Tukiehtojen opiskelu jatkuu maataloustuottajilla lähes samaan malliin kuin vuosi sitten

Mainos[adrotate banner="3"]

Maataloustuottajilla ei uuden opiskeluun näy loppua, sillä nyt on syytä jälleen paneutua tukiehtojen opiskeluun, etenkin ympäristökorvausten ehtoihin, huolella.

Sitäkin ennen on jo kiire palauttaa ympäristötukihakemusten ehtona oleva viiden vuoden viljelykiertosuunnitelma, joka tulee olla palautettuna jo 2.5. – Meiltä puuttuu edelleen noin puolet näistä suunnitelmista, harmittelee maaseututoimenjohtaja Jukka Kuoppala.

MAINOS

– Uuden ohjelmakauden ensimmäinen vuosi lähestyy loppuaan. Viime kevään tukiehtojen opiskelu jatkuu lähes samaan malliin kuin vuosi sitten. Eniten muutoksia on tehty ympäristökorvaukseen.

Kuoppala ja maaseutuasiamiehet Paula Mäkelä sekä Pentti Halla-aho kertovat, että viime vuonna ympäristökorvauksen lohkokohtaiset toimenpiteet olivat niin suosittuja, että siihen varatut määrärahat loppuivat. Joitakin toimenpiteitä ei voi enää hakea ja joidenkin käyttöön tuli rajoituksia.

Nämä ja muiden tukimuotojen muutokset sekä niiden vaikutukset on hyvä selvittää tarkkaan ennen tukihakemuksen jättämistä. Maatalouden päätukihaku on tehtävä 15.6. mennessä, mutta mieluusti jo hyvissä ajoin ennen sitä.

Vipu, tukihaun verkkoasiointipalvelu avautui 14.4. – Vipussa voi tehdä peruslohkomuutokset ja ilmoittaa kasvulohkotiedot. Lohkomuutokset kannattaa tehdä huhtikuun loppuun mennessä, jolloin kunnan hyväksymät peruslohkot ovat käytettävissä tukien hakua varten.

Peruslohkomuutoksia ovat yhdistäminen, jako ja uuden lohkon luonti. Lohkojen rajakorjaukset tehdään päätukihaun yhteydessä ja niiden pinta-alat tulevat voimaan vasta 15.6. jälkeen, kun hallinto on ne hyväksynyt. Kasvulohkotietojen ilmoittaminen mahdollistaa kasvulohkojen piirtämisen ja kasvien ilmoittamisen.

– Viime vuonna piirretyt kasvulohkorajat ovat viljelijän apuna kasvulohkojen piirtämisessä. Kaikkien peruslohkojen pinta-ala on syytä tarkistaa, sillä Järvi-Pohjanmaan alueella on suoritettu talven aikana ns. ajantasaistus, jossa digitoija on käynyt läpi lähes kaikkien lohkojen pinta-alat, Kuoppala kertoo.

Maaseutuvirasto on postittanut 20.4. lähtien viljelijöille yhteenvedon maatilan lohkotiedoista sekä tilalla voimassa olevista sitoumuksista, sopimuksista ja osallistumisilmoituksista. Postitus sisältää tietoa tukihaun aikataulusta ja merkittävimmistä muutoksista tukiehdoissa.

Postituksessa on myös tieto tukioikeuksien määrästä suoritetun mitätöinnin jälkeen. Postitus ei sisällä hakuun liittyviä oppaita tai lomakkeita!

Yksi tärkeä päivämäärä on 30.4., johon mennessä uusien luomutilojen tulee hakeutua luomuvalvontaan.

– 2.5. mennessä pitää palauttaa ympäristötukisitoumuksen ehtona oleva viiden vuoden viljelykiertosuunnitelma. Viljelykiertosuunnitelman voi tehdä lomakkeelle 466, tulostaa viljelysuunnitteluohjelmasta tai vaikkapa perinteisesti ruutupaperille. Suunnitelman ensimmäinen vuosi pitää olla jo toteutunut vuosi 2015.

Sähköinen päätukihaku avautuu 9.5. Päätukien varsinainen hakuaika on aiempaa pidempi, mutta samalla on poistettu erillinen kylvöalojen muutosten ilmoitusvaihe. Muutokset tehdään perumalla aikaisempi hakemus ja lähettämällä uusi hakemus.

Päätukien ja eläinten hyvinvointikorvauksen haku päättyy 15.6. ja samalla päättyy myös mahdollisuus jättää tukioikeussiirtojen lomakkeet 103 A ja 103 B sekä tärkkelysperunasopimukset. Samaan päivään mennessä ELY-keskukseen pitää palauttaa tukioikeuksien varantohakuun ja ympäristösopimuksiin liittyvät hakemukset sekä asiakirjat.

Vuoden 2016 tukihaun toimenpiteitä pitää toteuttaa 1.5. alkaen vaikka tukihaku päättyy 15.6.

Hakemukset kannattaa palauttaa mahdollisimman pian 9.5. jälkeen, että hallinnolle jää aikaa tarkistaa ne ennen 15.6. Täyttöapua kannattaa käyttää.

Tuula Jokiaho

MAINOS
Edellinen artikkeliJamilla vietettiin Seppo Ahon eläkejuhlaa
Seuraava artikkeliHuomiota aktiiveille 4H-toimijoille Soinissa