-14.7 C
Alajärvi
torstai 30.11.2023
MAINOS
MAINOS
MAINOS

Pohjanmaan joet osin kevättulvan tasolla – Alajärvi ja Lappajärvi korkealla

Viime päivinä sulaneet lumet ja melko runsaat sateet ovat nostaneet Pohjanmaan jokien pintoja. Sateet osuivat eniten rannikon pienille joille.

Närpiönjoella, Lapväärtinjoella ja Maalahdenjoella vedenpinta on noussut keskimääräisen kevättulvan tasolle. Muilla alueen joilla virtaamat eivät ole yltäneet kevättulvien tasolle. Perhonjoella tekojärvien pinnat ovat nousseet ja virtaama joessa on kaksinkertaistunut.

Kyrönjoella Kalajärven pinta on noussut ylärajan tuntumaan. Juoksutus Kalajärveltä on noin 15 kuutiota sekunnissa. Koska Kalajärven voimalaitos on huoltotöiden vuoksi pysäytettynä, vettä juoksutetaan tarvittaessa myös Kalajärven ohittavaa ns. vähävetistä jokiosuutta pitkin.

MAINOS

Myös muilla Kyrönjoen säännöstellyillä järvillä on lisätty juoksutuksia. Virtaaman Kyrönjoen alaosalla on noussut tasolle 125 kuutiota sekunnissa, joka on hieman alle vuosittain toistuvan kevättulvan tason.

Nurmonjoen vähävetiselle Hirvijärven tekojärven ohittavalla jokiosuudella tehdään paikallisten asukkaiden toiveesta lisäjuoksutuksia alkuviikon ajan. Keskimääräistä matalammalla ollut Hirvijärven tekojärven pinta on noussut viime aikoina ajankohdan keskimääräiselle tasolle.

Ähtävänjoella Alajärven pinta on noussut säännöstelyn ylärajan tuntumaan. Alajärven juoksutus on nostettu tasolle 18 kuutiota sekunnissa. Lappajärven pinta on noussut noin 15 senttiä tavoitevyöhykkeen yläpuolelle ja pinnan ennustetaan nousevan joulukuun aikana vielä noin 15 senttiä. Tiistaina nostetaan Lappajärven juoksutus tasolle 18 kuutiota sekunnissa.

Närpiönjoella tehtiin maanantaina tulvahavaintoja juuri aloitettua tulvakartoitusta varten. Tuleville päiville ennustetut sateet nostavat paikoin virtaamia edelleen. Ennustettujen vedenkorkeuksien ei pitäisi aiheuttaa merkittäviä tulvavahinkoja, mutta alavilla alueilla vettä nousee pelloille.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät