Alajärvelle rakennetaan ensimmäinen päiväkoti

Mainos[adrotate banner="3"]

Alajärvelle rakennetaan alkaneena vuotena kaikkien aikojen ensimmäinen päiväkoti. Näin on, sillä uusi lasten päiväkoti Mäntymäki on ensimmäinen Alajärven päiväkodeista, joka rakennetaan nimen omaan tähän tarkoitukseen.

Poikkeuksellista uudisrakennuksessa on myös se, että päiväkoti rakennetaan hirrestä. Kyseessä onkin pilottihanke, sillä se tulee olemaan ensimmäinen kunnallinen hirrestä rakennettu rakennus Alajärvellä.

MAINOS

– Idea hirsirakennuksesta syntyi suunnittelutyöryhmässä ja se tuntui heti hyvälle, onhan Alajärvellä vahvaa hirsirakentamisen osaamista, sanoo Järvi-Pohjanmaan tekninen johtaja Jouni Hänninen.

Rakentamaan huhtikuussa?

Päiväkoti rakennetaan Kullanmutkan asuntoalueelle, jonka asemakaavan muutos ja laajennus on parhaillaan nähtävillä. Mikäli kaikki sujuu toiveiden mukaan, rakennustyöt voivat alkaa huhtikuun puolivälissä ja valmista olisi vielä joulukuun aikana.

Hankkeelle on myönnetty 1,8 miljoonan euron määräraha sekä 100000 euroa kelusteisiin ja 50000 euroa suunnitteluun. Suunnittelu on parhaillaan käynnissä. Arkkitehtisuunnittelun tekee Arkkitehtitoimisto Tuomela Ky:n Jyrki Tuomela, sähkösuunnittelun Tarja Muilu Consultings ja LVI-suunnittelun LVI-insinööritoimisto Jukka Saastamoinen.

Urakkalaskentaan päästäneen maaliskuun alussa ja urakoitsijan valintaan huhtikuulla. Tavoite on, että rakentaminen alkaa 18. huhtikuuta.

Uuden päiväkodin rakentamispäätöstä edelsi Alajärvellä monivaiheinen olemassaolevien, mahdollisesti päiväkotitoimintaan soveltuvien kiinteistöjen tarkastelu. Alajärvellä päivähoidon yksiköt ovat pieniä ja sirpaleisia, mikä nostaa päivähoidon hintaa kiinteistö- ja henkilökustannusten muodossa.

Lisäksi osa yksiköistä sijaitsee kiinteistöissä, joissa mm. hengitysilman puhtaus on kyseenalainen.

Keskittämällä toiminta päiväkotimuotoiseksi yhteen uuteen, asianmukaiseen päiväkotiin, säästetään henkilöstö- ja muissa toimintakuluissa sekä parannetaan toiminnan laatua ja turvallisuutta.

Asianmukaisessa tilassa toimiva keskitetty yksikkö helpottaa varhaiskasvatuksen suunnittelua sekä toiminnallisesti että taloudellisesti.

Nyt rakennettavasta päiväkodista tullee 65 -paikkainen 1-6 vuotiaille lapsille, kun nyt Kirkkotien, Tenavatuvan, Muksulan, Muumilaakson, Vesselin ja Kissankulman ryhmäperhepäiväkodeissa on yhteensä 64 lasta.

Tilat neljälle eri ryhmälle

Uudessa päiväkodissa varhaiskasvatus toteutuu hoidon, kasvatuksen ja opetuksen kokonaisuutena. Toimintaa pyritään tukemaan tilojen muunneltavuutena. Toiminnassa huomioidaan myös mahdollinen yökäyttö. Henkilökuntaa päiväkotiin tulee noin 15 henkilöä.

Päiväkotiin tulee tilat neljälle eri ryhmälle, joista kaksi on 21 lapsen ryhmiä ja kaksi 12 lapsen ryhmää. Kiinteistöön tulee myös jakelukeittiö ja pieni jumppa- ja yhteissali.

Päiväkodin huoneistoala tulee olemaan noin 900 neliötä ja kokonaispinta-ala 1100 neliötä.

Hänninen kertoo, että rakennuspaikka sijaitsee Kullanmutkan alueella Lahdenmäen talojen lähettyvillä. Tontti rajautuu etelässä Vanhaan tiehen ja idässä Lahdenmäentien viereiseen peltoalueeseen. Keskustasta paikkaan on matkaa noin kaksi kilometriä ja Hoiskosta noin 3,5 kilometriä.

Kiinteistöön tulee maalämpö ja alueelle rakennetaan tämän vuoden aikana vesi- ja viemäriverkko sekä kaavatiet.

Tuula Jokiaho

MAINOS
Edellinen artikkeliTV:n näkyvysongelmiin saadaan helpotusta Soinissa
Seuraava artikkeliPuunjalostuksen osaaminen saamassa jatkoa Alajärvellä