-7.3 C
Alajärvi
sunnuntai 21.4.2024
MAINOS

VPK harjoitteli hevosten pelastamista

Alajärven VPK:n miehistö kävi Toni Oksan johdolla harjoittelemassa hevosten käsittelytaitoa mahdollisessa palotilanteissa Järviseudun Ratsutoimella Alajärven Hoiskossa.

Tallilla asustaa tällä hetkellä 15 hevosta ja harjoittelu tapahtui kuuden tuntihevosen voimin. Tallin yrittäjä Sanna Ormiskangas kertoi hevosen käyttäytymismalleista eri tilanteissa.

MAINOS
Jokainen mukana ollut pääsi käsittelemään hevosta harjoitusten aikana ja sai pientä tuntumaa siitä kuinka voimakas ja iso hevonen on.
Jokainen mukana ollut pääsi käsittelemään hevosta harjoitusten aikana ja sai pientä tuntumaa siitä kuinka voimakas ja iso hevonen on.

Hevosen ollessa hädissään sen käyttäytyminen muuttuu pelokkaaksi ja pakoeläimenä hevosten ensimmäisenä ajatuksena on pakeneminen, kuitenkin mahdollisessa palotilanteessa palomiehen savusukelluspuvussa tavatessa hevonen saattaa hätääntyä ja se ei lähdekään pakenemaan, vain jää karsinaan.

Tässä tilanteessa palomiehen täytyy osata ottaa eläin kiinni, mahdollisesti riimuttaa ja saada eläin poistumaan palavasta rakennuksesta.

Harjoituksessa palomiehet myös veivät hevosia tallista maneesiin, jossa kaikki palomiehet vuorotellen taluttivat hevosia. Palomiesten ja hevosten yhteistyö näyttikin toimivan hyvin.

Harjoitus pelastushenkilön näkökulmasta

– Pelastuslaitoksella harjoituksiin kuuluu vuosittain eläimenpelastustehtävien harjoittelu ja tällä kertaa kävimme tutustumassa Hoiskossa Järviseudun Ratsastustoimella, kommentoi Toni Oksa Etelä-Pohjanmaan palolaitokselta.

– Hevosten käsittely ja rauhoittaminen on tärkeää tulipalotilanteessa, jotta ne saataisiin turvallisesti ulos palavasta rakennuksesta. Hevoset yritetään saada lähtökohtaisesti ulos tallista taluttamalla köyttä tai riimua käyttäen. Kuitenkin tulipalovaiheessa hevonen on peloissaan ja tilannetta tuskin helpottaa vieressä oleva palomies suhisevan paineilmalaitteen kanssa maski kasvoilla.

Norjan vuononhevonen Boris.
Norjan vuononhevonen Boris.

– Jos kuitenkin tulipalo on lähellä täyden palon vaihetta, hevosten karsinat on avattava ja ne on yritettävä ohjata lähintä poistumisreittiä pihalle ilman riimua tai köyttä. Tässä vaiheessa korostuu hevostallilla käynti ja kohteen tutkiminen, jotta hevosia voidaan ohjata oikeaan suuntaan turvalliselle alueelle.

Jokainen mukana ollut pääsi käsittelemään hevosta harjoitusten aikana ja sai pientä tuntumaa siitä kuinka voimakas ja iso 700 kilon painoinen hevonen on.

– Samalla tallilla on myös aikaisemmin käyty kohdekäynnillä, mutta kertaaminen ei ole pahaksi. Omasta mielestäni kohdekäynnit ovat todella hyödyllisiä koska paikasta saa hyvän yleiskuvan tulipaloriskien varalta ja poistumisreitit tulevat tutuksi, Oksa sanoo. – Teemme myös jatkossa kohdekäyntejä vastaaviin paikkoihin.

Järviseudun Ratsutoimi 2 vuotta

Järviseudun Ratsutoimi juhlii kaksivuotista toimintaansa pääsiäislauantaina, jolloin luvassa on talutusratsastusta, kanttiini makkaroineen ja pullineen, arvontaa ja parhaiten pukeutuva trulli palkitaan.

Lisätietoa tapahtumasta saa tallin nettisivuilta; www.jarviseudunratsutoimi.fi.

Saija Ylinen

 

 

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät