12.2 C
Alajärvi
sunnuntai 19.5.2024
MAINOS

Ajankohtaista kasvintuotannosta

Pellot ovat kuivuneet yli 20 asteen päivälämpötilassa vauhdilla. Etenkin kivennäismaat kuivuvat jopa liian nopeasti. Kevätkyntöjä on maakunnassa tavanomaista enemmän. Niiden kanssa on oltava tarkkana, että maa ei kuivu liikaa ja orastuminen vaarannu.

Terminen kasvukausi alkoi Luke Ylistaron mittauspisteessä 28.4. Huhtikuuta leimasi viileä ja alkukuun poutainen sää, mikä hidasti kasvun alkamista.

MAINOS

Vappuviikon kovista sateista johtuen Ylistarossa satoi huhtikuussa 55,6 mm, mikä on yli tavanomaisen huhtikuun sademäärän. Lämpösummaa on kertynyt 7.5. mennessä jo 55 astepäivää.

Kevät on alkanut poikkeuksellisesti. Kylvöt alkoivat koko maakunnassa yhtä aikaa. Kylmät yöt ovat hidastaneet maan lämpenemistä ja kasvu käynnistyy vauhdilla vasta, kun yötkin lämpenevät. Kylvöissä ollaan lähes viime vuosien keskimääräisessä aikataulussa.

Viljat

Kylvöt ja lannanlevitys käynnistyivät nopeasti toukokuun alussa. Lannanlevityksessä on päästy jo loppusuoralle. Maakunnan keskisellä alueella ja Kyrönmaalla on kylvetty yli puolet pelloista.

Kaikkiaan maakunnan viljoista on kylvetty noin 35-40 prosenttia. Kylmässä maassa orastuminen on ollut hidasta ja ensimmäisetkään kylvöt eivät ole vielä oraalla.

Talvehtineet syysviljat ovat lähteneet hyvin kasvuun. Niiden lannoitukset on jo pääosin tehty ja lopuil­lakin on jo kiire. Syysviljojen rikkakasviruiskutusten ajankohta on pian käsillä.

Rikoista kannattaa tarkkailla etenkin syysitoista saunakukkaa ja mataraa. Rikkakasvien torjunta ja korren­säädekäsittely kannattaa yhdistää korrenkasvun alkuun. Syysviljojen korrensääteeksi sopii CCC.

Nurmet ja kumina

Nurmet ja kumina talvehtivat pääosin hyvin. Joillakin veden vaivaamilla lohkoilla havaittiin talvituhoja. Paikkauskylvöjä on jo tehty ja niitä voi tehdä edelleen.

Kylmät yöt ovat hidastaneet kasvuunlähtöä. Nurmien ja kuminan lannoitus on syytä tehdä heti pellon kantaessa tai viimeistään nyt, kun kasvu alkaa todenteolla.

Peruna

Varhaisperunaa on istutettu alueellamme. Ruoka- ja tärkkelysperuna istutuksia on aloiteltu, mutta laajassa mitassa istutukset alkavat tällä viikolla.

EU-tukihakemus kannattaa tehdä ennen kylvöjä vaikka sen sähköinen lähettäminen ei vielä onnistu. Tällöin tulee varmistetuksi, että tukiehtojen moninaiset vaatimukset täyttyvät.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät