0.8 C
Alajärvi
torstai 25.4.2024
MAINOS

Kolumni: Sami Peltomäki

Uusien yhteistyökuvioiden myötä allekirjoittaneesta tuli kolumnisti. Halutessanne saatte siis lukea meikäläisen matkaa kohti tulevaa kesää keihäänheittokisoineen sekä luultavimmin analysointia menneestä syksymmällä.

Menemättä kovin kauaksi urheilu-urallani menneeseen, viime syksy tuli vietettyä kuntouttaen. Toista kertaa putkeen, perinteeksi siis jo muodostunutta. Kuntoutusjakso urheilijalle tarkoittaa yleensä sitä, että normaaliharjoittelun parista hypätään hetkeksi sivuun ja keskitytään fysioterapeutin ohjeiden ja suunnitelman mukaan tietyn paikan parantamiseen tai tietyn osa-alueen/liikkeen saamiseksi paremmaksi.

MAINOS

Tällä kertaa kuntoutus kesti kohdallani 12 viikkoa. Fysioterapeutin kanssa jaettiin kyseinen jakso neljään kolmen viikon pienempään osaan joihin sain erikseen harjoitusohjelmat kyseisille pienille jaksoille.

Tätä kirjoittaessani normaaliharjoittelua on tullut suoritettua seitsemän viikon verran.

Mitä sitten keihäänheittäjä tekee siinä normaaliharjoittelussa?

Jos avaa helmikuun harjoittelua omalla kohdalla, niin viikkorytmi koostuu kahdesta heittoharjoituksesta, jotka sisältävät heittokuulalla heittoja 120kpl ja keihäällä tapahtuvia heittoja 30 kpl.

Heittojen lisäksi viikko-ohjelmaan kuuluu kolme voimaharjoitusta. Yksi niistä on ylävartalolle, jossa tällä hetkellä teen tempausta, ylivetoa, vastapenkkivetoa sekä vinopenkkipunnerrusta. Toinen voimaharjoitus on täysin jalkavoittoinen, se sisältää työntökelkan työntöä sekä etukyykkyä. Kolmas voimaharjoitus on lajivoima, joka sisältää pääosin keihäänheittäjän erikoisvoimaliikkeitä olkapäille ja keskivartalolle, joissa liikkeissä kaikki pääpaino on heittoliikkeessä ja sen vaatimien lihasten vahvistamisessa ja liikkuvuuden säilyttämisessä.

Tämän lisäksi viikko-ohjelmassa on yksi telinevoimisteluharjoitus, jossa tehdään pääosin permanto, nojapuu- ja rengasvoimisteluliikkeitä sekä niiden sovelluksia. Näppärimmät tietokoneenkäyttäjät voivat löytää allekirjoittaneen esimerkkisuorituksia edellä mainituista Youtube- videopalvelusta.

Viikkoharjoitteluun kuuluu myös yksi hikijumppana tunnettu kuntopallonheittoharjoitus sekä kaksi loikka- ja juoksupainotteista harjoitusta.

Tekstin julkaisuajankohtana olen jo viettänyt muutaman harjoituspäivän Etelä-Afrikan kuumottavan auringon alla. Harjoituskumppaneina tällä kolmen viikon leirillä muun muassa Wirkkala, Pitkämäki, Yego sekä Abdelrahman. Kuulumisista leiriltä ja paljosta muusta mahdollisesti seuraavassa tekstissä.

Sami Peltomäki

 

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät