6.9 C
Alajärvi
keskiviikko 29.5.2024
MAINOS
MAINOS

Suksi suihkii Valkealammella – kauden ensimmäiset kisat heti joulun jälkeen

Valkealammen hiihtokeskuksessa Lehtimäellä suksi suihkii ja hiihto kulkee mainiosti, vaikka muualla maakunnassa talven hiihtokilometreistä vasta haaveillaan.

Myös Lehtimäellä latu saatiin auki tänä vuonna vähän tavallista myöhäisempänä ajankohtana viime viikolla. Tieto hiihtomahdollisuudesta on kuitenkin kiirinyt nopeasti hiihtäjille ja eilisiltana Valkealammen kauden avaustapahtuman aikana hiihtäjiä riitti ladulla jonoksi saakka.

MAINOS

Avaustapahtumassa ensilumen latu oli kaikkien vapaassa käytössä ja samalla pääsi tutustumaan Carilainen Sportin kauden uutuussuksiin.

Yhtenä ensilumen ladun puuhamiehenä vuodesta toiseen toiminut Jorma Hauta-aho kertoo, että tämän syksyn suurin haaste laduntekijälle on ollut se, että ladun alla on täysin sula maa. Yleensä kesän yli säilötty lumi on päästy levittämään enemmän tai vähemmän jäiselle maalle, vaikka luonnonlunta ei vielä olekaan ollut.

Valkealammella on nyt latua 800 metrin pituisen lenkin verran. Pari viikkoa sitten Valkealammelle saatiin 25 senttiä luonnonlunta ja hetken hiihtäjillä oli käytössään jo kuuden kilometrin latu, mutta lämpimän ja vesisateiden tultua luonnonlumi suli nopeasti pois.

800 metrin lenkki on tehty tykkilumesta ja se kestää säiden vaihteluja merkittävästi paremmin kuin luonnonlumi. Nollakeliä saa siis päivällä olla, kunhan edes yöllä pysyy vähän pakkasen puolella. – Jos sää muuttuu sellaiseksi, että on ympäri vuorokauden plussan puolella, niin se on huonompi asia, Hauta-aho sanoo.

Tällä hetkellä sääennusteet näyttävät kuitenkin kohtuullisille ja Valkealammen ladulla hiihto jatkuu. Toiveissa kuitenkin on, että pian saataisiin luonnonlunta tai edes pakkasia, jotta voitaisiin tykittää lisää lunta.

Perinteiset Valkealampi -hiihdot on ohjelmassa heti Joulun jälkeen 27.12. ja tuolloin tavoitteena on, että käytössä olisi 2,5 kilometrin latureitti. Pian Valkealampi -hiihtojen jälkeen Loppiaisena 6.1. Valkealammella hiihdetään maakuntaviestit ja silloin käytössä pitäisi olla vähintään jo 3,2 kilometrin lenkki.

Säätiedotuksia seurataankin tulevan kuukauden aikana Lehtimäellä herkeämättä ja jos lunta ei sada mutta pakkasta saadaan, niin lunta tehdään.

Siihen saakka, kunnes luonnonlumi mahdollistaa hiihtoharrastuksen, Valkealammen ladulla on käytössä latumaksu. Maksu on 50 euroa kausi tai seitsemän euroa päivä. Ensimmäisen viikon aikana kausilippuja on hankittu jo useampi kymmenen. Viime vuona niitä myytiin yli sata ja talven säästä riippuu, päästäänkö nyt samaan.

Tuula Jokiaho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät