Söyrinkiläiset ja Harjuset hirvipeijaisissa sukukunnittain

68
Mainos[adrotate banner="3"]

Lappajärven Eränkävijöiden hirvipeijaiset saavuttivat suuren suosion viime lauantaina. Hirvikämpälle saapui lähes sata lounastajaa Harjun ja Söyringin kylistä.

Peijaisista on muodostunut miellyttävä jokavuotinen sosiaalinen tapahtuma, johon kutsutaan jahdissa käytettyjen alueiden maanomistajia ja kyläläisiä. Pöydässä monet isovanhemmat ja lastenlapset pääsivät yhdessä nauttimaan hirvikeittoa ja vaihtamaan kuulumisia tuttujen kanssa.

MAINOS

Eränkävijöiden metsästysseuran aktiivijäsenet ovat jaksaneet sinnikkäästi vuodesta toiseen järjestää peijaispäivää. Vaikka itse keitto valmistetaan Maijalan palvelukodissa, niin välissä on monta vaihetta, ennen kuin peijaisvieraat saavat istua valmiiseen pöytään.

Peijaisissa jatkuu jo pakanallisena aikana aloitettu vuosisatainen perinne, jossa ison riistaeläimen kaadon ja itse kaadon kohteeksi joutuneen eläimen kunniaksi järjestetyissä pidoissa turvataan, että metsässä olisi riistaa jatkossakin.

Niemi ja Rauhala vouteina

Lappajärven Eränkävijöiden puheenjohtajana toimii Johnny Niemi ja sihteerinä Toni Herrala. Rahastonhoitaja Jarkko Kautiainen laskeskelee, että seurassa on 44 jäsentä. Heistä parisenkymmentä osallistuu hirvenmetsästykseen.

Hirvilupia on viime vuosina ollut vajaat kymmenen ja jahtivouteina ovat vuorotelleet Johnny Niemi ja Mika Rauhala. Talkoilla on rakennettu mm. nahkasuoja, passitorneja ja Norijoen ylittäviä siltoja. Hirvikämppä on liki 40 vuoden ikäinen, kuten itse seurakin.

Ajomiesten ja -naisten suorittama ajoketjumetsästys alkaa olla nykyisin jo katoamassa olevaa kansanperinnettä. Viime syksynä Eränkävijät metsästivät siten neljänä lauantaina, muulloin koirametsästyksenä.

Seura harjoittaa valikoivaa metsästystä, jossa suvunjatkamisen kannalta parhaat hirvet säästetään. ”Vanhan koulukunnan” ajomiehet purnaavat vieläkin puolitosissaan, miksi passimiehet päästävät valikoiden läpi suurella vaivalla passiin saatuja eläimiä. Tähän asti hirvet on kuitenkin aina saatu lopulta kaadettua eikä ole tarvinnut ostaa mullin lihaa peijaisiin.

Autuaat metsästysmaat

Seuran metsästysmaat sijaitsevat Kortesjärven maantien varressa. Naapurissa ovat Lappajärven kirkonkylän, Tarvolan, Kauhavan Purmojärven sekä Evijärven Haapajärvenkylän maat.

Hirvikanta on yleensä melko runsas, mutta suurpetojen jälkiä nähdään harvoin. Niinpä useimmat alueen ”susihavainnot” on tehty isosta sekarotuisesta evijärveläisestä hirvikoirasta. Seuran omatkin koirat intoutuvat toisinaan hirven perässä Välijoelle asti.

Onnistuneita kaatoon päättyneitä haukkuja viime jahtikaudella tekivät Mika Rauhalan Körmy, Jari Vesasen Nalle ja Heikki Länsimäen Räpsy.

Menetyksiäkin seura on saanut kokea. Hiljattain on poistunut ketjusta lopullisesti pitkäaikainen ajomies Uuno Heikkilä ja seuran perustajajäseniin kuulunut Erkki Finnilä. Finnilän muistoksi pidettiin hiljainen hetki jahtikauden avauksessa.

Nyt kun peijaisissa on varmistettu tuleva jahtionni, niin voidaan taas odottaa hyvillä mielin seuraavaa hirvisyksyä, johon on enää puoli vuotta aikaa.

T.Tyynelä

MAINOS
Priimatassi alusasujen pop-up-myynti Kyyjärven Paletissa