-6.3 C
Alajärvi
lauantai 20.4.2024
MAINOS

Tarkkana vasemmalle kääntyessä

Muistatko, miten ryhmittäydytään oikein? Liikenneturva muistuttaa, että kääntymisaikeesta kerrotaan näyttämällä suuntamerkkiä hyvissä ajoin. Edellä ajavan kääntymisen merkit ehtii havaitsemaan ajoissa, kun pitää riittävää turvaväliä.

Liikenteessä vasemmalle kääntyminen on tuiki tavallinen toimenpide. Etenkin maantiellä tilanteessa on peräänajoriski, esimerkiksi jos takana tuleva ei ole ehtinyt havaita kääntymisaietta ajoissa. Kääntymisaikeesta tuleekin viestiä hyvissä ajoin.

MAINOS

vasemmalle_kaantyminen_infograafi_081847

– Tulevasta kääntymisestä kerrotaan laittamalla vilkku päälle ja aloittamalla jarrutus ajoissa. Takaa tulevien herättelemiseksi voi myös väläyttää jarruvaloja muutaman kerran, etenkin jos turvaväli on jäänyt perässä ajavalla vähän niukaksi.

– Kääntymiskohtaa lähestyessä on hyvä alkaa tarkkailla peilien kautta takana tulevaa liikennettä sillä silmällä, Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tapio Heiskanen vinkkaa.

Ryhmittäytymisessä on oltava tarkkana erityisesti silloin, kun vastaan tulee liikennettä, mikä edellyttää pysähtymistä ajoradalle. Vasemmalle kääntyessä ryhmittäydytään selkeästi keskiviivan viereen.

– Ryhmittäytyessä ei tule kääntää rattia valmiiksi käännöstä varten. Jos pyörät osoittavat vasemmalle, mahdollisessa peräänajotilanteessa voi ajautua vastaantulevien kaistalle. Pyörät pidetään siis suorassa, Heiskanen täsmentää.

Heiskanen muistuttaa kävelijöiden, pyöräilijöiden ja mopoilijoiden huomioimisesta. Käännyttäessä on muistettava tehdä havaintoja myös mahdollisen kevyen liikenteen väylän suuntaan. Kääntyvän ajoneuvon kuljettajan on väistettävä siellä kulkevia.

Turvaväli antaa pelivaraa havainnoida kääntyviä

Pitämällä riittävää turvaväliä edellä ajavaan havaitaan tämän kääntymissignaalit ajoissa. Hyvällä kelillä turvaväli on metreissä sama kuin oma ajonopeus, eli satasen vauhdissa noin 100 metriä.

Kun havaitsee edessä ajavan aikeet kääntyä vasemmalle, kannattaa hakea oma ajolinja lähempää kaistan oikeaa reunaa. Näin myös takaa tulevat havaitsevat kääntyvän ajoneuvon vilkkuineen ja jarruvaloineen. Jos turvaväliä ei ole, joutuu helposti tekemään äkkinäisiä liikkeitä tai riskijarrutuksia.

– Kannattaa hidastaa reilusti tai pysähtyä kokonaan kääntyjän perään, jos tilaa on vähän. On turha lähteä riskillä kokeilemaan pientareen pitoa tai sivupeilien maalipinnan kestävyyttä. Oman vauhdin hidastaminen ei vie niin paljon aikaa, Heiskanen painottaa.

– Vaikka tasaisella nopeudella letkassa ajaminen voi välillä puuduttaa, on muistettava keskittyä ajamiseen ja liikennetilanteeseen. Edellä ajavan suuntamerkin huomaaminen voi jäädä viime tippaan, jos ajon sijasta keskittyy vaikkapa kännykkään.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät