-0.1 C
Alajärvi
torstai 29.2.2024
MAINOS

Kehitysvammaisten uuteen asumispalveluyksiköön asukkaat jo syyskuussa

Alajärven kaupunginvaltuusto päätti viime marraskuussa, että kehitysvammaisten ryhmämuotoisen tuetun ja ohjatun asumispalveluyksikön suunnittelemista jatketaan Alajärven Seudun Vanhustenpalveluyhdistyksen Kaupinkartanon E-taloon.

Perusteluna oli kyseisten tilojen soveltuvuus, sijainti, perusturvan kokonaistaloudellisuus sekä Alajärven kaupungin talouden tasapainottamisvelvoitteet.

MAINOS

Päätöksestä tehtiin valitus Vaasan hallinto-oikeuteen. Hallinto-oikeudesta saadun tiedon mukaan valituksen käsittelyaika-arvio on noin yksi vuosi. Kaupunginhallitus päättikin maaliskuussa panna kaupunginvaltuuston tekemän päätöksen täytäntöön.

Järvi-Pohjanmaan perusturvalautakunta hyväksyi näin ollen huhtikuussa vuokrasopimuksen Alajärven Seudun Vanhustenpalveluyhdistys ry:n kanssa ajalle 1.9.2016 – 31.12.2024 koskien Kaupinkartanon E-taloa.

Peruspalvelujohtaja Tanja Penninkangas ja sosiaalipalvelujohtaja Sirpa Tuomela-Jaskari kertovat, että tällä hetkellä alajärveläisten tuetun ja ohjatun asumisen asukkailla on mahdollisuus asua kahdeksanpaikkaisessa Alarinteen asuntolassa.

– Nykyiset asunnot eivät kuitenkaan riitä edes lähitulevaisuuden tarpeisiin, vaan alajärveläiset kehitysvammaiset tarvitsevat uutta tuettua ja ohjattua asumispalveluyksikköä, Penninkangas sanoo. – Meillä on paljon kehitysvammaisia, jotka asuvat yhdessä jo iäkkäiden vanhempiensa kanssa kuin myös nuoria kehitysvammaisia, jotka haluaisivat itsenäistyä ja muuttaa omaan kotiin.

Kaupinkartanon E-talo sijaitsee Alajärven kaupungin ydinkeskustassa lähipalvelujen ja hyvien harrastusmahdollisuuksien läheisyydessä. E-talossa on kuusi tilavaa yhden hengen huonetta, kooltaan 27,5 neliötä, sekä yhteiset keittiö- ja oleskelutilat.

Lisäksi asumisyksikön yhteydessä on yksi 1-2 hengen tukiasunto, noin 50 neliötä, vähemmän tukea tarvitseville kehitysvammaisille. Kaikki asunnot ovat esteettömiä ja niissä on keittiö- sekä WC/suihkutilat.

E-taloon tehdään kesän aikana kuntokartoituksen mukaiset toimenpiteet, eli muun muassa sprinkler-järjestelmän asennus ja sisäpintojen uusiminen. Remontin kustannukset ovat noin 50000 euroa. – Tämän jälkeen uudet asukkaat voivat muuttaa asumispalveluyksikköön alustavan arvion mukaisesti syyskuussa 2016.

Penninkangas kertoo, että mahdollisille uusille asukkaille ja heidän omaisilleen tullaan järjestämään jo ennen kesälomia tiedotustilaisuus ja tutustuminen kyseiseen yksikköön, jotta uudet asukkaat voivat halutessaan vaikuttaa esimerkiksi oman kotinsa pintamateriaalien valintaan.

Perusturva vuokraa asukkaille huoneistot Aran säädösten mukaisesti huomioiden omakustannevuokran sekä asukasvalintakriteerit. Yksikön henkilöstömitoitus tulee olemaan 0,3 työntekijää asiakasta kohden, eli työntekijöitä tulee olemaan 2,5 asukkaiden tukena ja apuna. Yöllä yksikössä ei ole työntekijää.

Penninkangas on iloinen siitä, että aluehallintoviraston ylitarkastaja Ritva Haapala kävi tutustumassa E-taloon jo huhtikuussa ja hän arvioi kiinteistön soveltuvan hyvin kehitysvammaisten tuetun ja ohjatun asumispalvelun yksiköksi.

Tuula Jokiaho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät