-0.2 C
Alajärvi
perjantai 23.2.2024
MAINOS

Bingon pelaamisesta jännitystä keskiviikkoiltoihin

Edes kolmeakymmentä lähentelevä pakkaslukema ei saanut innokkaimpia jäämään kotiin eilen loppiaisiltana, kun Alajärven ABC-liikenneasemalla pelattiin bingoa. Marraskuun puolivälissä alkaneen ABC-Bingon järjestelyistä vastaa Eläkeliiton Alajärven yhdistys.

Bingon puuhamies Markku Sillanpää kertoo, että parhaimmillaan pelaajia on ollut jopa toista sataa ja tavanomaisesti noin 70. Ennen pelaamisen alkua jännitettiinkin kuinka paljon osallistujia saadaan tänään mukaan. Kovana pakkasiltana kuitenkin noin 40 pelaajaa saapui paikalle, eikä bingoa tarvinnut peruuttaa.

MAINOS

Sillanpää kertoo, että ABC-liikenneasema tarjosi yhdistykselle mahdollisuutta bingon pyörittämiseen asemalla. Yhdistys lähti neuvottelun jälkeen toimintaan mukaan. – Eläkeliitto toivoo tällaista virikkeellistä toimintaa ikäihmisille ja se on tässä tarkoitus, virikkeellinen ja sosiaalinen toiminta, Sillanpää toteaa.

Hän kuitenkin täsmentää, että kaikki ovat tervetulleita mukaan ja onkin ollut mukava nähdä myös nuoria mukana. Sillanpäätä ilahduttaa myös se, että ihmiset tulevat paikalle jo ennen viittä. Tapahtuma on hänen mukaansa hyvää ajanvietettä, ja siellä näkee tuttuja ihmisiä ja tulee uusiakin tuttuja.

Bingossa voi tietenkin myös voittaa. Aikanaan 60 -luvulla bingo oli iso juttu. Se keräsi Alajärvelläkin tuhansia pelaajia Kurejoella ja Saukonkylällä pelattaessa ja palkintona oli jopa autoja, Sillanpää muistelee vuosikymmenten takaista bingoinnostusta.

Nyt palkintoina on pieniä palkintoja, kuten keksipaketteja, kahvia ja sokeria, sekä eri summille ostokortteja. Jokerin palkintona on 60 euron arvoinen ruokakori. Ennen joulua pelattiin kinkkubingoa, ja joka peli-ilta jaettiin kuusi joulukinkkua. Palkinnot tarjoaa ABC-liikenneasema.

Sillanpää kertoo pelaajia saapuneen myös naapurikunnista. Vaikka bingon pelaaminen on viime vuosina hiipunut, hän tietää, että sitä järjestetään yhä lähikunnissa kuten Evijärvellä ja Karstulassa. Yksi pelaajista osaa kertoa, että Alajärvellä on pelattu viimeksi 3-4 vuotta sitten.

Yhdistykseltä peli-ilta vaatii 4-5 jäsenen mukanaoloa usean tunnin ajan. Itse bingon pelaaminen kestää noin kaksi tuntia. Bingopyörittäjä käyttää manuaalista arvontakonetta ja kuuluttaa arvotut numerot. Bingopyörittäjänä on käytetty apuna myös yhdistyksen ulkopuolisia henkilöitä.

Alajärveläiset sisarukset Reija Peltomäki ja Saila Piri alkavat nauraa, kun kertovat ensimmäisestä bingoon lähdöstään. He olivat käyneet pelaamassa kerran ennen joulua, ja vaikka puhe bingonpeluusta oli lähtenyt aivan vitsistä, naiset olivat lopulta päättäneet lähteä ABC:lle. Ensin he olivat miettineet, kehtaako bingoon jäädä. – Kun oli muitakin nuorempia ihmisiä, niin jäätiin, he kertovat.

Nyt he olivat kuitenkin tulleet uudelleen ja aikovat osallistua jatkossakin.
Naisten puheesta kuulee, ettei kyseessä ole mikään kovin vakava laji, vaan pelin voi ottaa huumorilla. Peltomäki oli viime kerralla voittanut keksipaketin ja nyt sitten tavoiteltiinkin kahvipakettia.

– Odotin, että saan huutaa bingon, viimeksi en saanut, Piri puolestaan kertoo odotuksistaan iltaa kohtaan. Viime kerralla sääntöjä oli jouduttu kyselemään useamman kerran, mutta onneksi ohjeita oli saatu aiemminkin pelanneilta isovanhemmilta.

Palkintojahti ei kuitenkaan ollut naisille oikeasti tärkeintä. – Tämä on tällaista höntsähommaa arjen keskelle. Kun ruksii numeroita, niin ei ehdi puhua muuta. Aivot narikkaan eikä tarvi stressata, Peltomäki summaa syyt mukaan lähdölle.

Pelin aikana on hiljaista ja kaikki keskittyvät numeroiden etsimiseen lapuiltaan. Loppiaisiltana ensimmäinen bingohuuto kuuluu vain kahdeksan numeron arvonnan jälkeen ja keksipaketti löytää voittajan.

Bingo jatkuu joka viikko keskiviikkoisin kello 18 keväämmälle riippuen siitä, miten yleisö ottaa pelin vastaan ja kuinka väkeä tulee paikalle. Sillanpää toivottaa kaikki tervetulleiksi mukavaan tapahtumaan.

Jaana Koivukoski

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät