Avantouinti hellii kehoa ja mieltä

200
Mainos[adrotate banner="3"]

Melkein jokainen tuntee jonkun, joka on ihan hurahtanut avantouintiin. Ja jokainen tuntee jonkun, jonka mielestä koko homma kuulostaa ajatuksenakin aivan kauhealta.

Lajiin vihkiytymättömän mielestä kyseessä onkin jonkinlainen itsekidutustapa, mutta lajin harrastajat todistavat muuta: avantoon jäävät kivut ja säryt, uinnin jälkeinen hyvänolon tunne on mittaamaton ja toisena yhtä tärkeänä asiana on nauru: avantouintiporukoissa nauretaan paljon ja kenelläkään ei ole kiire mihinkään.

MAINOS
 Niin uskomattomalle kuin se asiaa harrastamattomasta tuntuukin, ei uinnin jälkeen ole kylmä. Kuva: Paavo Pajala.

Niin uskomattomalle kuin se asiaa harrastamattomasta tuntuukin, ei uinnin jälkeen ole kylmä. Kuva: Paavo Pajala.

– Saunassa nauretaan paljon ja olenkin sitä mieltä, ettei Jumala leikinlaskusta pahaa tykkää, sanoo Alajärvellä leirikeskus Suvirannassa avantouintiporukkaa 20 vuoden ajan vetänyt Martti Niemi. – Suvirannan hienossa saunassa on naisten ja miesten saunat ja pukutilat erikseen sekä yhteinen takkahuone.

– Tämä on oikein luksussauna, ei tällaisia lähialueilta avantouimareille löydy, Martti sanoo.

Martti itse oli pitkään satunnainen avantouimari. Etelä-Suomessa toimittajana työskennellessään hän kävi avannossa aina kun sellainen kohdalle osui, mutta muuttaessaan Alajärvelle 1990 tilanne muuttui. – Olin seurakunnan miesten illassa, jossa puhujana oli näyttelijä Kari Hakala. Hänen puheenvuoronsa innoittamana mietimme, millaista toimintaa miehille voitaisiin seurakunnassa järjestää. Kari sitten ehdotti avantouintia ja idea sai heti kannatusta.

Miehet aloittivat avantouinnin hakkaamalla tuuralla avannon jäähän ja eikä aikaakaan, kun miesten avantouinti houkutteli myös naiset paikalle. Tätä jäistä hurmiota ei sentään voitu pelkästään miehille varata!

Parin talven ajan avantouimarit saivat pitää avantoa auki käsipelillä. Avantoon rakennettiin suojakansikin, mutta eipä se mitään kovimmilla pakkasilla auttanut, vaan työkaluja tarvittiin taas. Koska innokkaita uimareita riitti aina Vimpeliä ja Lappajärveä myöten, tuli pian aika hankkia pumppu, jolla avanto saatiin pysymään kunnolla auki.

20 vuoden ajan avantouimarit ovat kokoontuneet Suvirantaan aina lauantaisin ja aluksi myös keskiviikkoiltaisin. Keskiviikosta kuitenkin luovuttiin, koska siitä alkoi olla jo haittaa Suvirannan saunojen muulle käytölle. Myös lauantaivuorot ovat joskus hankalia toteuttaa päällekkäisyyksien vuoksi, niinpä toisinaan kokoontumista on siirretty perjantai-iltaan ja joskus on käyty uimassa Lehtimäen Suninsalmella.

Vakioaika on kuitenkin lauantaisin kello 15-18 ja mukaan ovat tervetulleita ihan kaikki aiheesta kiinnostuneet, niin kokeneet konkarit kuin aloittelijatkin – vaikka jo heti huomenna! Enimmillään mukana on tänä talvena ollut 40 henkilöä, joten yksin lajia ei tarvitse harrastaa!

Maksu koko kaudelta on vain 30 euroa, eli suunnilleen euro per kerta. Jos joku tulokas haluaa tulla kokeilemaan, olisiko avantouinti hänen juttunsa, niin heti ei tarvitse koko kolmeakymppiä pulittaa, vaan voi tulla kokeilemaan. – Hinta on haluttu pitää edullisena, jotta jokaisella on mahdollisuus tulla porukkaan mukaan, Martti sanoo.

Avantouinti on laji, johon tyypillisesti jää koukkuun viimeistään toisen kokeilukerran myötä. Alajärven uintiporukassakin on mukana ihan alkuperäistäkin väkeä vielä 6-8 henkilöä. Uinnin jälkeen kahvitellaan ja joulun ja Pääsiäisen aikaan pidetään myös hartaus.

Avantouinnin harrastajia on maassamme sadoilla tuhansilla laskettava määrä. Martti Niemi on hakenut avannosta terveyttä ja hyvää oloa jo 20 vuoden ajan. Kuva: Paavo Pajala.
Avantouinnin harrastajia on maassamme sadoilla tuhansilla laskettava määrä. Martti Niemi on hakenut avannosta terveyttä ja hyvää oloa jo 20 vuoden ajan. Kuva: Paavo Pajala.

Jouluhartauksissa on mukana ollut pappeja ja piispakin, heistä esimerkiksi rovasti Veikkola ja piispa Laulaja kävivät myös avannossa. – Pastori Esko Kallio on yksi toimintamme käynnistäjistä ja oli alkuvuosina aktiivisesti mukana.

Muita alkuvuosien aktiiveja ja toiminnan käynnistäjiä Alajärvellä oli Martti Niemen ja Esko Kallion lisäksi hiljattain edesmennyt Antti Joensuu. Tällä hetkellä saunan lämmityksestä vastaa neljän miehen tiimi: Pekka Lahti, Raimo Seppälä, Tapio Kangastie ja Heikki Hakala.

Toiminta pyörii seurakunnan Esikartanotyö -tiimin alla, jota Martti Niemi vetää. Se järjestää myös mm. keväisen suositun pyöräkirkon Metsossa. Tiimin tarkoitus on tavoittaa myös seurakunnasta vieraantuneita, ja tässä tavoitteessa on myös onnistuttu.

Rohkeasti mukaan!

Avantouintia kannattaa lähteä kokeilemaan, jos laji yhtään kiinnostaa. Porukassa on hyvä mennä kokeilemaan ja kun ensimmäinen kerta on hyvä, niin toisen kerran jälkeen on jo koukussa. Martti itse käy lauantaivuoron lisäksi pari kertaa viikollakin avannossa, tuolloin ilman saunomista.

Avantouinti sopii kaikille lapsista vanhuksiin, mutta tyypillisin ikä harrastukselle on viidenkympin jälkeen. Alajärvellä porukassa on naisia ja miehiä suunnilleen saman verran, vaikkakin uudet tulijat ovat yhä useammin naisia ja valtakunnallisestikin naiset ovat ilmeisesti lajiin vähän innostuneempia kuin miehet.

Säännöllinen avantouinti on hyvä tae flunssaa vastaan, se auttaa särkyihin ja kipuihin, urheilijoilla palautumiseen ja takaa loistavat yöunet. Martti kertoo itse sairastavansa diabetestä, eikä avanto ainakaan huononna sitäkään. Moniin reumoihin avanto tarjoaa apua ja verenpainetta alentava vaikutus tulee lähes kaikille. – Porukassamme on myös pari sydänleikattua, jotka lääkärin luvalla harrastavat avantouintia ohjeella kuunnella omia tuntemuksiaan.

Avantouinnissa ei ole mitään ennalta määrättyä sääntöä, kauanko vedessä on esimerkiksi oltava tai mitä siellä pitää tehdä. Toiset kastautuvat laiturin nokassa, toiset uivat useamman minuutin sen mitä avannossa on kokoa.

Avantouinti on siitäkin mukava laji, että sen harrastamiseen ei huonoa säätä ole. Mitä kovempi pakkanen, sitä mukavampi veteen on pulahtaa.

Koska Suvirannan avantouimareilla on nyt menossa 20. juhlavuosi, on tänä keväänä vielä luvassa juhlaakin. Vaikka juhlaahan se on avantouimareille aina, kun hyiseen veteen pääsee kastautumaan!


Tuula Jokiaho

MAINOS
Priimatassi alusasujen pop-up-myynti Kyyjärven Paletissa