25.6 C
Alajärvi
perjantai 24.5.2024
MAINOS

Luento paljastaa Malmbergien ja Nelimarkkojen sukulaisuuden

Avoin yleisöluento Ylistaron seurakuntakeskuksessa 8. helmikuuta paljastaa seudun kahden kuuluisan pohjalaissuvun yllättävän yhteyden.

Kuuluisalle Malmbergin pappissuvulle ja Järviseudun Nelimarkka-taiteilijasuvulle on sukututkija Pentti Jukantuvan selvityksissä kuortanelaisen Tauno Tuurin avulla löytynyt yhteinen kantaisä.

MAINOS

Tietoa näiden kahden suvun yhteydestä jaetaan luento- ja seurahetkessä, jossa puhujina ovat sukututkija Pentti Jukantupa, päätoimittaja Heli Karhumäki ja pastori Jukka Tuppurainen. Malmbergien hengellistä perintöä kunnioittaen veisataan myös Siionin virsiä.

Pentti Jukantupa tekee selkoa tapahtumakulusta, joka johti Nelimarkka-suvun jäsenen tien 1700-luvulla Ylistaroon, jossa puolestaan syntyi 1807 Malmbergien suvun kuuluisin pappi, Pohjanmaan herännäisyyden sytyttänyt julistaja Niilo Kustaa Malmberg. Suvussa on pappeja ja piispoja ainakin seitsemässä perättäisessä sukupolvessa.

Sana-lehden päätoimittaja Heli Karhumäki on ilahtunut löytyneestä yhteydestä, sillä hän kuuluu Nelimarkkojen sukuun, mutta on saanut hengellisen perintönsä Malmbergin sytyttämästä herännäisyydestä.

Hän kertoo tarinoin ja valokuvin Malmbergin-Malmivaarojen opetuksista ja elämänvaiheista, jotka koskettavat läheltä hänen sukunsa vaiheita.

N.K. Malmbergin tie kulki traagisella tavalla kunnian päivistä sosiaaliseen romahdukseen ja herännäisyyden hajaannukseen. Vasta Malmbergin kuoleman jälkeen on todistettu, että häntä koskevat huhut olivat perättömiä, ja että niitä käytettiin kirkollisessa valtakamppailussa tahallaan suositun papin häpäisemiseen.

Nelimarkkojen tunnetuimpia jäseniä ovat taidemaalarit Eero, Tuomas ja Riitta Nelimarkka. Nelimarkkojen taiteellista perintöä vaalii Nelimarkka-museo Alajärvellä. Sekä Malmbergeilla ja Nelimarkoilla on laajat sukuseurat, jotka tallentavat sukuluetteloin ja tarinoin sukujensa henkistä, hengellistä ja aineellista perintöä.

Malmbergien ja Nelimarkkojen yhteys -yleisöluento, seurat ja kahvitarjoilu Ylistaron seurakuntakodilla maanantaina 8.2. kello 18-20. Vapaa pääsy.

Heli Karhumäki

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät