Selkäliiton 10 vinkkiä joulusiivoukseen

Mainos[adrotate banner="3"]

Joulu tuntuu joululta, kun kotona on siistiä. Parhaimmillaan siivous on arkiliikuntaa, joka vahvistaa koko selkää. Jos ergonomia ei ole kunnossa, siivousurakka voi kuormittaa selkää. Näillä Selkäliiton vinkeillä säästät selkääsi ja siivouskin sujuu sukkelammin.

– Siivouksessa kuten muissakin arkisissa askareissa kannattaa huomioida oikeat työasennot ja jakaa töitä eri päiville, ettei selkä rasitu. Ja kun suunnittelee työt etukäteen ja antaa tehtäviä muillekin perheenjäsenille, säästyy myös stressiltä, vinkkaa selkäneuvonnan koordinaattori Linnéa von Hedenberg Selkäliitosta.

MAINOS

1.Siivoa päivällä. Välilevyt ovat aamuisin pulleimmillaan ja silloin herkempiä vaurioitumaan. Jos siivoukseen on aikaa vain aamulla, tee muutama lämmittelyliike ennen siivouksen aloittamista.

2.Suunnittele ja jaa työt. Selän kannalta on parempi siivota pienissä erissä ja useampana päivänä kuin tehdä suursiivous kerralla. Jaa siivoustehtäviä perheenjäsenten kesken.

3.Muista tauot. Istu välillä tai käy lattialle pitkäksesi ja nosta polvet ja lonkat 90 asteen kulmaan tuolin päälle.

4.Kerää tavarat lattialta ennen imurointia, näin vältyt kyykistelyltä imuroinnin aikana.

5.Säädä imurin tanko riittävän pitkäksi, että voit imuroida selkä suorassa.

6.Käytä hyviä siivousvälineitä, kuten jatkovarrellisia harjoja tai moppia. Näin vältyt alaselän pyöristymiseltä ja saat pidettyä hartiat alhaalla.

7.Siivoa molemmilla käsillä. Näin toinen käsi ja kehon puoli ei ylirasitu ja selkään tulee kiertoliikettä kummallekin puolelle.

8.Opettele oikea nostotekniikka. Hyvässä nostotekniikassa koukistetaan polvia ja lonkkia, jolloin alaselkään jää luonnollinen notko.

9.Tee joskus kumarrukset ja nostot yhdellä jalalla. Saat voimaharjoitusta jalan lihaksille ja alaselän asento pysyy luonnollisena.

10.Laita turhat tavarat kiertoon. Tarpeettomista tavaroista karsittu koti lisää asumismukavuutta ja hyvinvointia, eikä aikaa kulu jatkuvaan järjestelyyn. Vähemmän tavaraa = vähemmän siivottavaa.

MAINOS
Edellinen artikkeliVimpelin Apaja kunnostaa ja kuntouttaa
Seuraava artikkeliMIX-illassa laulettiin, naurettiin ja syötiin hattaraa