-2 C
Alajärvi
torstai 22.2.2024
MAINOS

Sähkönkulutus kaikkien aikojen ennätystasolla tänä aamuna

Fingridin käytönvalvontamittausten mukaan Suomen sähkönkulutuksen tuntikeskiteho nousi kaikkien aikojen ennätyslukemiin, noin 14900 megawattiin tänään 7.1. kello 8-9 aikaan.

Suomessa tuotettiin 10700 megawatin teholla sähköä ja loput 4200 megawattia tuotiin naapurimaista. Sähkön riittävyys ei ollut huippukulutustilanteessa vaarassa.

MAINOS

Kulutus on noussut talven huippulukemiin vuoden alun kireiden pakkasten vuoksi. Voimalaitokset ovat toimineet ilman merkittäviä häiriöitä. Lähes kaikki käytettävissä olevat voimalaitokset ovat jo käytössä, mutta 300 megawatin tehoreservikapasiteetti ei ole toistaiseksi käynnistynyt.

Suomen tuotannon ja kulutuksen välinen vaje on katettu tuonnilla Ruotsista ja Venäjältä, sähkön tuontikapasiteetti molemmista suunnista on ollut täysin käytössä. Sähkönkulutuksen huipun aikana sähköä tuotiin Ruotsista noin 2400 megawatin ja Venäjältä 1480 megawatin teholla.

Suomen ja naapurimaiden väliset noin 5200 MW siirtoyhteydet ovat toimineet pakkaskauden aikana hyvin lukuun ottamatta 5.1. sattunutta Fenno-Skan 1 -merikaapelin vikaa, joka saatiin korjattua samana päivänä. Huippukulutustunnilla sähköä tuotiin myös Virosta noin 320 megawatin teholla, mutta valtaosan ajasta sähköä on riittänyt vietäväksi Viroon.

Tukkusähkön Suomen aluehinta oli 8-9 tunnilla 72,26 euroa/MWh. Mikäli sähkön tukkuhinta nousee nykytasosta voimakkaasti, sen arvioidaan vähentävän teollisuuden kulutusta sadoilla megawateilla.

Sähkönkulutuksen arvioidaan pysyvän korkeana myös perjantaina. Suomen sähkönkulutuksen aiempi ennätys oli samalla 14900 megawatin tasolla vuonna 2011.
Suomen sähköjärjestelmän reaaliaikaista tilaa voi seurata Fingridin internet-sivuilta.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät