Pohjanmaan joet osin kevättulvan tasolla – Alajärvi ja Lappajärvi korkealla

Mainos[adrotate banner="3"]

Viime päivinä sulaneet lumet ja melko runsaat sateet ovat nostaneet Pohjanmaan jokien pintoja. Sateet osuivat eniten rannikon pienille joille.

Närpiönjoella, Lapväärtinjoella ja Maalahdenjoella vedenpinta on noussut keskimääräisen kevättulvan tasolle. Muilla alueen joilla virtaamat eivät ole yltäneet kevättulvien tasolle. Perhonjoella tekojärvien pinnat ovat nousseet ja virtaama joessa on kaksinkertaistunut.

MAINOS

Kyrönjoella Kalajärven pinta on noussut ylärajan tuntumaan. Juoksutus Kalajärveltä on noin 15 kuutiota sekunnissa. Koska Kalajärven voimalaitos on huoltotöiden vuoksi pysäytettynä, vettä juoksutetaan tarvittaessa myös Kalajärven ohittavaa ns. vähävetistä jokiosuutta pitkin.

Myös muilla Kyrönjoen säännöstellyillä järvillä on lisätty juoksutuksia. Virtaaman Kyrönjoen alaosalla on noussut tasolle 125 kuutiota sekunnissa, joka on hieman alle vuosittain toistuvan kevättulvan tason.

Nurmonjoen vähävetiselle Hirvijärven tekojärven ohittavalla jokiosuudella tehdään paikallisten asukkaiden toiveesta lisäjuoksutuksia alkuviikon ajan. Keskimääräistä matalammalla ollut Hirvijärven tekojärven pinta on noussut viime aikoina ajankohdan keskimääräiselle tasolle.

Ähtävänjoella Alajärven pinta on noussut säännöstelyn ylärajan tuntumaan. Alajärven juoksutus on nostettu tasolle 18 kuutiota sekunnissa. Lappajärven pinta on noussut noin 15 senttiä tavoitevyöhykkeen yläpuolelle ja pinnan ennustetaan nousevan joulukuun aikana vielä noin 15 senttiä. Tiistaina nostetaan Lappajärven juoksutus tasolle 18 kuutiota sekunnissa.

Närpiönjoella tehtiin maanantaina tulvahavaintoja juuri aloitettua tulvakartoitusta varten. Tuleville päiville ennustetut sateet nostavat paikoin virtaamia edelleen. Ennustettujen vedenkorkeuksien ei pitäisi aiheuttaa merkittäviä tulvavahinkoja, mutta alavilla alueilla vettä nousee pelloille.

MAINOS
Edellinen artikkeliGCDC -suurleiri tuo liikunnan riemun Alajärvelle!
Seuraava artikkeliLomituspalveluihin on tulossa muutoksia