Lehtimäen Rannankylältä löytyy talkoohenkeä

Mainos[adrotate banner="3"]

Lehtimäen Rannankylällä on aktiivinen eteenpäin menemisen henki. Ja mikä on ollessa, kun kylällä on paitsi työpaikkoja, myös nuoria perheitä ja 30 alle kymmenvuotiasta lasta, vahvaa talkooinnostusta ja halua toimia yhdessä.

Rannankylän Kyläyhdistys ry:n puheenjohtaja Leena Tynjälä ja varapuheenjohtaja Eija-Liisa Keskinen kertovat, että talkoohenkeä tarvitaan kylällä jatkossakin, jos suunnitelmat toteutuvat.

MAINOS

Kylän toimintojen keskipisteenä on Suninsalmen alue kahvilakiinteistöineen ja rantasaunoineen. Kiinteistö on vuonna 2003 myyty omistajansa toimesta Lehtimäen kunnalle ja sittemmin siitä on tullut Alajärven kaupungin omaisuutta.

Kyläyhdistys on vuokrannut kiinteistön kaupungilta ja vuokrasopimus umpeutuu tämän vuoden lopussa. Vuokrasopimuksen päättyminen ja sitä seuraava aika nousi kyläyhdistyksessä tapetille jo vähän ennakoitua aikaisemmin, koska kahvilatoiminnan yrittäjä on irtisanonut sopimuksensa. Kahvilaan on ollut haussa uusi yrittäjä ja muutama hakemus onkin saatu.

Ongelma on se, että harva yrittäjä on kiinnostunut satsaamaan paikkaan vain yhden kesän takia.

– Tästä syystä käymme neuvotteluja Alajärven kaupungin kanssa jatkosta jo nyt, kertovat Tynjälä ja Keskinen. – Toivomme kaikkien osapuolten kannalta hyvää ratkaisua ja olemme asian suhteen toiveikkaita.

Tilanteen selvittämiseksi kylällä järjestettiin muutama viikko sitten keskustelutilaisuus, jossa kyseltiin asukkaiden ajatuksia paikan tulevaisuudesta. Keskusteluista saatiin vahva viesti siitä, että paikka on tärkeä ja sen ostaminen kyläyhdistykselle nähtiin tärkeäksi.

Kahvilakiinteistön toisessa päässä on kyläyhdistyksen tilat ja samasta päädystä on käynti rantasaunalle. Tasakattoisen rakennuksen katto on ensimmäisenä remonttilistalla.
Kahvilakiinteistön toisessa päässä on kyläyhdistyksen tilat ja samasta päädystä on käynti rantasaunalle. Tasakattoisen rakennuksen katto on ensimmäisenä remonttilistalla.

– Kaupunki on teettänyt kiinteistöstä kuntoarvion ja työtä on kiinteistön omistajalle luvassa. Esimerkiksi katto on uusittava ja lukuisia muita töitä odottaa, Tynjälä selvittää.

– Talkoohenkeä kylältä tuntuu edelleen löytyvän, vaikka työtä on tähän saakkakin tehty paljon yhdessä.

Rannankylän kyläyhdistys on mm. rakentanut alueelle rantasaunan. Lisäksi kahvilakiinteistöön rakennettiin reilu kymmenen vuotta sitten torniosa talkoin. Myös rannan yleinen uimaranta on rakennettu kyläyhdistyksen toimesta, samoin vierasvenesatama 26+4 paikkaisena ja veneiden laskupaikka.

Vaikka Suninsalmi ei siirtyisi kyläyhdistyksen omistukseen, jäävät yleinen uimaranta ja venesatama tontin rasitteiksi. Suninsalmi on maakuntakaavassa merkitty seudullisesti merkittäväksi satama-alueeksi kahviloineen.

Ykkösvaihtoehto on ostaa kiinteistö ja tontti kyläyhdistykselle. Tarjous on kaupungille esitetty ja sille toivotaan käsittelyä myönteisessä hengessä.

– Jos saamme kiinteistön ostettua, toiminta täällä tulee jatkumaan ja siihen voitaisiin panostaa uudella innolla, Keskinen ja Tynjälä vakuuttavat. Muutoin paikka hiljenee ja meillä ei ole enää mahdollisuuksia järjestää perinteisiä tapahtumia, kuten Beach Volley -turnausta, Venetsialaisia ja kesätoreja.

Myös muu kylän toiminta kävisi hankalaksi. – Kyläyhdistys on kunnostanut talkoin myös urheilukentän ja sen huoltorakennuksen, mutta niiden turvin ei talviaikaan voida järjestää mitään.

Rannankylän Kyläyhdistys täyttää pian 20 vuotta. Toiminta on yhdistyksellä ollut ansiokasta ja kylä on mm. valittu vuonna 2012 Aisaparin vuoden Järviseutulaiseksi kyläksi.

Tälläkin hetkellä Aisaparilla odottaa kyläyhdistyksen hanke, joka toteutetaan jos kiinteistökaupat onnistuvat.

Hankkeella rakennettaisiin lapsille leikkitorni ja rantaa siistittäisiin. Ja mikäli kiinteistö saadaan ostettua, on myös sen kunnostussuunnitelmat käynnistettävä pikaisesti.

Tuula Jokiaho

MAINOS
Edellinen artikkeliSoinin nuopparilla monenlaista toimintaa
Seuraava artikkeliLyömätön koulun ennätys? 15 kieltä aamunavauksessa Lappajärvellä