24.3 C
Alajärvi
tiistai 28.5.2024
MAINOS
MAINOS

Siion-Temppeleillä lauantaina tunnelmallinen juhlakonsertti

Siion-Temppelillä Alajärvellä kuullaan lauantaina 16.1. kello 14 alkaen tunnelmallinen ja kiitollisuuden sävyttämä juhlakonsertti seurakunnan eläkkeellä olevan pastori Martti Ahvenlammen 70 -vuotissyntymäpäivän merkeissä.

Konsertti on avoin kaikille ja erityisen mieluusti Ahvenlampi näkisi paikalla ystäviensä lisäksi myös sukulaisia, joiden kanssa aktiivisen seurakuntatyön aikana yhteydenpidon hoitaminen jäi turhan vähälle.

MAINOS

Konsertissa kuullaan mm. komeaäänistä tangoprinssi Petri Ritaria, joka on oman uskoontulonsa jälkeen keskittynyt hengelliseen musiikkiin. Lisäksi konsertissa esiintyy mm. Alajärven Helluntaiseurakunnan kuoro, kitarakuoro ja Kristoforos -lauluyhtye. Lisäksi luvassa on yllätysohjelmaa Ahvenlammen perheeltä.

Konsertin juontavat Martti ja Raili Ahvenlammen pojat Ari ja Samuel sekä tytär Johanna Mikkola.

Hääjuhla 50 vuoden jälkeen

Martti ja Raili Ahvenlampi ovat juuri viettäneet myös 50 -vuotishääpäiväänsä. Pariskunta löysi toisensa jo hyvin nuorena ja vihille asteltiin Martin ollessa 20 -vuotias. Raili oli vasta 17 -kesäinen ja tarvitsi presidentin luvan avioaikeisiinsa.

Vihille nuoret halusivat, koska Lehtimäen Länsikylältä olevan Martin ja Alajärveltä kotoisin olevan Railin tiet olivat erkanemassa Martin mennessä armeijaan Helsinkiin. Raili halusi mukaan, mutta hänen äitinsä ei katsonut suunnitelmaa hyvällä, ellei paria oltu vihitty.

Niinpä avioliitto solmittiin ilman ihmeempiä juhlia. Nuori pari lähti Helsinkiin ja viihtyi siellä hetken ennen paluutaan Pohjanmaalle, Seinäjoelle. Vuonna 1976 Raili sai Alajärveltä päiväkodin johtajan viran. Martti oli työssä Raisio-yhtymällä alueenaan koko maakunta, joten Alajärvelle muutto ei ollut ongelma.

Nuoren perheen ensimmäinen suuri suru kohtasi esikoisen synnyttyä kuolleena. Kuitenkin jo vuotta myöhemmin Raili sai käsivarsilleen terveen lapsen ja myöhemmin kaksi lisää. Perheen keskinäiset suhteet lapsiin ja seitsemään lapsenlapseen ovat lämpimät ja läheiset.

Tästä läheisyydestä kertoo paljon se, miten lapset yllättivät vanhempansa viime kesänä. Koska hääjuhlat oli 50 vuotta sitten jääneet pitämättä, keksivät lapset järjestää juhlat nyt. Lakeaharjun maisemissa, kesän kauneimpana päivänä Martti ja Raili saivat juhlia rakkauttaan perheensä, sukulaistensa ja ystäviensä keskellä.

Kutsumustyössä

Sekä Raili että Martti ovat itse varttuneet kodeissa, joissa hengelliset asiat ovat olleet tärkeitä ja usko on tarjonnut lapsille turvallisen kasvuympäristön. Näin on ollut myös heidän yhteisessä kodissaan.

Martti kertoo silti etsineensä nuorena omaa paikkaansa ja vasta kun hän oman toimensa ohella alkoi tehdä hengellistä nuorisotyötä, oli aika mennä Raamattuopistoon. Tämän jälkeen häntä pyydettiin Alajärven Helluntaiseurakunnalle toiseksi työntekijäksi vastuunaan nuorisotyö.

Vuosi oli tuolloin 1984, mistä alkaen Martti työskenteli Helluntaiseurakunnalla eläkkeelle jäämiseensä saakka viisi vuotta sitten. Viimeiset 20 vuotta hän toimi seurakunnan johtavana pastorina. Työssään hän sai olla mukana seurakuntalaisten elämässä ensihetkistä viimeisiin ja noilta ajoilta monet ystävyyssuhteet ovatkin edelleen tärkeitä.

Koska työ on ollut Martille kutsumus, ei kutsumus kadonnut eläkkeelle jäämisen myötä. Viime vuosina hän on saanut kiertää enemmän muissa seurakunnissa niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Australiassa suomenkielisissä seurakunnissa hän ja Raili kiersivät 2011 ja Espanjassa Fuengirolassa he ovat joka vuosi muutaman kuukauden ajan.

Fuengirolassa asuu vakituisesti noin 20000 suomalaista ja lisäksi tulee suuri määrä turisteja. Tarvetta hengelliselle työlle alueella onkin paljon ja Espanjassa suomalaiset myös ovat avoimempia, myös uskonasioiden suhteen.

Suomalainen yhteiskristillinen seurakunta toimii vilkkaasti ja Ahvenlammet ovat aina Espanjassa ollessaan auttamassa seurakunnan työssä. Seuraava matka Fuengirolaan Ahvenlampia odottaa helmikuussa ja takaisin kotiin tullaan toukokuussa.

Raili ja Martti toteavat, että on rikasta tehdä työtä omaehtoisesti ilman velvollisuuksia. Hengellisen avun ja tuen tarve eivät ole ihmisiltä kadonneet mihinkään.

Koko Eurooppaa koskeva turvattomuuden tunne, taloudelliset paineet ja pakolaisuus aiheuttavat ihmisissä huolta. Tässä tilanteessa moni etsii turvaa ja pysyvää perustaa elämälleen kaiken ajallisen keskellä.

Tuula Jokiaho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät