Latujyrsin tekee järviladun vähälumisena aikana

Mainos[adrotate banner="3"]

Vimpelin vapaa-aikatoimen Hannu Hernesniemi tavattiin perjantaina Lappajärven jäältä latua jyrsimästä. Vimpeliläiset ja itäkyläläiset pääsevät nyt sivakoimaan Lappajärven jäille. Keskiviikkona järvilatujen jyrsinnät aloittanut Hernesniemi oli perjantaihin mennessä saanut aikaiseksi noin kahdeksan kilometriä latua.

Hannu Hernesniemi Vapaa-aikatoimesta on jyrsinyt Lappajärven jäille latuja useamman päivän ajan.
Hannu Hernesniemi Vapaa-aikatoimesta on jyrsinyt Lappajärven jäille latuja useamman päivän ajan.

– Jos säät ovat suotuisat, niin latu jatkuu pian Lakeaharjulle asti, kertoo Hernesniemi. Tämä tarkoittaisi järvilatua yhteensä 15 kilometrin matkalle.

MAINOS

Vimpelin ulkoliikunta-alueiden parissa muutoinkin ahkeroinut Hernesniemi kertoo, että säät ovat olleet hankalat latujen kannalta.

– Yleensä sataa lunta ja nyt sitä on tullut vain vähän. Onneksi jääkerros on paksu, niin on voinut käyttää jyrsintä.

Hernesniemen ohjastama latukone jyrsimineen etenee jäällä verkalleen. Normaalisti maastossa kone liikkuu seitsemän kilometriä tunnissa, mutta jäällä vain yhden kilometrin tunnissa. Työ onkin hänen mukaansa äärimmäisen hidasta. Latukoneen perässä pyörivä kaksi ja puolimetriä leveä jyrsin rikkoo jääpintaa ja sekoittaa sen vähäiseen lumeen.

Toisinaan jäässä on nyrkinkokoisia jäämuodostumia, jotka vaativat erikoishuomiota. Jyrsimen on liikuttava riittävän hitaasti, jotta ladusta tulee tasainen. Joskus ladut on ajettava useampaan kertaan.

Onnistuessaan latujyrsin kuitenkin jättää jälkeensä kaksi perinteistä latua, joiden väliin jää tilaa luisteluhiihtäjille, vaikkei lunta periaatteessa olisi riittävästi latujen tekemiseen.

Latujyrsin rikkoo jäästä latuainesta kahden ja puolen metrin leveydeltä.
Latujyrsin rikkoo jäästä latuainesta kahden ja puolen metrin leveydeltä.

Latujyrsintä Hernesniemi on päätynyt Vimpelissä käyttämään, koska kysyntä päästä hiihtämään on ollut kovaa, mutta olosuhteet ovat olleet heikot.

– Toinen vaihtoehto latujen valmistamiseksi olisi tykkilumen käyttö.
Juuri valmistuneista Vimpelin laduista Hernesniemi haluaa antaa hiihtäjille pienen voiteluvinkin.

– Osittain lunta on riittävästi, osittain jää tulee näkyviin. Suosittelisin pitopohjasuksia, hän kertoo.

Liikuntamahdollisuudet ovat tärkeitä

– Liikunta on sijoitus ihmisen terveyteen, kertoo Hernesniemi. Siksi hän pitää tärkeänä, että alueella olisi runsaasti erilaisia liikuntavaihtoehtoja.

– Kun huonot ilmat rajoittavat tiettyjä harrastuksia, on hyvä että löytyy vaihtoehtoja. Harva tulee Lakeaharjulle vain laskettelemaan. Vanhemmat ihmiset haluavat hiihtää ja nuoremmat pitävät luistelusta, havainnoi Hernesniemi.

Liikunta-alueita hoitaneena hän on myös havainnut suoran yhteyden ilkivallan ja liikuntamahdollisuuksien välillä.

– Heti kun saadaan esimerkiksi kaukalot jäädytettyä, niin liikuntahallilla paikkojen särkeminen ja sotkeminen loppuu melkein kokonaan. Nuoret tarvitsevat tekemistä.

Joona Rannisto

MAINOS
Edellinen artikkeliAri Auranen Alajärven kirkkoherraksi
Seuraava artikkeliLotosta 86 000 euroa Alajärvelle