Kuusi vinkkiä: näin säästät energiakuluissa jouluna!

Mainos[adrotate banner="3"]

Jouluna energiankulutus on huipussaan, kun uuni, liesi ja astianpesukone paahtavat taukoamatta ja jääkaapin ovi aukeaa usein herkkuja etsivien perheenjäsenten iloksi. Tietoisilla valinnoilla voit kuitenkin vähentää sähkönkulutusta merkittävästi.

energia

1. Jätä uunin luukku rauhaan
Valmista useita ruokia uunissa samanaikaisesti äläkä auo uunin luukkua turhaan. Luukun aukaiseminen laskee uunin lämpötilaa, mikä vastaavasti pidentää ruoan valmistumisaikaa ja hukkaa energiaa.

MAINOS

2. Mitoita kattilat ja niiden sisältö oikein
Keitä ainoastaan tarvittava määrä vettä, peitä kattilat kannella ja valitse keittoastian koko levyn mukaan: Etenkin liian isolla levyllä keittäminen tai paistaminen on silkkaa energiantuhlausta: liian iso levy lisää energiankulutusta jopa 30 prosenttia. Induktioliedessä tätä ongelmaa ei ole; liesi lämmittää aina vain kattilan pohjaa, joten kattila on aina oikean kokoinen.

3. Älä kurki jääkaappiin
Jääkaappi kuluttaa jopa 15 prosenttia kodin energiasta. Varmista oven tiivisteiden kunto ja pidä ovi mahdollisuuksien mukaan suljettuna, ettei kylmä ilma karkaa. Toisaalta on taloudellisempaa pitää ovea auki pidemmän aikaa kuin avata ja sulkea se useita kertoja. Jos jääkaapin ovea avataan tiuhaan, voi energiankulutus nousta jopa 50 prosenttia.

4. Kitsastele vedenkulutuksessa
Jos peset astiat astianpesukoneella, täytä kone kokonaan ennen sen käynnistämistä. 65-asteiseen pesuun verrattuna pesu 55 asteessa voi kuluttaa jopa puolet vähemmän sähköä. Tiskejä ei tarvitse huuhtoa ennen koneeseen laittamista. Jos jostain syystä silti haluat tehdä sen, käytä huuhteluun kylmää vettä. Käynnistä kone vasta kun se on täynnä, ja käytä energiansäästöohjelmaa, jos mahdollista. Jos peset astiat käsin, älä juoksuta vettä turhaan vaan täytä allas tiskivedellä.

5. Irrota pelikonsoli virrasta
Jopa kymmenen prosenttia sähkönkulutuksesta kuluu valmiustilassa oleviin laitteisiin. Tarkista, että pelikonsolin virta on varmasti kytketty pois kun et käytä sitä. Jos sammutat ainoastaan television ja konsoliin jää virta päälle, näkyy se taatusti myös sähkölaskussa.

Uusimmat konsolit on usein varustettu ominaisuudella, joka sammuttaa laitteen sen oltua tietyn ajan käyttämättä, mutta etenkin vanhemmissa laitteissa kytkentä täytyy huomioida itse. Irrota myös puhelimen ja tietokoneen laturi pistorasiasta kun et käytä niitä.

6. LED-valo on säästeliäs tunnelmanluoja
LED-jouluvalot säästävät energiakuluissa jopa 80–90 prosenttia perinteisiin valoihin verrattuna. Etenkin jos käytössäsi on perinteinen valosarja, käytä automaattista katkaisijaa sekä ulko- että sisätiloissa jotteivät valot jää turhaan päälle kasvattamaan sähkölaskua. Muista myös, että aito kynttilänvalo luo joulun tunnelmaa sähköä kuluttamatta.

MAINOS
Edellinen artikkeliTyövaltainen opiskelu uusi mahdollisuus merkonomikoulutuksessa
Seuraava artikkeliTyöttömien määrä ei kasvanut Vimpelissä