkoneisiin. Pääpaino on kuitenkin autojen korjauksessa.

Maatalouskoneet työllistävät yritystä etenkin keväisin ja kesäisin, niiden osuus kaikesta toiminnasta on noin kolmannes.

Terhon apuna työssä on perheen nuorin poika Matti, joka opiskelee alaa. Vanhempi poika Mika oli jonkin aikaa korjaamolla töissä, mutta muutti sittemmin Seinäjoelle ja ajaa rekkaa. Tytär Maarit on äitinsä Kirstin tavoin hoitoalalla ja asuu Tampereella.

Korjaamolla työtä riittää mukavasti kahdelle miehelle, joten ulkopuolista asentajaa ei ole ollut suunnitelmissa palkata. – Ulkopuolisen työntekijän palkkaaminen on aina kallista ja näin monipuolisesti alaa osaavan henkilön löytäminen olisi vaikeaa.

Oman pojan kanssa työskentely onkin hyvä asia ja kahden töitä tehdessä myös niiden tilanteiden, joissa ennalta suunniteltuun päivää tupsahtaa uusi kiireellinen korjaus, on helpompi hoitaa.

Yrityksen asiakaskunta tulee lähialueilta. Ala on vuosikymmenten aikana muuttunut paljon, sillä tänä päivänä useimpien autojen ongelmia lähdetään etsimään testereillä, jotka kertovat missä vika on.

Autokannan kunto vaihtelee paljon, mutta yleisesti vähän ajavilla on iäkkäämpää autoa, kun taas paljon ajavilla uudempaa. Tavallisin syy kurvata korjaamolle on moottorin häiriövalon syttyminen.

Myös katsastushuoltoja ja -remontteja tehdään paljon. – Huollossa katsotaan jarrut ja nivelet kuntoon, jotta asiakkaan ei tarvitsisi tehdä turhaa reissua katsastusasemalle, Terho Kytölä sanoo. Myös määräaikaishuoltoja uudempiin autoihin tehdään säännöllisesti.

Auto ja Konekorjaamo Terho Kytölän palveluihin kuuluu myös rengasmyynti kaikenlaisiin autoihin, maatalouskoneisiin ja traktoreihin.

Työ on elämäntapa

Terho Kytölälle työnteko on elämäntapa ja päivät tahtovatkin venyä 10-12 tuntiin. Varsinaisia remontteja autoihin ei ehdi tuosta ajasta kuitenkaan tehdä kuin osan, sillä osien hankinta ja erilaiset asioiden järjestelyt vievät paljon aikaa.

Kun Terho töiltään ehtii, hän lähtee harrastamaan metsään. Metsänhoitotyöt ovat miehen harrastus, jonka avulla hän kerää itse kaiken tarvittavan puun, jolla niin kotitalo kuin hallikin lämmitetään hakelämmityksellä.

– Metsänhoito minulla perustuu polttopuun keräämiseen. Metsässä saa samalla liikuntaa ja on mukava olla ulkona, kun työtä tekee sisätiloissa, Terho toteaa.
Kun töistä halutaan kunnolla irti, hyppäävät Terho ja Kirsti tien päälle ja liittyvät muiden karavaanareiden joukkoon. Reissuja on tehty kautta Suomen, yleensä viikonlopun mittaisina.

Tuula Jokiaho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät