6.9 C
Alajärvi
keskiviikko 29.5.2024
MAINOS
MAINOS

Eläkeliiton Lehtimäen yhdistys liikuttaa liki puolta kylää

Eläkeliiton Lehtimäen yhdistyksen jäsenmäärä on kylän kokoon nähden huikea, 434 jäsentä. Sen lisäksi että iso osa lehtimäkeläisistä kuuluu yhdistykseen – olivatpa eläkkeellä tai eivät – yhdistyksen tapahtumat ovat avoimia aina myös ei-jäsenille ja näin ollen sen tapahtumissa väkeä riittää.

Yhdistys täytti helmikuun alussa 40 vuotta. Se perustetiin 2.2.1976 aikana, jolloin Eläkeliiton yhdistyksiä syntyi kautta Suomen tiuhaan tahtiin, samana vuonna perustettiin peräti 18 paikallisyhdistystä. Eläkeliitto on perustettu vuonna 1970 ja Etelä-Pohjanmaan piiri 1975.

MAINOS

Eläkeliitto on tänä päivänä maamme suurin eläkeläisjärjestö 402 paikallisyhdistyksellä ja yli 130000 jäsenellään.

Lehtimäen paikallisyhdistyksen perustavassa kokouksessa mukana oli 42 henkilöä ja puhetta johti Kalle Pihlajamäki. Ensimmäiseksi puheenjohtajaksi valittiin Kalle Kurunmäki. Perustajajäsenistä elossa on vielä yksi, Alli Isolehto.

Tavoitteena yhdistyksen perustamisella oli eläkeläisten hyvinvointi, harrastusmahdollisuuksien parantaminen ja osallistuminen. Nykyisin tärkeässä roolissa oleva edunvalvonta nousi esille vasta myöhemmin.

Tämän päivän puuhanaiset, puheenjohtaja Ulla Jokinen, varapuheenjohtaja Sisko Halonen sekä sihteeri Eija-Liisa Keskinen kertovat, että vaikka vuosikymmenet ovat menneet, on moni teema pysynyt ennallaan. – Esimerkiksi ensimmäinen luento joka yhdistyksen puitteissa järjestettiin, oli Unto Sikalan pitämä ”Syö oikein ja säästä sydäntäsi” – samoilla teemoilla liikutaan usein nykyisinkin, naiset nauravat.

Yhdistys alkoikin heti alkuunsa, voimakkaan jäsenhankinnan jälkeen, järjestää tapahtumia, juhlia ja luentoja. Myös retkille lähdettiin heti ja esimerkiksi Lehmirannassa käytiin jo 1977.

Jäsenmäärä lähti voimakkaaseen kasvuun ollen vuoden kuluttua jo 192. Vuonna 1978 mentiin 249 jäsenessä ja korkeimmillaan jäsenmäärä oli 1987 peräti 486. 90 -luvulla jäsenmäärissä oli pieni notkahdus, mutta tämän päivä 434 jäsentä on melkoinen siihen nähden, että väki kylällä on vähennyt.

– Monesti sitä on piirissäkin ihmetelty, että miten meillä voi olla näin paljon jäseniä. Mutta ihan oikeita jäseniä ne ovat!

Eläkeliiton jäsenen ei tarvitse olla vielä eläkkeellä ja viime vuosina nuorempia jäseniä mukaan ovatkin tuoneet mm. Eläkeliiton karaoke- ja hiihtokilpailut, joissa sarjat alkavat 55 vuotiaista.

Tänä päivänä liittotasolla edunvalvonta on hyvin keskeisessä roolissa eläkkeiden ostovoima ja verotus etunenässä. Lisäksi muistutetaan kansalaistoiminnan merkityksestä, järjestöille on turvattava taloudelliset mahdollisuudet toimia ja kuntien sekä seurakuntien tilat tulisi olla maksutta käytössä.

Paikallistasolla liikunta eri muodoissaan leimaa toimintaa voimakkaasti, onhan Lehtimäelläkin seitsemän erilaista liikuntaryhmää ja niissä riittää melkoista vilskettä. Suosituimmat ovat kaksi kuntosaliryhmää ja koppispallo.

Myös luennot eri teemoista ovat hyvin suosittuja, samoin karaoke, erilaiset juhlat, teatteriretket ja tapahtumat.

Vapaaehtoistyö käynnistyi 20 vuotta sitten ja koti- ja laitosvierailuja tehdäänkin tänä päivänä mittavat määrät. Maire Murtomäen vetämä ryhmä käy säännöllisesti hoivakodeissa ohjelman ja kahvin kanssa ja yksityiskodeissa vieraillaan pareittain. Ketään ei haluta unohtaa kotiin yksin ja vinkkejä vierailupaikoista saadaan henkilöiltä itseltään, seurakunnalta tai kotihoidosta.

Myös Tiekirkossa kirkon esittely on yhdistyksen vastuulla. Tämä sitoo kesäisin ison joukon tekijöitä mukaan toimintaan, viime kesänä 48 päivänä!

Juhlat lauantaina 23.4.

Yhdistyksen 40 toimintavuotta juhlitaan Lehtimäen Nuorisoseuralla järjestettävässä, kaikille avoimessa juhlassa tulevana lauantaina 23.4. kello 13 alkaen.

Juhlan juhlapuhujana kuullaan eduskunnan toista varapuhemiestä Paula Risikkoa. Muuta ohjelmaa on luvassa mm. Lehtimäen Mieskuorolta ja senioritanssiryhmä esiintyy yhdessä Taimelan koulun oppilaiden kanssa.

Juhlassa kuullaan myös yhdistyksen historiikki ja jaetaan ansiomerkkejä.

Oma erikoisuutensa on se, että juhlassa selviää, kuka voitti upean könninkellon! Kyseinen kello on alun perin terveydenhoitaja Marketta Paton aloittama, jonka hän keskeneräisenä jätti Vilho Ylivinkalle. Nyt kello on tehty porukalla valmiiksi ja arvotaan uudelle omistajalleen! Lisäksi arvonnassa on ollut Jorma Jokisen tekemä puukko ja lahjakortteja.

Mikäli tarvitse kyytiä juhlaan, ota yhteyttä hallituksen jäseniin, niin kyyti järjestyy. Hallituksessa ovat Ulla Jokinen, Sisko Halonen, Eija-Liisa Keskinen, Harri Pihlaja, Kaija Ala- Mattinen, Maire Murtomäki, Raili Anttila, Juhani Puoliväli ja Veli -Matti Manninen.

Tuula Jokiaho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät