Nelimartat lahjoittavat hoivakodeille hypistelymuhveja

Mainos[adrotate banner="3"]

Nelimartat ovat alkuvuodesta ahkeroineet ja tehneet noin 80 hypistelymuhvia lahjoitettavaksi hoivakodeille Alajärvellä. Muhvit jaetaan lähiaikoina Mäntytuulen, Helmikartanon, Villa Toukolan ja Rantakaislan asukkaille. Samalla martat ilahduttavat vanhuksia laulamalla lahjoitustilaisuudessa kansanlauluja.

Marttojen tekemät muhvit lahjoitetaan hoivakotien asukkaille. Jokainen muhvi on erilainen.
Marttojen tekemät muhvit lahjoitetaan hoivakotien asukkaille. Jokainen muhvi on erilainen.

Nelimarttojen puheenjohtaja Marketta Mäkinen toi idean Alajärvelle kuultuaan muhveista viime syksynä. Yhdistyksen käsityöihmiset innostuivat asiasta ja toistakymmentä marttaa ottikin osaa muhvien tekemiseen. Muhvien tekoa on harrastettu ulkomaillakin, mutta Suomessa idea on lähtenyt liikkeelle Itä-Suomen Marttojen ja muistiyhdistyksen toimesta Joensuusta.

MAINOS

Muhvi tehdään konepestävästä villalangasta. Se lämmittää käsiä ja siinä kiinni olevia osia voi hypistellä. Erilaisia osia, kuten villatupsuja, nappeja ja vetoketjuja, on sisä- ja ulkopuolella. Osat aktivoivat käsien toimintaa.

Kirjavanväristen lankojen käyttö tarjoaa virikkeitä myös näköaistin kautta.
Muhvi saattaa rauhoittaa muistisairasta, kun hän saa käsilleen tekemistä. -Kun ihmiseltä alkaa muisti mennä ja on tottunut käsillä tekemään, kädet ovat toimettomat. Näin saadaan käsille tekemistä, Mäkinen selittää muhvien tarkoitusta.

– Muhvi korostaa tunnemuistia. Esimerkiksi muhvi, johon on ommeltu lehmänutare, saattaa auttaa entisen maatilan emännän muistin toimimista paremmin. Muhvi saattaa rauhoittaa myös levottoman lapsen.

Martat ovat tehneet muhveja kahdessa marttaillassa ja kotonaan. Lankoihin on saatu Alajärven kaupungilta kohdeavustusta 200 euroa.

Jaana Koivukoski

MAINOS
Edellinen artikkeliLisää naisenergiaa Paavolantorin yrittäjien joukkoon
Seuraava artikkeliHoiskon tehdasalueelle liimattujen massiivipuulevyjen tuotantoa