Työssäoppimista espanjalaisessa autokorjaamossa

Mainos[adrotate banner="3"]

Jamilla Lappajärveltä tänä keväänä valmistuvat ajoneuvoasentajat ovat juuri aloittelemassa opintoihinsa liittyvää viimeistä, kuuden viikon työssaoppimisjaksoaan.

Heidän joukossaan ovat myös alajärveläiset Pekka Sillanpää ja Eemeli Matila, joiden työssäoppimispaikka ei löytynytkään ihan kotikulmilta, vaan sinne piti matkustaa pidemmän kaavan kautta.

MAINOS

– Lähdemme tulevana tiistaina 5.4. kohti Pohjois-Espanjassa sijaitsevaa Ferral -nimistä kaupunkia, Pekka ja Eemeli kertovat.

Soluasuntoon majoittuvien nuorten miesten työssäoppimispaikat ovat paikallisia alan yrityksiä. Pekka työskenetelee Fiatin ja Eemeli Toytotan merkkikorjaamoilla seuraavat kuusi viikkoa.

Idea työssäoppimispaikasta espanjalaisessa autokorjaamossa syntyi viime vuoden loppupuolella. Vt. koulutusalajohtaja Ilkka Ylinen kertoo, että tuolloin hän heitti alan opiskelijoille kysymyksen kiinnostuksesta asiaan. Pekan ja Eemelin kädet nousivat välittömästi ja eipä aikaakaan, kun valmistelut olivat jo käynnissä.

Ylinen kertoo, että Jami haluaa olla kansainvälisesti suuntautunut oppilaitos ja monenlaista oppilasvaihtoa ja kansainvälisyystoimintaa on ollut tätä ennenkin. Pekan ja Eemelin työharjoittelureissu liittyy SoWorks -hankkeeseen, eteläpohjalaisen ammatillisen koulutuksenjärjestäjäverkoston yhteiseen liikkuvuushankkeeseen ja sen tuomiin mahdollisuuksiin.

Yhteistyökoulu Espanjassa sijaitsee Santiago de Compostelassa, mutta työpaikat Ferralassa. Pekka ja Eemeli odottavatkin suurella kiinnostuksella alkamassa olevaa kuuden viikon jaksoa – molemmille kyseessä on myös ensimmäinen vierailu Espanjassa, joten kulttuurikylpyä lienee tulossa kunnolla.

– Odotamme mielenkiintoista ja opettavaista harjoittelua, nuoret miehet kertovat ja uskovat, että englanti tulee toimimaan työkielenä. Vähän espanjaakin on kevättalvella opiskeltu, mutta sillä vielä tuskin työssä pärjää.

Vaikka Pekka ja Matias ilmoittautuivat kiinnostuneiksi Espanjan matkaajiksi sen enempää asiaa pohtimatta, ei mieli ole muuttunut talven aikana. – Tottakai haluamme lähteä, kun on mahdollista päästä tutustumaan uuteen paikkaan. Vapaa-ajalla on mahdollisuus tutustua seutuun laajemminkin.

Monelle ammattiin opiskelevalle viimeiset työssäoppimisjaksot ovat poikineet myös kesätöitä tai jopa vakinaisen työpaikan. Kiitos Euroopan Unionin, ei moinen vaihtoehto olisi mahdoton myöskään Espanjassa työssäoppimisjaksoaan tekevälle – kuka tietää, mihin alkava kuusi viikkoa johtaa?

Matiaksella on tosin Suomessa jo kesätyöpaikka odottamassa ja suunnitelmat jatko-opinnoista ammattikorkeakoulussa. Pekka sen sijaan on tulevaisuuden suhteen odottavalla kannalla, tosin kotona odottava tyttökaveri voi olla hyvä syy etsiä työtä mieluummin Suomesta, kuin Espanjasta.

Pelkkää auringonottoa ja paikalliseen kulttuuriin tutustumista työssäoppimisjakso ei nuorille miehille tule olemaan, vaikka Ilkka Ylinen kannustaakin heitä panostamaan työnteon lisäksi myös muihin matkan tarjoamiin mahdollisuuksiin. Poikien lehtori Alexander Murin kuitenkin muistuttaa, että työssäoppimisjaksolla on tavoitteena tehdä myös yksi näyttötutkinto, joten mistään lomasta ei ole kyse.

– On hienoa, että oppilaitoksella on mahdollisuus olla luomassa puitteita nuorille tällaisiin kokemuksiin, Ylinen ja Murin sanovat. – Oppilaitoksen rooli on kuitenkin vain auttaa käytännön asioissa ja luoda mahdollisuuksia, tärkeintä ovat kansainvälistymisestä kiinnostuneet ja innokkaat opiskelijat.

Tuula Jokiaho

MAINOS
Edellinen artikkeliTuunatut soittimet esittäytyivät Ruoka-Kahviossa
Seuraava artikkeliVeronica ja Lipputangon Soittajat lähtevät YaRockSM -kisoihin voittamaan!