Puuleluja ja muita perinnekäsitöitä Evijärvellä

Mainos[adrotate banner="3"]

Järvilakeuden kansalaisopisto järjestää yhteistyössä Väinöntalon museon kanssa kevään ja kesän aikana perinnekäsityökursseja. Kurssit liittyvät Väinö Tuomaalan 100-vuotisjuhlavuoden ohjelmaan.

Ensimmäiselle kurssille kannattaa ilmoittautua hetimiten, sillä se pidetään jo huhtikuun 22.-23. päivänä Evijärven koulukeskuksessa. Olli Kangas tulee tällöin perjantai-illan ja lauantaipäivän mittaisen kurssin aikana opettamaan perinteisten puulelujen valmistamista.

MAINOS

Kesäkuulle on varattu kaksikin kurssia: maanantaista keskiviikkoon 6.-8.6. kokoontuvat lapset helppojen perinnepuutöiden päiväleirille Evijärven koulukeskukseen. Olli Kangas opettaa kurssilla turvallista puukon käyttöä, ja yhdessä vuollaan esimerkiksi kaarnaveneitä ja puu-ukkoja.

Lisäksi tehdään helppoja puuleluja kuten autoja tai puujalkoja. Kurssi soveltuu noin 8-13 -vuotiaille lapsille. Päivittäinen kurssiaika on kymmenestä puoli kahteen ja välillä nautitaan omia eväitä. Puutöiden materiaalit sisältyvät kurssihintaan.

Kesäkuun 10.-11. päivä perjantai-illan ja lauantaipäivän aikana antaa puolestaan Sini Hakomäki kehruuoppia Väinöntalon museolla. Lyhytkurssilla käydään läpi kehräyksen perusteet, säikeen kehrääminen ja kertaaminen langaksi sekä rukilla että värttinällä. Aiempaa kokemusta ei tarvita.

Heti heinäkuun alussa perjantai-iltana ja lauantaina 1.-2.7. perehdytään sitten villalankojen perinnevärjäykseen kasveilla. Kurssi pidetään jälleen Väinöntalon museolla ja opettajana on Aana Vainio. Nokkonen, lupiini, pietaryrtti, kanerva, raparperi ja esimerkiksi erilaisten puiden ja pensaiden lehdet antavat oman pehmeän sävysä villalankoihin, kertoo Aana Vainio.

– Kurssilla voi kokeilla myös krappijuurella saatavia punaisia sävyjä tai kuivatuilla kilpikirvoilla tehtävää kokenilli-värjäystä.

Värjäys tapahtuu ulkona nuotiolla, joten varaudu säänmukaisella ja likaantumisen sietävällä vaatetuksella ja nuotioeväillä. Tarvikkeet ja langat sisältyvät kurssimaksuun. Toki voit tuoda myös mukanasi omia lankoja tai värjäämiseen sopivia kasveja sekä oman avotulen kestävän kattilan.

Kaikki kevään ja kesän jännittävät lyhytkurssit löytyvät Järvilakeuden kansalaisopiston kotisivulta, jossa voit myös ilmoittautua.

MAINOS
Edellinen artikkeliKevätpärinät toi kelkkailijat Lakikselle
Seuraava artikkeliSavonjoen kosket luokitellaan melojille