0.9 C
Alajärvi
sunnuntai 03.3.2024
MAINOS

Juoksua voi harrastaa koska ja missä vain!

Juoksu on liikuntalaji, jota voi harrastaa milloin vain ja missä vain, ympäri vuoden ja ilman erillisiä suorituspaikkoja poluilla, metsäteillä kuin asfaltillakin.

Lajina se sopii lähestulkoon kaikille, kunhan kuuntelee omaa kehoaan ja jaksamistaan, eikä yritä enempää kuin kunto ja kroppa sallii.

MAINOS

Kesport Alajärven myyjä Nina Ranta kertoo laittaneensa ilahtuneena merkille, että juoksun pariin löytää tiensä moni vielä keski-iässäkin, sillä juoksun voi mainiosti aloittaa myöhemminkin, vaikkei aikaisempaa taustaa lajiin olisi.

Joustavat ja hengittävät juoksuvaatteet tuovat mukavuutta lajin harrastamiseen.
Joustavat ja hengittävät juoksuvaatteet tuovat mukavuutta lajin harrastamiseen.

– Myös monet äidit ja isät joilla on lapsia, ovat huomanneet että juoksu on heille sopiva laji. Juoksemaan voi lähteä juuri silloin, kun sopiva aika sille löytyy. Harrastaminen ei ole kiinni kellon- eikä vuodenajasta ja lenkille pääsee heti kotiovelta.

Moni ajattelee, että juoksu on liian rankka laji itselle, mutta tämä ei Ninan mielestä pidä paikkansa. – Kaikki jaksavat juosta, kun vain kuuntelee omaa kehoa ja taittaa matkaa omaan tahtiinsa. Matka ei tapa, vaan vauhti.

Vauhtia ei aloittelijalla saisikaan olla liikaa. Hyvä tapa päästä harrastuksessa alkuun on se, että ottaa aluksi kävelylenkin keskelle muutaman sähköpylvään välin mittaisia juoksuosuuksia.

Juostessa kunto kohoaa nopeasti ja se, sekä juoksun tuoma hyvän olon tunne imaisevat mukaan. Silloin tärkein asia on varmistaa, että jalassa on kengät jotka ovat itselle, omiin tarpeisiin ja omaan jalkaan täsmälleen sopivat.

– Meiltä löytyy yli 300 kenkämallia ja yli 3000 kenkää, tavoitteena on että jokaiselle jalalle ja jokaiseen tarpeeseen löytyy oikea kenkä, Nina kertoo.

Kenkää valitessa mietitään aina, millaiseen käyttöön sitä tarvitaan, millaisia määriä kengällä juostaan, millaisella alustalla ja millainen on juoksijan askellus.

Yksi pohdinnan paikka on se, tarvitseeko oma jalka kengästä tukea vai onko neutraali kenkä paras? Tähän asiaan saa apua Kesportin myyjiltä. Myös vanhat kengät kertovat paljon, joten vanhat ja kuluneet kengät kannattaa ottaa kauppareissulle mukaan!

Kun perusasiat on selvitetty, alkaa kenkien sovittelu. – Kenkiä kannattaa sovittaa mieluummin enemmän kuin liian vähän. Käydä läpi eri malleja ja merkkejä, sillä se teknisesti parhain ei välttämättä olekaan paras omalle jalallesi.

Kompressiotuotteet tukevat ja nopeuttavat palautumista.
Kompressiotuotteet tukevat ja nopeuttavat palautumista.

Kenkäostoksiin kannattaa varata aikaa, sillä mikään ei tapa alkanutta juoksuharrastusta yhtä tehokkaasti, kuin epäsopiva kenkä.

– Hyvän kengän ansiosta juoksusta saa kaiken mahdollisen ilon irti ja samalla se suojaa jalkoja rasitusvammoilta.

Kun juoksuinnostus iskee, kannattaa panostaa myös oikeanlaisiin asusteisiin. Joustavissa ja hengittävissä juoksuvaatteissa askel painaa vähemmän, kuin vanhoissa verkkareissa.

Vaihtelua poluilta!

Juoksun tämän hetken kuumin trendi on polkujuoksu, nyt mennään metsään ja poluille.

– Polkujuoksu on raskaampaa kuin tasaisella juokseminen, mutta tuo vaihtelua. Lajiin innostuvan kannattaa hankkia sitä varten omat kengät, joissa on pitävämpi pohja ja vahvemmat pintamateriaalit kivikkoja, kantoja ja epätasaisuuksia vastaan.

Nina kertoo, että vaihtelu juoksussa on yleensäkin hyväksi paitsi oman mielen virkistykseksi, myös siksi että erilaisilla alustoilla juokseminen on hyväksi jaloille.

Juoksevat jalat kaipaavatkin vaihtelua ja siksi käytössä olisi hyvä olla vähintään kahdet erityyppiset juoksukengät. Kenkiä vaihdellessa niiden käyttöikä pitenee, mutta samalla jalat eivät altistu rasitusvammoille samalla tavalla kuin yksillä ja samoilla kengillä paljon juostessa.

Nyt liikkumaan -kampanja!

liiku2

Torstai-lehden ja yhteistyökumppanein Nyt Liikkumaan -kampanja on alkanut 14.4. ja jatkuu 30.6. saakka, joten mukaan ehtii vielä mainiosti!

Yhteistyökumppaneina tänä vuonna ovat Fitnesspalvelu Karoliina (Vimpeli), Cambridge Valmentaja Maria Yli-Sikkilä (Alajärvi), Alajärven ABC, Fit Factory (Alajärvi), KipinäKodan Luonto- ja Elämyspalvelut (Lappajärvi), Kesport (Alajärvi), Järvi-Pohjanmaan Vapaa-aikatoimi ja Soinin Kuntokulma.

Kaikkien osallistujien kesken arvottavat palkinnot ovat: Torstai-lehti: 500 euron lahjakortti. Fitnesspalvelu Karoliina: 4 kerran jumppalippu, 3 kerran jumppalippu, 2 kerran jumppalippu ja 1 kerran jumppalippu (liput käy kaikkiin jumppiin, voimassa 3kk), Cambridge Valmentaja Maria Yli-Sikkilä: Kotitreenaajan setti (Sisältää jumppakuminauhan + treeniohjeet, Cambridge Ohjelman juomapullo ja kaloriton Cambridge mehujuomajauhe, josta valmista juomaa 30 litraa), Alajärven ABC: 10 kpl kahden hengen buffetlounasta, Fit Factory (Alajärvi): 10 kerran liikuntapassi vapaasti valittaville ryhmäliikuntatunneille, 50€ lahjakortti FitFactoryn palveluihin, KipinäKodan Luonto- ja Elämyspalvelut: 2 kpl kanootin päivävuokraus, Kesport (Alajärvi): 5 kpl 20 euron arvoisia lahjakortteja, Järvi-Pohjanmaan Vapaa-aikatoimi: 5 kpl 5 kerran uimahallilippuja, Soinin Kuntokulma: Human Tool-satulatuoli.

liiku

Jokainen liikkumalla kerätty piste on yksi arpa, joten mitä enemmän kampanja-aikana liikut, sitä paremmat mahdollisuudet sinulla on voittaa! Silti jo yhdelläkin suorituksella olet mukana arvonnassa!

Tuula Jokiaho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät