Soinissa panostetaan tarkkaan taloudenpitoon

Mainos[adrotate banner="3"]

Soinin kunnan ensi vuoden budjettiesitys on kunnanjohtaja Stefan Sundbergin mukaan laadittu sen periaatteen mukaisesti, että jalat pidetään maassa ja taloudenpito järkevänä.

– Haluamme turvata lähipalvelut Soinissa ja tätä silmällä pitäen vuoden 2017 alusta Soini liittyy Kuusiolinna Terveys Oy:n, jonka kautta sosiaali- ja terveyspalvelut alueella on turvattu pitkälle tulevaisuuteen.

MAINOS
Avoimet ovet Soinin kunnantalossa tullaan viettämään tammikuussa, jolloin kaikilla kiinnostuneilla on mahdollisuus tutustua remontoituun virastotaloon.
Avoimet ovet Soinin kunnantalossa tullaan viettämään tammikuussa, jolloin kaikilla kiinnostuneilla on mahdollisuus tutustua remontoituun virastotaloon.

Palvelujen lisäksi kunnan on pystyttävä myös investoimaan. – Investoinnit on harkittava huolella ja tehtävä oikea-aikaisina.

Vuosi 2016 tulee olemaan haasteellinen, koska se on viimeinen Järvi-Pohjanmaan yhteistoiminta-alueen vuosi. – Tilannetta helpottaa se, että lautakuntayhteistyötä luovutaan hyvässä yhteisymmärryksessä, mikä ei tarkoita kaiken yhteistoiminnan loppumista.

– Koko ensi vuotta leimaa se, että valmistelemme uusia yhteistyömuotoja samalla, kuin toteutamme yhteistoiminta-alueen toimintaa vielä täysipainoisesti.

Luvuista Sundberg kertoi verotulojen olevan vajaat kuusi miljoonaa ja valtionosuuksien noin kahdeksan. Vaikka verotulot vähän kasvaisivat, niin vastaavasti valtionosuudet laskevat.

Keskeisinä asioina taloudenpidossa on tavoite painaa jollakin aikavälillä nykyinen reilu 4000 euron lainakanta asukasta kohden lähemmäs maan keskiarvoa, joka on noin 2500 euroa. Sundberg kuitenkin huomauttaa, että Soinin lainakanta muodostuu pitkälle teollisuuskiinteistöistä, se ei ole syömävelkaa.

Toinen tavoite on saada tulos ylijäämäiseksi ja kolmas toimintakatteen tason määrittely tälle tulorahoitukselle.

Soinin kunnantalon remontti on valmistunut ja uudistunut valtuustosali lienee yksi viihtyisimmistä, mitä löytyy!
Soinin kunnantalon remontti on valmistunut ja uudistunut valtuustosali lienee yksi viihtyisimmistä, mitä löytyy!

Tulopohjaa yritetään saada laajemmaksi elinkeinopolitiikan toimin ja sitä kautta verotulojen lisääntymiseen. Menot pyritään pitämään hallinnassa mm. oikein mitoitetun henkilöstön ja palvelujen kautta.

Ensi vuonna Soinin kunnalle on erityisen tärkeää pitää perusturvan kustannustaso korkeintaan nykyisellä tasolla. Tämä on merkittävää siksi, että vuoden 2016 perusturvan hinta määrittelee Kuusiolinnan maksut vuoden 2017 alusta.

Soinin kunnan hallintojohtaja Hannele Hannula kertoo, että kuluvan vuoden budjettiin kirjattiin vuosikatteeseen miinusmerkkinen luku, mutta nyt näyttäisi sille että tänä vuonna päästään nollatasolle tai jopa plussalle. Hannula kiittääkin tästä yhteistoiminta-alueen lautakuntia, jotka ovat pysyneet hyvin budjetissa. Näin kate on saatu pidettyä kurissa varsin hyvin suurista terveydenhuollon menoista huolimatta.

Ensi vuoden budjetti takaakin Soinin hyvät peruspalvelut myös tulevaisuudessa. Rahoituserien jälkeen ensi vuoden vuosikate on 342309 euroa ja poistojen määrä on 484881 euroa. Tilikauden tulos on siten miinuksella 142572 euroa.

Ensi vuonna investointien määrä Soinissa on 326000 euroa, josta irtaimen osuus on 96000 euroa. Investointiosaan on varattu 50000 euron määräraha kolmen luokkatilan suunnittelemiseksi Yhtenäiskoululle.

Lisätilan tarvetta on perusopetuksessa ja päivähoidossa, kiireisin tarve on päivähoidon puolella. Esiopetus siirtyisi näin Yhtenäiskoululle.

Hanke olisi järkevää toteuttaa jo vuonna 2017. Kotikuntakorvaukset Taimelan koulun oppilaista tulevat vuonna 2017, mikä helpottaisi rakentamisen rahoittamista.

Biotalouteen panostetaan

Kunnanjohtaja Sundberg valotti Soinin tulevaisuuden tavoitteita todeten biotalouden yhdeksi tärkeäksi asiaksi kunnalle.

Tuulivoimaan tullaan panostamaan ja tällä tietoa vajaat 50 tuulivoimalaa on kuntaan tulossa, kunhan kaikki valitukset on käsitelty. Niistä saadaan merkittäviä kiinteistöverotuloja ja työtä paikallisille yrittäjille.

Tärkeä tavoite on myös eteläisen tieyhteyden kuntoon saattaminen, jotta puuta saadaan sujuvasti kuljetettua Äänekoskelle rakentuvaan laitokseen.

Yksi Soinin vahvuus on vapaa-aika. Soinin talviolosuhteet ovat tyypillisesti vertaansa vailla, hoidettuja latuja on 45 kilometriä ja ne tarjoavat paisti viihtymistä kuntalaisille, myös matkailupotentiaalia. Kouluissa on puhdas sisäilma ja valokuituyhteydet pelaavat kautta kunnan.

Vapaa-aikatoimen johtaja Paula Kemppainen kertoo, että Soinin latuja tullaan jatkossa hoitamaan uudella latukoneella, joka on rouhiva, eli se turvaa latujen hyvän kunnon pitkälle kevääseen.

Soinissa on myös alueen ainoa tekojää, joka on ollut luistelukunnossa jo useamman viikon. Jää on kovassa käytössä ja sinne on vuorot jaettu. Yleisvuoroja mailoilla ja ilman on tarjolla lukuisia.

Tuula Jokiaho

MAINOS
Edellinen artikkeliVuoden vaihteessa starttaava Kuusiolinna Terveys Oy takaa palvelujen säilymisen
Seuraava artikkeliElina Försti – Ajankuvia -näyttely avautuu Saarijärvellä