Pääsiäisen nostalgiset herkut

Aivan yleistä on meillä Suomessa mämmin tarjoaminen pääsiäisjälkiruokana. Vaihteeksi se onkin erinomaisen hyvää varsinkin, jos se on hyvin imellytettyä ja maustettua, sekä kyllin kypsää ja jos sen kanssa raaskii tarjota hyvää paksua kermaa.

Tämä tapa ei kuitenkaan estä pääsiäisenä tarjoamasta muitakin jälkiruokia ja jos vielä pidetään huoli siitä, että nekin ulkonäkönsä puolesta jollain tavalla muistuttavat pääsiäisestä, niin ne ovat sitä hauskempia.

MAINOS

Tähteeksi jääneen riisipuuron voi käyttää hyvin monipuolisesti, koska se niin hyvästi sopii yhdistettäväksi muihin ruoka-aineisiin. Sekoittamalla siihen kalaa, lihaa, vihanneksia, juurikasveja tai hedelmiä saamme loputtomiin erilaisia vanukkaita ja palleroita. Parhaimmillaan riisipuuron tähteet ovat kuitenkin jälkiruuissa.

Uunipuuro

Vuoka voidellaan kylmällä voilla ja pohjalle pannaan kerros puuroa, sokeria ja kanelia ripotellaan päälle; sinne tänne pannaan voikokkareita. Nyt pannaan taas kerros puuroa, ja näin jatketaan, kunnes vuoka on täysi. Päällimmäiseksi ripotellaan sokeria ja kanelia. Paistetaan uunissa.

Jälkiruoka riisipuurosta

Kylmä puuro pannaan lasimaljaan kerroksittain vadelmahillon kera. Puuro peitetään vatkatulla kermalla, joka koristellaan hillolla.

Pääsiäisen paras sitruunaleivos

Pohja:
4 munaa
2 dl sokeria
2 dl vehnäjauhoja
2 dl riisi/mannapuuroa
1 tl leivinjauhetta
Pohja tehdään uunipellille. Paistetaan 200 asteessa noin 15 min. kullan ruskeaksi.

Täyte 1 vaniljakiisseli:
4-5 keltuaista
2 rkl sokeria
2 dl kermaa
1 vaniljatanko / siemenet
Vispilöi keltuaiset ja sokeri paksupohjaisessa kattilassa, lisää kerma samalla lämmittäen ja hämmentäen seosta kunnes seos alkaa kiehua ja sakeutua. Lisää vanilja joukkoon ja anna jäähtyä.

Täyte 2:
5 dl kuohu/vispikermaa vaahdotetaan ja lisätään joukkoon pestyn sitruunan raastettu kuori ja mehu.

Täyte 3:
1 dl appelsiinimarmeladia

Leivoksen kokoaminen:

Leikkaa jäähtynyt pohja puoliksi. Lisää kiisseli puolikkaalle pohjalle ja tasoita. Laita kiisselin päälle osa sitruunakermavaahdosta.
Nosta pohjan toinen puolikas päälle ja painele kevyesti, jotta asettuu paikoilleen. Päällystä lopulla sitruunakermavaahdolla ja lisää appelsiinimarmeladi viimeiseksi pinnaksi. Koristele appelsiinin lohkoilla.

Tekstilähde: Kotiliesi 1937

MAINOS
Exit mobile version