0.7 C
Alajärvi
tiistai 23.4.2024
MAINOS

Peuran liikenne pyörillä jo 60 vuotta

Liikennöitsijä Toivo Peura (1927-2015) aloitti linja-autoliikennöinnin vuonna 1956 Soinin Kirkonkylässä.

Ensimmäisen linja-auton Toivo osti 16. huhtikuuta vuonna 1956 pankin lainalla. Kaupassa siirtyi bensakoneella varustettu, kerran kolaroitu Bedford huimalla 2,6 miljoonan silloisen markan hinnalla.

MAINOS

Nykyisen MatkaPeuran siemenet kylvettiin varhain, sillä Toivo Peura palveli asiakkaitaan tilausajoissa jo oman yrityksen alkuvuosina. 1980-luvulla Peuran liikenne toimi Suomen Matkatoimiston asiatoimistona. Sittemmin perustettiin oma matkatoimisto, MatkaPeura.

Vuonna 1996 yritys sai matkanjärjestäjäluvat, jolloin oman tuotannon Viron ja Venäjän matkojen myynti lähti kasvuun. Venäjän matkailu oli erityisen suosittua alkuvaiheessa.

Nykyään Viron matkailu on suosiossa. Yritys hankki kiireisinä aikoina Pärnusta oman pienen hotellin, Villa Katariinan. Toimitusjohtaja Jouni Peuran mukaan matkapalvelut tuottavat yli puolet yrityksen liikevaihdosta.

– Viron suosio jatkuu aina vaan. Pari kertaa kuukaudessa lähdetään Viroon. Viikonloppumatkalla voi poiketa Tallinnassa ja pidemmillä matkoilla ehtii rentoutumaan Viron kylpylöissä tai vaikkapa Pärnun hiekkarannoilla. Toki yrityksemme räätälöi matkoja ryhmille tarpeiden mukaan. Virossa yrityksellä toimii pieni tytäryhtiö.

Aamuisin starttaa parikymmentä autoa

Joka aamu starttaa liikenteeseen 20 Peuran liikenteen autoa kymmeneltä eri paikkakunnalta. Autoja lähtee esimerkiksi Alajärveltä ja Seinäjoelta. Koulukuljetukset ovat toiminnan perustana. Koulukuljetusten osuus ajoista on noin 70 prosenttia kuntien tai ely-keskusken ostamana.

Yrityksen toimitusjohtaja Jouni Peura arvostaa joustavaa ja ammattitaitoista henkilökuntaansa.

– Yrityksessämme on yhteensä 19 henkilöä töissä. Omasta perheestä töissä ovat puoliso Anja Katajamäki matkatoimistovastaavana, Salla Peura toimistotyöntekijänä ja Sampo Peura ajojärjestelijänä. Perheen toinen tytär Saana ajaa myös linja-autoa sairaanhoitajan työn rinnalla.

– Toimistossa on töissä lisäksi toimistotyöntekijä Mira Saarenketo. Linja-autonkuljettajista osa on osa-aikaisia, jotka ovat tosi tärkeitä toiminnan pyörittämisessä. Huoltokorjaamomme on Töysässä ja Alajärvellä. Kun korjaamojakin on kaksi, autojen turha liikuttelu vähenee ja siten toiminta tehostuu.

– Tässä työssä tarvitaan joustavuutta ammattitaitoa. Kaluston laaja määrä ja valikoima on yrityksemme kilpailuvaltti.

Jouni Peuran mukaan juuri tehokkuuden kautta kannattavuus on saatu säilytettyä.
– Kannattavuus on ollut ongelma alalla jo pitkään. Hintoja ei kärsi juurikaan nostaa. Onneksi polttoaineen ja varaosien hinta on pysynyt kohtuullisena. Alalla kilpailu on jatkuvaa. 3-5 vuoden välein ely kilpailuttaa kaikki ajonsa. Puolentoista vuoden kuluttua kilpailutus on taas ajankohtainen.

Jouni Peura on toiminut Suomen Linja-autoliiton hallituksessä lähes 10 vuotta. Matkahuollon hallitukseen hän on kuulunut viiden vuoden ajan.

Juhlavuonna firma esillä

Yrityksen juhlavuonna Peuran liikenne on esittäytynyt Pohjanmaalla ja Keski-Suomen puolella.

Kuntiin on jalkauduttu esittelemään yrityksen toimintaa pienen tarjoilun kera. Anja Katajamäen mukaan vastaanotto on ollut positiivinen ja matkatilauksia on saatu soviteltua.

Kevään aikana Peuran liikenne aikoo toteuttaa samantyyppisiä tempauksia myös lähitienoilla. Juhlavuonna tehdään ostosmatkoja Ikeaan ja Tallinnan kukkamarkkinoille. Huutokauppakeisari Palsanmäelle tehdään päiväreissu kesäkuussa. Myös iskelmäparatiisiin mennään Ikaalisiin kesäkuussa.

Rami Puro

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät