Vimpelin Apaja kunnostaa ja kuntouttaa

Mainos[adrotate banner="3"]

Työpaja Vimpelin Apajalla oli torstaina 10. joulukuuta toimintaa totuttua enemmän. Tuolloin pidettiin vuosittaiset joulumyyjäiset, joissa kaupattiin Apajan työntekijöiden monenlaisia kädentöitä.

Myyjäisiin oli saapunut väkeä paikalle muun muassa facebookin ja lehti-ilmoitusten kautta. Kauppa olikin käynyt pajan ohjaajien Hilkka Latva-ahon ja Hannu Siirtolan mukaan oikein hyvin.

MAINOS
Apajan myyntiosastolta löytyi muun muassa monennäköistä sisustukseen sopivaa.
Apajan myyntiosastolta löytyi muun muassa monennäköistä sisustukseen sopivaa.

– Mukavaa kun saadaan ihmisiä liikkeelle, muutkin näkevät mitä täällä oikein tehdään, kommentoi Siirtola.

Myyntipöydiltä löytyi puusta ja kankaista valmistettuja koriste-esineitä, pelejä, vauvan kehtoja ja huonekaluja. Sisustuksen tueksi oli kehitelty näyttäviä, esimerkiksi seinälle ripustettavia paperinaru-teoksia. Talven kylmyyttä pakeneville on neuleita, kuten villasukkia, käsineitä ja pipoja.

Saatavilla oli myös metallilangasta taivuteltuja valaistuja koristepalloja, jotka oli rakennettu ohjaaja Latva-ahon mukaan täyteen puhalletun ilmapallon päälle. Löytyipä eräästä myyntitilasta puusta käsin tehty jalkapallopelikin.

Yksi Apajan hienouksista on mahdollisuus entisöidä ja kunnostaa tilauksesta vanhat ja kuluneet huonekalut. Pajalla poistetaan vanhat maalit ja pinnoitteet, korjataan vaurioituneita puuosia ja verhoillaan tarvittaessa huonekalut uudelleen.

– Asiakastilauksia otetaan vastaan sen mukaisesti, minkälaisia tekijöitä meillä on ja minkälaista osaamista kulloinkin on käytössä, muistuttaa Latva-aho.

Tilauksia tuleekin runsaasti. Siirtolan mukaan tällä hetkellä kaikkia tilauksia ei edes voida ottaa vastaan.

Apajan yleishyödyllistä toimintaa

Vimpelin Apaja on yksi Järvi-Pohjanmaan kolmesta työpajasta. Lisäksi Alajärveltä löytyy Kipinä ja Soinista Vipu-työpaja.

Vimpelin työpajalla Hannu Siirtola tarkastelee työn sujumista.
Vimpelin työpajalla Hannu Siirtola tarkastelee työn sujumista.

Pajat toimivat yhteistyössä työvoimatoimiston ja sosiaalitoimiston kanssa ja niihin voi hakeutua myös oma-aloitteisesti. Niissä kartoitetaan koulutusmahdollisuuksia, ne tarjoavat mahdollisuuden arvioida omaa työkykyä ja ne tarjoavat myös sosiaalisen yhteisön.

Apajan työntekijät ovat mukana vaihtelevan mittaisilla sopimuksilla. Kullekin katsotaan yksilöllisesti sopiva työaika ja -tahti. Työajat pajalla voivat vaihdella yhdestä päivästä viikossa useampaan. Joillekin löydetään Apajan kautta työpaikka, tai koulutus ja toisille se on yksi porras eläkkeelle siirtymisessä. Pajalta käydään tutustumassa työpaikkoihin tarpeen mukaan.

Ohjaajat valvovat pajalla työtä ja ottavat vastaan tilaustöitä kulloisenkin työvoiman mukaan. Apajan ohjaajina toimivat Hilkka Latva-aho (kuvassa) ja Hannu Siirtola.
Ohjaajat valvovat pajalla työtä ja ottavat vastaan tilaustöitä kulloisenkin työvoiman mukaan. Apajan ohjaajina toimivat Hilkka Latva-aho (kuvassa) ja Hannu Siirtola.

– Työpaikkoja on tietysti nykyisin vähän, mutta työpajalla on kuitenkin aina mahdollisuus tekemiseen, kertoo Siirtola.

Monia Apajan työntekijöitä ilahduttanee sen tarjoama mahdollisuus työn tekemiseen ja sosiaaliseen kanssakäymiseen yhteisöhengessä. Tämä mahdollistaa rytmin luomisen ja sen säilyttämisen elämän käännekohdissa.

Sekä Latva-aho ja Siirtola kertovat, että pajan ruokalistakin suunnitellaan porukassa. Ruoka hankitaan itse kaupasta sekä valmistetaan omassa keittiössä.
Ohjaajat kertovat omasta työstään, että he eivät yleensä itse tee asiakastöitä vaan antavat ohjausta ja tukea tarvittaessa. Ohjaajien työ on pääasiassa töiden ja järjestelyjen suunnittelua, paperityötä.

Pajalla valmistetusta isännänkaappista on moneen.
Pajalla valmistetusta isännänkaappista on moneen.

– Työn vaihtelevuuden vuoksi ei ole valmiita konsepteja mitä noudattaa, vaan täytyy soveltaa, kertoo Siirtola. Tästä piirteestä työssään hän myös itse pitää. Jokainen päivä on erilainen. Myös Latva-aho arvostaa ohjaajan työn tarjoamaa vapautta päättää jonkin verran itse siitä minkälaisia töitä tehdään.

Siirtolan mukaan alan tarve on koko ajan lisääntymässä, eikä Apaja ole nykytietoon vähentämässä toimintaansa. Apajalle voi jatkossakin tulla teettämään erinäisiä korjaustöitä joihin oma aika ja voimat tai osaaminen ei riitä. Lisäksi tavaraa löytyy kaupattavaksi muulloinkin kuin vuosittaisten myyjäisten aikaan.

Joona Rannisto

MAINOS
Edellinen artikkeliKaiken kansan Puurojuhlat huomenna Hautakylällä!
Seuraava artikkeliSelkäliiton 10 vinkkiä joulusiivoukseen