Täysi vuosi toimintaa Soinin Ystäväntuvalla

Mainos[adrotate banner="3"]

Soinin Ystäväntupa juhlisti perjantaina vuoden ajan kestänyttä toimintaansa Soinin entisen apteekin tiloissa. Soinin Ystävänapu ry:n pyörittämällä tuvalla tarjoiltiin hernekeittoa ja maukkaita lättyjä mansikkahillolla, sekä kahvia.

Ystäväntuvalle olivat saapuneet toisiaan tervehtimään muun muassa Soinilaiset Maire ja Kari Peura sekä Pentti Patama.
Ystäväntuvalle olivat saapuneet toisiaan tervehtimään muun muassa Soinilaiset Maire ja Kari Peura sekä Pentti Patama.

Tyylikkäästi vanhoilla esineillä verhoiltu tupa oli keskipäivän tienoilla täynnä ja päivän aikana paikalla kävi toista sataa vierasta. Ohjelmassa oli päiväsaikaan kahvittelua ja arvontaa, sekä illalla yhteislaulua.

MAINOS

Ystäväntuvan toiminta

Arkisin kello 10-15 avoinna olevan Soinin Ystäväntuvan tarkoituksena on ehkäistä eri elämäntilanteissa olevien syrjäytymistä ja yksinäisyyttä.

– Kuka vain säädystä tai asemasta riippumatta on tervetullut tuvalle juomaan kahvia, lukemaan lehtiä tai juttelemaan tavallisista asioista, selittää yhdistyksen puheenjohtajana toimiva Leila Peura.

Kohtaamispaikan lisäksi Ystäväntupa tarjoaa tilojaan käyttöön erilaisia perhejuhlia tai kokouksia varten. Peura mainitsee, että tiloissa on pidetty kuluneen vuoden aikana esimerkiksi 60-vuotisjuhlat ja valmistujaisjuhlia. Konserttejakin on pidetty, joista eräs oli varsinainen yleisömagneetti houkuttelemalla paikalla lähes sata ihmistä.

Ruoka-apua tarvitseville

Ystäväntupa huolehtii Soinissa myös ruoka-avun antamisesta sitä tarvitseville. Ruokatarvikkeet tulevat Alajärveltä, mistä ylijäämäruokaa noudetaan. Ystäväntuvan työntekijät huolehtivat ruoan asianmukaisesta käsittelystä sekä sen organisoidusta jakelusta. Tuvalla on tällä hetkellä kymmenkunta vapaaehtoista ja yksi palkattu työntekijä.

Soinin Ystävänapu ry:n jäsenet Reijo Kotanen ja Teuvo Peura kertoivat uudesta soppatykistä, jolla Ystäväntupa keittää keitot vähintään kerran kuukaudessa.
Soinin Ystävänapu ry:n jäsenet Reijo Kotanen ja Teuvo Peura kertoivat uudesta soppatykistä, jolla Ystäväntupa keittää keitot vähintään kerran kuukaudessa.

– Vastaanotettu ruoka laitetaan pakkaseen ennen viimeisen myyntipäivän umpeutumista ja jaetaan sieltä terveysnormeja noudattaen, kertoo Leila Peura. Jakelussa huolehditaan siitä, ettei kylmäketju pääse missään välissä katkeamaan.
Tupa noudattaa tarkoin elintarvikevirasto Eviran ohjeistuksia, ja henkilökunta on käynyt vaadittavat hygieniakoulutukset työn suorittamiseksi.

Ystäväntupa jakaa ruokaa tiistaisin, niin sanottuna ruokapankkipäivänä. Avun tarvitsijoita on tullut monista eri elämäntilanteista, yksinhuoltajista nuoriin perheisiin ja eläkeläisiin asti. Ruoka-avun käyttäjät ovat lisääntyneet toiminnan aikana.

– Toiminnan alussa ruokaa haki 10 – 15 henkilöä, nyt meillä käy noin 30 henkilöä, selventää Peura. Hän lisää myös, että Ystäväntuvalla ei selvitellä kenenkään ruoan hakijan taloudellista tilannetta.

– Suomessa tarvitaan jatkossa yhä enemmän ruoka-apua taloustilanteen kiristyessä, hän tiivistää.

Ystäväntuvalle on hankittu myös soppatykki. Yhdistyksen jäsenet Reijo Kotanen ja Teuvo Peura kertovatkin, että tykillä keitetään keittoa vähintään kerran kuukaudessa. Tavallisesti keitto katoaa asiakkaiden kattiloihin ja lautasille alle tunnissa.

He kummatkin ovat olleet tyytyväisiä Ystäväntuvan toimintaan, mutta ovat myös sitä mieltä että avuntarvitsijoita on todellisuudessa enemmän kuin avunhakijoita.

– Monille kynnys tulla hakemaan ruokaa meiltä voi olla korkea, havainnoi Teuvo Peura.

– Olemmekin yrittäneet madaltaa kynnystä, kertoo Reijo Kotanen.

Soinin Ystäväntupa on saanut kävijöiltään positiivista palautetta, ja sen tarjoama apu on otettu ilolla vastaan.

– Toivon, että ruoka-apu ja sosiaalinen tukitoiminta voisi täällä jatkua, sillä sen loppuminen olisi monelle todella kova paikka, kertoo Kotanen lopuksi.

Joona Rannisto

MAINOS
Edellinen artikkeliAlajärven kirkkoherranvaalien ennakkoäänestys alkaa
Seuraava artikkeliTakkatulen lämpöä Onnentuvan avajaispäivänä Lappajärven Nykälässä