-1.2 C
Alajärvi
keskiviikko 28.2.2024
MAINOS

Pohjalaisen taiteilijaliiton teoskokoelma Nelimarkka-museoon

Eero Nelimarkan perustaman Pohjalaisen taiteilijaliitto ry:n reilu 80 teosta käsittävä teoskokoelma saa kodin Nelimarkka-museosta. Kokoelma sisältää teoksia 1900-luvun alusta 1990-luvulle.

Pohjalaisen Taiteilijaliiton perustava kokous pidettiin Helsingissä 27.4.1943. Paikalla olivat Eero Nelimarkka, Fredrik Hautala, Yrjö Kalliokoski, Nandor Mikola ja Jussi Pohjonen.

MAINOS

Liitto perustettiin tarkoituksenaan tehdä tunnetuksi alueen kuvataidetta. Pohjalainen taiteilijaliitto onkin järjestänyt yli 200 näyttelyä, joissa liiton taiteilijoilla on ollut tilaisuus tuoda julki yleisölle muutoin hiljaisen ja rauhaa vaativan työskentelynsä tulokset.

Pohjalaisen taiteilijaliiton kokoelma

Pohjalaisen taiteilijaliiton taidekokoelmaa ryhdyttiin kartuttamaan heti ensimmäisessä johtokunnan kokouksessa syyskuussa 1943. Jokaisen taiteilijajäsenen tuli luovuttaa liitolle yksi teoksensa ”kertakaikkisena jäsenmaksuna”. Nyttemmin teosjäsenmaksuista on luovuttu.

Taiteellisesti kokoelma on mielenkiintoinen, sillä siinä on jäsenistön vanhemman polven ja myös vähemmän tunnettujen taiteilijoiden teoksia. Kokoelmassa näkyvät myös tavallisimmat taiteessa käytetyt tekniikat, pohjamateriaalit ja välineet.

Kokoelman taiteilijoita ovat mm. H. Ahtela, Matti Annala, Oscar Bengts, Eva Bremer, Yngve Bäck, Frans Hiivanainen, Iivari Honkola, Lea Ignatius, Einari Junttila, Kaarlo Lamminheimo, Aini Lähdesmäki, Tanu Manninen, Nandor Mikola, Arvi Mäenpää, Eero Nelimarkka, Oiva Polari, Tellervo Töyry, Einari Uusikylä, Pentti Uusikylä ja Veikko Vionoja.

Taidekokoelman säilytys muodostui ongelmaksi 60-luvulla teosmäärän kasvaessa ja toimitilan puuttuessa. Johtokunta päätti kokouksessaan 1962 tallettaa kokoelman toistaiseksi Vaasan maakunta-arkistoon.

Sieltä teokset siirrettiin Seinäjoen taidehallin varastoon 25. helmikuuta 1987 ja kokoelman myyntiäkin harkittiin. Lopulta vuosikokouksessa 2003 Pohjalainen taiteilijaliitto päätti deponoida kokoelmansa Lapuan kaupungille, että teoksia voidaan pitää esillä Vanhan Paukun kulttuurikeskukseen rakennettavassa taidemuseossa.

Nyt teokset talletetaan Etelä-Pohjanamaan aluetaidemuseoon, jossa myös Pohjalaisen taiteilijaliiton arkisto sijaitsee. Teoksista on suunnitteilla näyttely Nelimarkka-museoon tulevina vuosina. Aiemmin kokoelma ei ole koskaan ollut sellaisenaan esillä.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät