1.6 C
Alajärvi
sunnuntai 25.2.2024
MAINOS

Jamin luonto- ja ympäristöalan opiskelijat panostavat kestävään kehitykseen

Opettaja Heli Hämäläinen ja opiskelijat Tapio Kelahaara, Juha Ylönen ja Jani Hyrsky tukevat kestävää kehitystä.
Opettaja Heli Hämäläinen ja opiskelijat Tapio Kelahaara, Juha Ylönen ja Jani Hyrsky tukevat kestävää kehitystä.

Järviseudun ammatti-instituutin Kurejoen toimipisteen luonto- ja ympäristöalan linjalla perehdytään luontoon usealla tasolla. Linja valmistaa oppilaita luonto- ja ympäristöneuvojiksi ja ympäristönhoitajiksi.

Luonto- ja ympäristöneuvojien tulevat ammatit liittyvät ympäristönhoitoon, ja neuvojat pyrkivät toimimaan luonto- ja ympäristötietoutta lisäävästi, sekä ihmisen ja luonnon myönteistä vuorovaikutusta kehittäen. Tämä toteutuu esimerkiksi antamalla energianeuvontaa ja opastamalla jätteidenlajitteluun ja kierrätykseen liittyvissä asioissa. Ammattilainen pyrkii työssään kunnioittamaan luonnon ja ympäristön lisäksi paikallista perinnettä ja kulttuuria.

MAINOS
Tuore vesinäyte Lappajärvestä. Luonto- ja ympäristöalaa opettavan Heli Hämäläisen mukaan Lappajärven vedenlaatu on aiempaan verraten huomattavasi parantunut.
Tuore vesinäyte Lappajärvestä. Luonto- ja ympäristöalaa opettavan Heli Hämäläisen mukaan Lappajärven vedenlaatu on aiempaan verraten huomattavasi parantunut.

Luonto- ja ympäristöneuvojaopiskelijat kokoontuivat Vieresniemen laavulle nauttimaan aidot nokipannukahvit ja makkarat samalla kun Lappajärvestä kairattiin vesinäyte. Vesinäyte tutkittiin monimutkaisen näköisellä laitteistolla, jonka jälkeen todettiin veden olevan vähemmän humuspitoista kuin Alajärven vesi. Eroon vaikuttaa opettaja Heli Hämäläisen mukaan vuodenaika, maatalous ja järviveden säännöstely. Hän kertoo, että Lappajärven tila on aiemmasta huomattavasti parantunut.

Tekemällä oppii

Luonto- ja ympäristö-ala poikkeaa paljon perinteisemmästä opiskelusta siten, että suuri osa opetuksesta tulee käytännön työn ja erilaisten projektien kautta.

Heli Hämäläisellä onkin käytännön oppimisympäristöjen luomisessa kädet täynnä työtä. Tällaisia projekteja ovat esimerkiksi luonto- ja virkistysalueista huolehtiminen ja huoltaminen. Jamin opiskelijat huolehtivat myös paikallisesta jäteohjeistuksen valmistelusta yhteistyössä Millespakka Oy:n kanssa. Kartan käyttötaitoja vahvistetaan valmistamalla geokätköjä alan harrastajien löydettäviksi. Tällä hetkellä työn alla on myös jätevedenpuhdistamisesta kertova dokumentti-video, jota kuvataan Alajärven vedenpuhdistamolla.

Hämäläinen kertoo, että koululta voi myös kysyä työvoimaa esimerkiksi metsänraivauksiin ja sellaisiin varastontyhjennystöihin, joista saadaan jotakin kierrätettävää.

Kestävää kehitystä

Käytännön opiskelun lisäksi alalla panostetaan kestävään kehitykseen. Alan eräänä arvoperustana onkin toimiminen ekologisesti ja taloudellisesti kestävällä tavalla.

– Esimerkiksi joka vuosi ei tarvita uutta kännykkää, kertoo Hämäläinen. Työssään hän kertoo edistävänsä kestävää kehitystä puhumalla esimerkiksi rahasta.

– Järkevyys hankinnoissa tuo selvää säästöä.

Toiseksi hän kertoo nykykulutuksen seurauksista ja ottaa esimerkiksi muuttuneen ilmaston ja merissä vellovan muovin. Lisäksi hän suosittelisi jokaiselle vierailua jätteenpolttolaitoksessa.

Opiskelijoiden mietteitä

Opiskelijat Jani Hyrsky Kauhavalta, Juha Ylönen Alajärveltä ja Tapio Kelahaara Seinäjoelta kertovat lähteneensä alalle kukin eri lähtökohdista.

Jani Hyrsky kuuli alasta kavereilta ja kiinnostui osin siitäkin syystä, että opiskellessa liikutaan paljon luonnossa. Lisäksi alan monipuolisuus kiehtoi. Juha Ylönen puolestaan kiinnostui alasta jo yläasteen yhteishaussa. Tapio Kelahaaran eteen tuli ammatinvaihto ja hän hakeutui ympäristö alalle, koska oli aiemminkin toiminut metsätöissä.

He kertoivat, miten ympäristöstä voidaan huolehtia henkilökohtaisella tasolla.

– On tärkeää opetella jätteiden lajitteluun liittyvät asiat, kertoo Hyrsky.

– Luontoa ei saisi roskata, sanoo Ylönen.

Kelahaara lisää, että luonnosta täytyy huolehtia, roskat viedä pois laavuilla käydessään ja huomioida myös eläimet.

Hyrsky otti esille myös luonnon psykologiset hyödyt ja totesi sen paikaksi jossa liikkumalla voi saada mielihyvää.

Opettaja Heli Hämäläinen kertoi, että Jamin linjalla ollaan suvaitsevaisia uusille ajatuksille ja erilaisille ihmisille. Hän ja opiskelijat suosittelevatkin Jamin luonto-alaa lämpimästi muillekin.

Joona Rannisto

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät