-6.8 C
Alajärvi
maanantai 22.4.2024
MAINOS

Kuninkaanjoen Martat – kädentaitojen ja suomalaisen perinteen vaalijat

Luonto, luonnonmateriaalit, kodinhoito sekä yhteistyö paikallisten järjestöjen ja ystävämarttojen kanssa ovat Kuninkaanjoen Marttojen toiminnan kohteena, kertoo lyhykäisesti yhdistyksen nettisivut.

– Soinissa jäseniä on reilut neljäkymmentä, kertoo paikallisyhdistyksen pitkäaikainen puuhanainen ja hallituksen puheenjohtaja Sirpa Saira. Hänen mukaansa vähintään yhtä tärkeää kuin itse toiminta, on samanhenkisten ihmisten tapaaminen, kuuluminen mukavaan porukkaan.

MAINOS

– Yhteistyö on kivaa ja aina voi jotain oppia toisilta ihmisiltä. Vaihdamme kokemuksia, tietoa, reseptejä ja esim. kasvien taimia. Teemme myös yhteisiä matkoja mielenkiintoisiin kohteisiin.

Sirpa Saira esittelee kaunista Soini -sarjaa, johon voi käydä tutustumassa Ystäväntuvalla.
Sirpa Saira esittelee kaunista Soini -sarjaa, johon voi käydä tutustumassa Ystäväntuvalla.

Saira kuvaa omaa rooliaan lähinnä juoksutyttönä, mutta voin kyllä sivusta vakuuttaa että jalkojen lisäksi kädetkin ovat hyvin ahkerat. Siinä ei kauan puikot väpäjä kun on taas uudet pitsisukat puikahtaneet maailmaan. Tietysti hommaan liittyy paljon myös toiminnan suunnittelua, tiedottamista, kirjanpitotehtäviä, tilojen varauksia yms.

Auttaminen on myös martojen sydäntä lähellä. Marttajärjestön täyttäessä 100 vuotta vuonna 1999 Kuninkaanjoen Martat lahjoittivat maamme synnytyssairaaloihin satoja sukkapareja, joista peräti 140 oli Sairan käsialaa.

– Myös uudet soinilaiset ovat saaneet villasukat jo vuosien ajan neuvolan tai seurakunnan kautta. Viime jouluna osallistuttiin myös Joulun lapsi -keräykseen yhteistyössä eri tahojen kanssa, jolloin Soinissa kudottiin yhteensä 436 sukka-lapasparia Romanian lapsille, kertoo Saira.

Myös Soinin Ystävänapu ry on saanut olla antoisassa yhteistyössä mukana. Martat kun ovat kutoneet sukkia jo vuoden ajan myyntiin Ystäväntuvan toiminnan tukemiseksi. Myös muutamat muutkin käsityön harrastajat ovat tuoneet töitään ja se on jatkossakin mahdollista. Tuvan sivukammarissa on varattuna villalankojakin kutomista varten.

Tiloista löytyy nyt myös Marttojen oma ’osasto’ johon voi käydä tutustumassa tuvan aukioloaikoina. Mainittakoon vielä, että tuvalta voi myös tilata tuotteita halutun koon ja värin mukaan. Esillä on mm. upea Soini-sarja, johon kuuluvat sukat, lapaset ja säärystimet. Niitä voi toki ostaa myös erikseen. Lämmin paikallinen lahja lämmittää varmasti sekä saajan että antajan mieltä vuodenajasta riippumatta.

Käsityöpiiri kokoontuu jälleen joulutauon jälkeen Ystäväntuvalla Marttojen johdolla joka keskiviikko kello 12 alkaen. Se on tarkoitettu kaikille käsitöistä ja yhdessäolosta kiinnostuneille oli sitten virallinen martta tai ei. Jos välillä haluaa hörpätä kahvit, niin pari roposta on hyvä varata taskun pohjalle.

Kevään lähestyessä on tulossa myös iltakursseja, mm Paapo-ilta ja Berner kasvinsuojelu- ja lannoiteilta, paljastaa juoksutyttö iloinen pilke silmäkulmassaan.

Leila Peura

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät