-7.3 C
Alajärvi
sunnuntai 21.4.2024
MAINOS

ABC Alajärvi avasi keittiönsä alan opiskelijoille

Järviseudun ammatti-instituutin Lappajärven toimipiste ja ABC Alajärvi ovat käynnistäneet mielenkiintoisen yhteistyön, josta hyötyä ja iloa on niin Jamin opiskelijoille kuin ABC:llekin.

– Hotelli-, ravintola- ja cateringalan toisen vuoden opiskelijat, jotka valmistuvat reilun vuoden kuluttua kokeiksi, käyvät kaikki tutustumassa ABC:n ravintolan toimintaan yhden päivän ajan, kertoo opiskelijoiden lehtori Paula Murtoniemi. – Opiskelijoita on täällä aina neljä kerrallaan ja kevättalven aikana heitä käy täällä kaikkiaan 40.

MAINOS

Idea uudenlaiseen yhteistyöhön lähti ABC Alajärvelle kolmisen kuukautta sitten tulleen palvelupäällikkö Timo Muhosen aloitteesta. Timo on itsekin aikoinaan opiskellut Lappajärvellä, mutta ennen tehtäviään Alajärvellä hän on työskennellyt kymmenen vuoden ajan Seinäjoella. – Seinäjoella teemme vastaavaa yhteistyötä oppilaitoksen kanssa, niinpä heitin täällä idean myymäläpäällikkö Petri Valteelle, joka innostui heti.

Yhteydenotto Jamiin sai heti myönteisen vastaanoton, painotetaanhan esimerkiksi uusissa opetussuunnitelmissa entistä enemmän yhteistyötä yritysten kanssa. – Ideaan oli helppo tarttua siksikin, koska ABC:n taholta yhteistyölle oli jo olemassa valmiit systeemit samalta pohjalta, miten toimintaa on Seinäjoella toteutettu, Murtoniemi kertoo.

Käytännössä neljä tulevaa kokkia saapuu ABC:lle yhden päivän ajaksi. Yhden päivän työhön tutustumisjaksolle on laadittu neljä erilaista ohjelmaa, joihin on eritelty asioita joita opiskelija tekee päivän aikana työntekijän kanssa. Päivän päätteeksi opiskelijat ruksivat tehtävät joita he pääsivät tekemään ja antavat myös laajempaa palautetta.

Ensimmäiset palautteet ovat olleet yhtä kymppiä – kokeilu on osoittautunut heti ensi metreiltä alkaen molemmin puolin toimivaksi. Kokeiluksi se ei siksi jääkään, sillä Muhonen lupaa ABC:n keittiön olevan auki opiskelijoille jatkossakin.

Yksi opiskelijoita ABC:llä ohjannut työntekijä on kokki Marina Bogdanova, joka itse valmistui Jamilta Lappajärveltä viime keväänä.

Marina kertoo, että vaikka päivä on ollut kiireinen, ovat opiskelijat olleet silti hyvin mukana toiminnassa ja tehneet mm. salaatteja, hoitaneet omavalvontaa ja valvottuna ovat tehneet jopa ala carte annoksen ja tarjoilleet sen itse asiakkaalle.

Vaikka yhden päivän ajan työssä mukana olevat opiskelijat eivät ole vain ylimääräiset käsiparit työhön, näkee Timo Muhonen opiskelijoiden tulon ABC:n keittiöön yksinomaan positiivisena asiana. – Päivän aikana saadut kokemukset laskevat näiden nuorten kynnystä kysyä meiltä jonain päivänä työ- tai harjoittelupaikkaa.

Muhonen kertoo, että esimerkiksi ensi kesäksi taloon tarvitaan 10-20 kesätyöntekijää, joten lyhytkin työhön tutustuminen voi olla juuri se juttu, jonka avulla ABC voi saada hakemuksen työhön sopivalta kaverilta. Opiskelijalle päivä on paitsi tilaisuus tutustua ison talon toimintatapoihin, myös suuri mahdollisuus tulla huomatuksi positiivisessa valossa.

Ihana paikka ja kaikki toimii

Perjantaina Alajärven ABC:n keittiöllä hääräsi peräti viisi opiskelijaa. Paikalla olivat yhden päivän jaksolla Eija Vehkamäki ja Roosa Tammilehto Alajärveltä, Juuso Kultalahti Evijärveltä ja Paula Järvinen Lappajärveltä. Lisäksi viimeistä päivää kuuden viikon työharjoittelustaan ABC:llä oli tekemässä kolmannen vuoden kokkiopiskelija Antti Laitinen Alajärveltä.

Kokkiopiskelija Juuso Kultalahti Evijärveltä
Kokkiopiskelija Juuso Kultalahti Evijärveltä totesi asioiden toimivan ABC:llä hyvin, vaikka kyseessä on iso talo.

Antti on viihtynyt ABC:llä hyvin, kokien saadut ohjeet selkeiksi. Kiirettäkin on välillä ollut ja monta asiaa on pitänyt ajatella samaan aikaan, samoin työjärjestystä on saanut miettiä konkreettisissa tilanteissa.

Päivän harjoittelussa ollut Eija kertoo päivän olleen kiireinen ja kuluneen salaattien teossa, ruokanäytteitä ottaessa ja seuraavan päivän ruokia valmistellessa.

Roosa puolestaan kiittää sitä, miten mukavat työntekijät ABC:llä on, minkä takia päivä ei edes jännittänyt. Hän pääsi leipomaan piirakoita, mokkapaloja ja porkkanakakkua taikinasta alkaen.

Myös Paula kiittää sitä, miten ystävällisiä kaikki ovat olleet opiskelijoille ja toteaa, että paikka on ihana. Juuso puolestaan oli päivän aikana kunnostautunut jälkiruokien parissa ja totesi, että ABC:llä kaikki tuntuu toimivan, vaikka on iso talo.

Tuula Jokiaho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät