25.6 C
Alajärvi
perjantai 24.5.2024
MAINOS

Yliluoma on vuoden eteläpohjalainen kylä

Vuoden eteläpohjalaisen kylän tittelin voitti pieni mutta pippurinen Yliluoma eli Pränni Kauhavan Ylihärmästä. Palkinto luovutettiin Eteläpohjalaiset kylät ry:n syyskokouksen ja kyläseminaarin yhteydessä lauantaina Lappajärven Itäkylässä.

Yliluoma on kunnostautunut monien aktiviteettien rakentajana.- Meillä on kökkätyö geeneissä, tuumasi Kauko Korpi kylää esitellessään.

MAINOS

Talkoovoimin on kylään aikanaan rakennettu tie ja vesijohto ja vedetty niin puhelin- kuin sähkölinjatkin. Vallamin maastoon on rakennettu ladut ja kunnostettu murskealtaasta uimapaikka.

Viimeisin voimanponnistus on 20 kilometrin mittainen Prännin patikka laavuineen. Patikkapolun yhteyteen pystytettiin lisäksi komea kyläkota. Yhteistyössä AL Härmän kanssa on pidetty Rallisprint-kisoja ja kylän väelle järjestetään säännöllisesti virkistystä niin ruumiin kuin hengenkin kulttuurin merkeissä.

Eteläpohjalaiset kylät ry painotti valinnassaan, ettei kylän koko ole ratkaiseva tekijä kylien paremmuutta vertaillessa. Kaikki on kiinni kylän ja kyläläisten aktiivisuudesta toimia yhteisen hyvinvoinnin ja vetovoimaisuuden puolesta.

Terveisinä kaikille kylille lähetettiin toivomus laittaa kyläsuunnitelmat kuntoon: suunnitelma on kulmakivi, jonka kanssa on helppo lähteä ajamaan asioita eteenpäin niin kunnan kuin rahoittajienkin suuntaan. Kauko Korven puheenvuorossa kiitosta saivat sekä Kauhavan kaupunki että Aisapari.

Kyläseminaaria isännöi Itäkylä, joka oli viime vuoden tittelin haltija. Raili Murtoniemi-Rantakangas kertoi nuorisoseurantalon saneerauksesta ja Sari Kujala kertoi kylän muista vahvuuksista. Kulttuuriyhdistys Karikko esitti Arto Mellerin runoja ja Ellinoora Takala lauloi Heidi Lampelan ja Hanna-Leena Lassilan säestyksellä. Some-vinkkejä kylille antoi Päivi Kultalahti.

Syyskokouksen puheenjohtajana toimi Eteläpohjalaisten kylien puheenjohtaja Heikki Korkealaakso. Erovuoroisista hallituksen jäsenistä valittiin uudelleen Tauno Alkula Soinista ja Eija Mäntymäki Jalasjärveltä.

Heidän varajäsenikseen valittiin Leena Tynjälä Lehtimäen Rannankylästä ja Anna-Liisa Saari Isojoen Möykystä. Uusina jäseninä hallitukseen tulivat lisäksi Anne Senerin ja hänen varajäsenensä Aija Koivisto, molemmat Kuortaneelta.

Hallitukseen kuuluvat lisäksi Johanna Ikola Lapualta (varajäsen Hannele Salmela-Hast Seinäjoelta), Heikki Korkealaakso Kauhavalta (Päivi Kultalahti Evijärvi), Tarja Mäkiniemi Lappajärveltä (Sirkka Pakkala Jalasjärvi) ja Päivi Niemistö Kortesjärveltä (Aulis Nuuja Isokyrö).

Jäsenmaksut pidetään ennallaan: alle sadan asukkaan kylät 30 euroa ja isot kylät 40 euroa. Kannattajajäsenmaksu on sata euroa, kuntien jäsenmaksu on porrastettu asukasluvun mukaisesti 90-200 euroa.

Yhdistyksen toimintaan tuo muutoksia maakunnallisten kylien yhteenliittymien valtionosuuden kaventuminen lähes kolmannekseen entisestä. Ellei poliittisin päätöksin saada asiaan korjausta, tulee ensi vuonna tukea toimintaan enää reilut 12000 euroa.

Yhdistyksen syksyä on värittänyt 20-vuotisjuhlan järjestäminen. Ensi vuoden toimintasuunnitelmaan kirjattiin muun muassa historiikin valmiiksi saattaminen sekä kylien ja kyläläisten elämänlaadun ja hyvinvoinnin edistäminen yhteistyön ja hanketoiminnan avulla.

Kyläseminaarin päätössanoista huolehtivat Esa Takala ja kyläasiamies Juha Pohjonen.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät